Æltefrie boller med surdej – uden brug af røremaskine

Æltefrie boller med surdej

Her får du en dejlig nem opskrift på lækre boller lavet helt uden brug af røremaskine. Så denne her opskrift går ud til alle der er enten ny i surdej gamet eller bare har lyst til at lave nemme surdejsboller, uden brug af røremaskine. Alt du skal bruge til disse æltefrie surdejsboller er dine hænder, en beholder med låg, mel, vand, surdej og salt. 

OBS! Med virkelig få ingredienser og redskaber kan du skabe de lækreste boller, og både i en video længere nede samt med step-by-step billeder kan du se præcis hvordan du skal gøre.

Opskrift på æltefrie boller med surdej

Denne opskrift på æltefrie surdejsboller er lavet uden røremaskine. Opskrifen er enkel, men der er ikke gået på kompromis med smagen. Disse boller, lavet uden brug af røremaskine, har en lækker syrlig smag, en skøn og sej skorpe, samt en god smag fra melet. 

Opskriften på disse boller uden æltning kan endda laves hvis du ikke har en surdej. Har du endnu ikke en surdej, kan du nemt starte en op med hjælp fra min guide. Og ellers kan du prøve at erstatte surdej med 5-7 g gær. 

Med samme teknik kan du også lave mine yndlings surdejsboller uden gær, som er den opskrift jeg selv bruger allermest. Og ellers er disse manitoba boller med surdej også virkelig gode, og laves på samme måde.

Opskriften på æltefrie surdejsboller får du her:

æltefrie boller uden røremaskine

Æltefrie boller med surdej

Nemme æltefrie boller bagt med surdej. Her får du en nem og god opskrift, hvor du ikke skal bruge røremaskine eller andre hjælpemidler. Du skal blot bruge en skål/bøtte, dine bare hænder, mel, vand, surdej og salt. Jeg har under opskriften lavet en række step-billeder, så du kan se hvordan du skal gøre.
5 fra 3 stemmer
Antal: 10 Store boller
Forberedelse6 timer 10 minutter
Tilberedelse1 time 17 minutter
1 day
I alt1 day 7 timer 27 minutter

Ingredienser

Surdejsstarter

  • 50 g surdej
  • 50 g hvedemel
  • 50 g vand

Dej

  • 100 g grahamsmel
  • 500 g hvedemel
  • 500 g vand
  • 150 g surdej (din surdejsstarter)
  • 14 g flagesalt

Køkkenudstyr

Noter

Flydetesten: i et glas med vand dryppes en lille teske af den forventede aktive surdej i, hvis den flyder er den aktiv, hvis den synker er den ikke klar endnu.
 
Tips til foldningerne: ved at gøre hænderne våde mellem foldningerne, undgår du at dejen klistre for meget til dine fingre
 
Tips til at hakke boller: dyp dejskraber let i vand – så klistre den ikke lige så meget til dejen når du hakker bollen ud. Den skal dyppes mellem hver bolle.

Fremgangsmåde

Surdejsstarter – klargøring

  • Aktiver din surdej ved at blande 50 g in-aktiv surdej med 50 g vand og 50 g mel – rør rundt til den er ensartet. Kom surdejen i et glas, så du kan følge udviklingen.
  • Placer et låg ovenpå glasset og evt. en elastik til hvor meget den fylder. Surdejen skal hæve til dobbelt størrelse og er klar herefter, ligesom på billedet.
    Surdejsguide
  • Når surdejen er hævet til dobbelt er du klar til at bage. Test evt. med flydetesten (læs noter).

Æltedag

  • Lav klar til autolyse: Bland i en stor skål begge meltyper med vand, til der er formet en grødet masse. Lad den stå 1 time til autolyse.
  • Bland herefter din aktive surdejsstarter ind i dejen ved at klemme surdejen ind i dejen med våde fingre. Når surdejen og dejen er blandet fuldstændig sammen laves første foldning*
    * En foldning = dejen skal foldes ind til midten, hele vejen rundt – det gøres i alt fire gange i en conditbøtte. Se video under opskriften, hvordan det gøres.
  • Lad herefter dejen stå til fermentering i 30 minutter på køkkenbordet.
  • Tilsæt salt og ælt det godt ind i dejen. Lav endnu en foldning.
  • Når der er gået 30 minutter laves yderligere to foldninger i løbet af den første time. Herefter skal dejen foldes to gange mere, men med en times interval. Efter fjerde og sidste foldning skal dejen i 30 minutter, før den sættes på køl natten over.

Bagedag

  • Tag dejen ud af køleskabet og lad den vågne en time før du bager.
  • Opvarm din ovn med bagestål/bageplade i til 250°C. Ovnen skal være rigtig varm for det rette resultat.
  • Vend forsigtigt dejen ud på et mel-drysset bord, og hak herefter 10 store boller som placeres på bagepapiret.
  • Bag nu bollerne i 12 minutter ved 250°C, hvorefter temperaturen sænkes til 200°C de sidste 5 minutter af bagetiden
  • Lad bollerne afkøle på en bagerist.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Sådan laver du æltefrie surdejsboller med folde-metode

Foldeteknik

For at få lækre luftige boller uden røremaskine er foldeteknikken i centrum. I videoen under opskriften kan du se, hvordan du kan folde med to forskellige foldemetoder. Metoderne er egentlig lige gode, men den du føler, at du har mest styr på, er den metode der vil give dig det bedste resultat. Jeg veksler selv lidt.

Fælles for begge metoder er, at dine hænder skal være let fugtede før du begynder at strække i dejen. Dette sikre, at dejen ikke lige så let knække, samt at den ikke klistre fuldstændig fast til dine fingre. 

Metode 1: En hånd holder holder fast om skålen/condibøtten, den anden bruges som dejkrog. Fra siden løftes dejen let op og strækkes så meget den kan, uden at knække, hvorefter den lægges ind over midten. Forsæt hele vejen rundt til alle sider er foldet ind over midten. Du vil opleve at dejen bliver mere og mere elastisk for hver gang du skal folde den. 

Metode 2: Begge hænder griber fast under dejen fra to sider, hvorefter dejen strækkes ved at løfte hænderne opad, derefter slippes dejen og sådan fortsættes hele vejen rundt. 

Nemme æltefrie boller uden røremaskine

Til denne opskrift skal du ikke bruge røremaskine, men i stedet for bruge en skål eller condibøtte (link til hvor du kan købe dem, finder du i opskriften). Jeg kan varmt anbefale sådan en firkantet bøtte!

Dine hænder skal gøre arbejdet for røremaskinen, dette gøres ved de mange foldninger. I opskriften kan du se en video, så du lige ved hvordan du skal gå i gang med bollerne. De nemme boller er bare lidt nemmere at lave, når man kan se det på billeder og videoer. Derfor har jeg også samlet billeder her ovenfor, så du ikke er i tvivl.

Det kræver godt nok at man har tid til foldningerne, men sådan er det som oftest med surdejs-bagværk. 

Boller du kan lave alle steder

Eftersom disse boller laves uden røremaskine, kan de laves næsten overalt. Det kunne være i sommerhus, nærmest i naturen fordi du ikke behøver redskaber. Bare du har din surdej (eller gær). Boller der ikke skal æltes er nemlig nemme, og det er et hyggeligt projekt at starte på hvor end du er. God bagelyst!

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 997
5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments