Arancini – sprøde risottokugler på en bund af ricottacreme
Så er det igen blevet tid til en opskrift, der kan hjælpe dig med at undgå madspild. Denne gang er det en overskydende rest klassisk risotto, der trylles om til lækre, friterede risottokugler. Sidst jeg delte lidt inspiration til brug af risottorester, var det disse risottodeller, som også er så skønne.
Hvis du er fast læser her på bloggen, så ved du at jeg elsker risotto – på alle tænkelige måder. Og bare tanken om, at man skulle smide en rest risotto ud, den kan jeg ikke klare. Denne opskrift kommer derfor straks til undsætning!
Det er virkelig nemt at lave risottokugler – eller arancini, som det kaldes på italiensk – og så har man en skøn antipasti eller forret at servere for sine gæster samtidig med at man undgår madspild.
Arancini – friterede risottokugler
Ingredienser
Risottokugler
- 600 g færdig risotto (fx klassisk risotto eller tomatrisotto)
- 1 stk æg
- 200 ml vand
- 75 g hvedemel
- 150 g pankorasp
- 1000 ml fritureolie
Ricottacreme
- 100 g ricotta
- 15 g olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
Desuden
- 15 g Olivenolie*
- 20 g Parmesan
Fremgangsmåde
- Form risotto til 8 lige store kugler.
- Find tre skåle frem. Kom mel i den ene skål.
- Pisk i en anden skål vand og æg sammen.
- Kom pankoraspen i den tredje skål.
- Vend de formede risottokugler i melet, dernæst i æggeblanding og til sidst i pankoraspen.
- Varm en gryde op med fritureolie.
- Fritér i 4-5 min ved 180° indtil de er gyldne. Tag kuglerne op med en hulske. Krydr med groft salt på toppen.
- Blend ricotta, olivenolie salt og peber sammen til en creme og smør det på en tallerken. Kom lidt olivenolie på og placér ristottokuglerne herpå. Riv flager af parmesan, hvis du ønsker.
Risottokugler eller arancini – hvad er det?
Arancini er friturestegte riskugler, som kommer fra Sicilien. Man tager altså en rest risotto, former det til en kugle, vender det i brødkrummer og dybsteger det i rigelig olie.
En ret, der minder rigtig meget om, er den romerske version af risottokugler, der kaldes suppli, som du måske har smagt, hvis du har været i Rom. Udover ris er disse gerne fyldte med ost og tomatsovs eller kød.
Opskrift på risottokugler a la Italien
Det er helt genialt at servere risottokugler som antipasti, før der kommer en skøn pastaret på bordet. Det kræver selvfølgelig, at du har rester af risotto. Men har du det, så er det virkelig nemt at lave friterede riskugler, og så kan du diske op med et fantastisk italiensk måltid.
Sådan laver du friterede riskugler
Jeg gør det på den måde, at jeg panerer riskuglerne. Det vil sige, at jeg starter med at forme risottoresterne til kugler, så vendes de først i mel, så i en æggeblanding og til sidst i pankorasp. Nu skal de bare frituresteges i 4-5 minutter, og så er de klar til servering, gerne med en dip til.
Du kan lave enten 8 store arancini eller 16 små. Det er helt op til dig, hvad du skal bruge dem til, og måske hvor mange gæster, de skal serveres for.
Læs også: Et væld af forskellige opskrifter på risotto i alle afskygninger. Min egen favorit er nok en svamperisotto – den smager så dejligt!
Tilbehør til risottokugler
Som tilbehør kan du servere en dip til risottokugler. Jeg serverer en ricottacreme bestående af ricotta og olivenolie og drysser parmesanflager ud over de friterede risotto kugler. Parmesan kan dog sagtens udelades.
Du kan også servere en tomatsauce som dip til risottokugler eller vælge din yndlingsdip.
Arancini er fantastiske som appetizers, tilbehør til en anden italiensk ret eller fx som snacks til nytår eller en anden festlig begivenhed.