Bagt selleri med brunet smør og blue cheese creme
Jeg elsker knoldselleri. Det er en af de skønne grøntsager, vi har i sæson hele efteråret og vinteren. Så der er rig mulighed for at få det brugt, og man kan virkelig lave mange skønne retter med knoldselleri.
Min yndlingsmetode at tilberede selleri på er ved at bage det i ovnen eller smørstege det på panden. I dag får I opskriften på bagt selleri, som mætter godt og kan være dejlig kødfyldt – uden at være det. Sammen med smør, ost og nødder får du en skøn umamispækket ret, så man ikke savner kødet.
Jeg har faktisk virkelig glædet mig til at præsentere denne ret, da osten er i fokus, og jeg elsker ost! Der er ikke dén ost, jeg ikke spiser. I retten her bruger jeg blue cheese, som er endt med at være en genial komponent.
Så her får du altså opskriften på bagt selleri med brunet smør, hasselnødder, blue cheese creme og en salat med grønkål, pære og en simpel vinaigrette. Det smager simpelthen himmelsk sammen.
Bagt selleri
Ingredienser
- 2 stk knoldselleri
- fint salt
- 50 g hasselnødder*
- 100 g smør
Blue cheese creme
- 150 g blå ost
- 50 g creme fraiche 18 %
- 50 g kærnemælk
- 20 g olivenolie*
- 1 stk citron
- salt og friskkværnet peber
Grønkålssalat
- 5 stængler grønkål
- 2 stk pærer
- 50 g grovkornet sennep
- 20 ml hvidvinseddike*
- 30 g honning
- 15 g olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
- 60 g tørrede tranebær*
- 50 g valnødder*
- 1 stk appelsin
Pynt
- 1 bundt brøndkarse
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 160° varmluft.
- Skræl eller skrub dine selleri grundigt. Jeg foretækker at skrælle dem. Pensl begge selleri med lidt vand.
- Kom bagepapir på en bradepande og kom 2 teskefulde salt på størrelse med omkredsen af sellerien i hver sin ende af bradepande, så der er plads til at begge selleri kan stå der.
- Sæt de to selleri ovenpå saltet og kom så igen en teskefuld salt ovenpå sellerien.
- Bag det hele i ovnen i ca. 45-60 min indetil sellerien er mør, men stadig har bid. Dette kan kontrolleres med en kødnål som stikkes igennem sellerien, hvis man ikke møder modstand er den færdig.
- Kom hasselnødderne på en bradepande og giv den 15 minutter i ovnen sammen med sellerien. Gnid skallerne af, evt. i et viskestykke og hak nødderne groft.
Brunet smør
- Kom smørret i en lille gryde på medium varme og lad det langsomt bruse op. Når det begynder at bruse røres der i det konstant. Når det har en flot gylden farve og er det færdig.
Blue cheese creme
- Kom blå ost, creme fraiche, kærnemælk, 20 g olivenolie og saft og skal fra citronen ned i en blender. Blend massen indtil den er cremet og smag til med salt og peber.
Grønkålssalat
- Skyl grønkålen og riv den med dine hænder, i mindre stykker og kom den op i en skål.
- Skær pæren fint med en kniv eller manolinjern.
- Bland sennep, eddike, honning samt olivenolie sammen og smag til med salt og peber. Vend det inden servering godt sammen med grønkålen og pærerne samt tørrede tranebær og grofthakket valnødder. Anret i en skål og pynt af med appelsinskal.
- Når sellerien er færdig, skæres en tyndt lag af bunden af, da den er meget salt. Skær herefter selleri i kvarte.
- Anret på bund af blue cheese creme. Hæld den brunede smør over og drys med hasselnødder og pynt af med brøndkarsen.
- Velbekomme.
Opskrift på hel bagt selleri i samarbejde med Mejeriforeningen
Bagt selleri er simpelt at lave. Det kræver blot en lille time i ovnen for at blive mørt og lækkert. For at hel bagt selleri kan gå som et hovedmåltid, supplerer jeg med en nem grønkålssalat med valnødder – den kan laves, mens selleriknoldene er i ovnen.
Retten her er en del af en 3-retters menu. Sammen med to andre madbloggere har jeg nemlig sammensat en skøn tre retters menu, som er oplagt til fx nytår eller en anden festlig begivenhed. Det var selvfølgelig meningen, at vi skulle mødes for at lave vores menu sammen, men grundet disse tider har vi sammensat og planlagt menuen online over Zoom, og det har fungeret helt fint.
Tre-retters menu med ost
Ud af samarbejdet har vi nemlig lavet (i virtuel fællesskab) den skønneste, vegetariske tre-retters menu, hvor osten er et fremtrædende element i alle retter. Når nu vi skærer ned på kødet, er osten nemlig et godt element til stadig at få masser af dén der lækre umami-smag ind i en ret.
Så hermed velkommen til ’Osterejsen’! I denne omgang sætter Mejeriforeningen fokus på danske, irske og franske oste. Anna fik den irske ost, cheddaren, og har lavet: Ostevafler med creme fraiche og æble til forret.
Jeg fik den danske ost, Danablu, der er en blå ost. Jeg har stået for hovedretten: Bagt selleri med blue cheese creme. Afslutningsvis har Camille brugt den franske ost og lavet: Bagt Mont d’Or med tilbehør af abrikos og kommenkiks.
Jeg håber du med denne lille rejse ind i ostens verden, kan blive inspireret til en lækker omgang gæstemad eller nytår. Jeg deler nu min hovedret nedenfor.
Sådan laver du et ovnbagt knoldselleri
Jeg laver knoldselleri i ovn og bager det helt. Jeg starter med at skrælle knoldene og herefter placere dem i et ovnfast fad med salt i bunden. Herefter drysser jeg med salt og pensler med lidt vand, så saltet fordeles. Salt trækker nemlig vandet ud af knoldselleriet og gør derfor knoldsellerien dejlig mør. Så det er altså et helt, saltbagt knoldselleri, der får lov at være hovedattraktionen i dag!
Blue cheese cremen passer dog generelt godt med bagte grøntsager, så du kan roligt servere den til fx bagt blomkål, ovnkartofler eller bagt græskar. Eller prøv dig frem med andre rodfrugter – i skiver, i tern eller bagt hel som knoldselleriet.
Inspiration til flere opskrifter med knoldselleri: Stegt knoldselleri med kapers og hasselback knoldselleri.
Bagt selleri med brunet smør på en bund af blue cheese creme
Når selleriknoldene er færdige i ovnen, laves blue cheese cremen og smørret brunes. Blue cheese cremen smøres i bunden, mens det brunede smør skal hældes over.
Jeg er helt tosset med blue cheese, og det fungerer virkelig godt i den her creme. Jeg ved, at blue cheese er en ost, som ikke alle holder af, men derfor er cremen den perfekte løsning. Her er osten nemlig mild og slet ikke dominerende, men tilføjer blot en skøn smag.
Må osten ikke være for kraftig, gælder det også om at vælge den rigtige slags blå ost. Der findes nemlig mange forskellige, og den danske ost Danablu er et sikkert valg. Den kan de fleste nemlig være med på.
Danablu er én af fire danske oste, som er mærket med et BGM-mærke. Det betyder, at osten er beskyttet og er knyttet til det område, hvor den fremstilles. Hvis du synes det er spændende at vide mere om, hvordan den gode kvalitet af disse oste sikres, kan du læse mere om det lige her. Og ellers håber jeg du vil nyde mit indslag med denne dejlige hovedret.