Krydret blommemarmelade med appelsin og kanel
Denne blommemarmelade med appelsin og kanel er én af de bedste sensommer marmelader du kan lave. De skønne blommer er helt vidunderlige at bruge i det søde køkken. Jeg elsker at anvende blommer i mine opskrifter, når de kommer i sæson. Jeg udvikler hvert år nogle opskrifter, når jeg kan plukke de skønne blommer fra mine forældres blommetræ. Denne gang en skøn marmelade, der er god til hele efteråret og vinteren.
Sidst jeg lavede en opskrift var disse syltede blommer i kanel. Åh, den opskrift er også virkelig god, særligt ovenpå is, morgenmaden eller til ostebordet. Præcis som en god marmemalde med smæk på de varme krydderiers som kanel og stjerneanis.
Blommemarmelade med appelsin
Ingredienser
- 2 stk appelsiner
- 400 g blommer
- 150 g vand
- 160 g rørsukker*
- 200 g appelsinjuice
- 2 stk stjerneanis
- 2 stk kanelstænger*
- 2 tsk melatin pulver
Fremgangsmåde
- Appelsinskrællen skæres fra appelsinerne – undgå at få det hvide med. Nu har du appelsinerne tilbage med deres hvide skal. Gem dem.
- Appelsinskrællerne koges op i en gryde med vand (ikke det vand der er afgivet i opskriften, men blot lige lidt vand til at dække skrællerne).
- Lad det småkoge i ca. 5-7 minutter. Sigt derefter vandet fra.
- Fjerne blommernes sten og skær dem i kvarte.
- Appelsinerne skal nu skæres fri af det hvide, så kun du har appelsinkødet tilbage. Skær det skrællet appelsiner i kvarte og kog dem op i en gryde med de kvarte blommer, vand, sukker, appelsinjuice, kanel, stjerneanis og de forkogte appelsinskræller. Lad det hele koge i ca. 1 time under et par gange med omrøring.
- Rør til sidst melatin i.
- Kom blommemarmeladen i et par glas, der er skoldet. Opbevar på køl.
Hjemmelavet blommemarmelade med appelsin og kanel
Jeg elsker kanel, som tilføre en dejlig smag til marmeladen. Jeg elsker en helt simpel marmelade uden hokus pokus, men jeg kan også godt lide de mere krydret af slagsen. Derfor er der også stjerneanis i opskriften. Det kan du selvfølgelig udelade, men det pifter altså lige smagen en anelse op. Og så er det bare dejligt sammen med den dejlige appelsinsmag. Det er, ihvertfald for mig, verdens bedste krydrede appelsin-blommemarmelade!
Til marmeladen kan du bruge lige præcis de blommer du har eller kan opstøve. Så længde du følger mængden (opgivet i gram), så er alt fint.
Læs også: Marmelader er dejlige ovenpå næsten alt morgenmad, og derfor vil det måske interessere dig at se nærmere på andre marmeladeopskrifter. Fx denne havtornmarmelade, appelsinmarmelade eller stikkelsbærmarmelade.
Opskrift på blommemarmelade med appelsinskal
Opskriften er super nem at lave, når du først har fået pillet stenene ud af blommerne og skrællet appelsinerne. Appelsinskrællen tilføjer en vidunderlig smag, og når de koges først er de ikke bitre på samme måde.
Du kan sagtens bruge syltesukker hvis du vil, jeg foretrækker bare almindelig sukker.
Forslag til andre krydderier
Man kan lege lidt med forskellige krydderier og smage i sin marmelade. Hvis du ikke er til den krydret version med kanel og stjerneanis, så kan du prøve med vanilje. Du kan også komme rom eller ingefær i. Det er en smagssag, men det fungere nu stadig godt!
- Vanilje: Du kan koge en vaniljestang sammen med eller bruge 1 tsk vaniljepulver. Du kan skifte kanel og stjerneanis ud med vanilje. Eller kombinere?
- Rom: Tilføj en 1/2-1 dl rom og lad det koge sammen med.
- Ingefær: Du lave en lækker blommemarmelade med ingefær ved at skrælle ønsket mængde, rive det fint og tilsæt det i gryden under kogning. Men husk at ingefær har en gennemtrængede smag.
En krydret blommemarmelade til ost, morgenmad og desserter
Denne blommemarmeladen er lidt julet, på grund af krydderierne, men kan altså efter min mening spises året rundt. Men hvis du laver marmeladen når blommerne er modne og i sæson, vil du måske helt naturligt spise den i de kolde måneder, hvor julen også er inkluderet. Så kan du fx spise dem på lækre klatkager med risengrødsrester.