Flødekartofler
I ved efterhånden nok godt at jeg elsker kartofler, og derfor kom det faktisk bag på mig, at jeg ikke havde en opskrift på mormorretten over dem alle på min blog: Nemlig flødekartofler. Det bliver der altså lavet om på med det samme!
Flødekartofler smager jo så godt og det er faktisk virkelig nemt at lave. Læs med her og få nogle gode tips til, hvordan du laver de bedste gammeldags flødekartofler i ovnen.
Flødekartofler
Ingredienser
- 3 stk bagekartofler
- 250 ml fløde
- 1 fed hvidløg
- ¼ tsk muskatnød*
- salt og friskkværnet peber
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 185 grader, varmluft.
- Skræl kartofler og skær dem i skiver, eller brug et mandolinjern.
- Rør fløde, et presset fed hvidløg, revet muskatnød samt salt og peber sammen.
- Find et fad frem og læg kartoffelskiverne i lag op til halvdelen af fadets kant. Hæld nu halvdelen af flødeblandingen på og fortsæt med at lægge lagvis af kartofler. Hæld den sidste flødeblanding på.
- Pres det hele godt ned, så fløden dækker alle kartofler.
- Bag i 45 minutter til kartoflerne er møre.
Opskrift på klassiske flødekartofler i ovn
Flødekartofler hedder selvfølgelig flødekartofler, fordi de bliver bagt med masser af fløde. Nogle kalder dem også flødestuvede kartofler, hvilket også giver rigtig god mening, da det er en slags stuvning man laver. Og retten er jo sådan set enkel nok: Det er blot at skære nogle kartofler i skiver, blande dem med piskefløde og ellers bage dem i ovnen. Og så er du klar til at servere en rigtig mormor ret med flødekartofler.
Sådan laver du de bedste nemme og cremede flødekartofler
De bedste gammeldags flødekartofler laves med rigelig fløde – og altså ikke den fedtfattige madlavningsfløde, men en go’ fuldfed piskefløde. Jeg blander fløden med et presset fed hvidløg, salt og peber og muskatnød. Muskatnød er et must i den her opskrift!
Et godt tip er så først at lægge halvdelen af kartoflerne i fadet, og herefter hælde halvdelen af flødeblandingen over. Nu kan du så lægge den anden halvdel kartofler og dække kartoflerne med den anden halvdel fløde. På den måde sikrer du at flødeblandingen også kommer mellem de nederste lag af kartofler. Hvis ikke fløden dækker helt, så pres også gerne kartoflerne godt sammen.
Elsker du kartofler?
Så kan du finde meget mere kartoffeltilbehør her.
Flødestuvede kartofler skal have ca. 45 minutter i ovnen, gerne på varmluft. Hvis du gerne vil have ost på toppen, så tilføj det efter ca. halvdelen af tiden. På den måde når osten at smelte uden at den bliver brændt.
Tilbehør til flødekartofler
Flødekartofler er et perfekt tilbehør til mange retter, især dem der allerede er i kategori mormormad. Eksempelvis er det lækker at servere noget mørt kød, frikadeller eller en helstegt kylling.
Jeg nyder desuden ofte en god frisk salat til, da flødekartofler kan være en tung spise. I de kolde måneder kunne en kålsalat være dejlig til.
Der er selvfølgelig heller ikke noget i vejen for at servere flødekartofler til et vegetarisk måltid. Det kunne være til vegetardeller eller til ovnbagte, fyldte grøntsager.