Æblemos med vanilje
Æblemos kan bruges til så mange ting – til morgenmad, i nogle desserter og generelt i søde sager. Jeg elsker fx at spise æblemos oven på skyr eller havregrød til morgenmad. På min havregrød bruger nogle gange æblemos som topping; andre gange rører jeg mosen i og lader det koge med i grøden nogle minutter. Det er også smart at have sådan et glas klar til en hurtig, gammeldags æblekage, hvis nu man skulle få uventede gæster.
Æblemos er nemt at lave, så hvis du har mange æbler, der hænger på træerne og venter på at blive brugt, kan du med fordel lave en stor portion. Det kan nemlig fryses ned eller opbevares på køl i længere tid.
Æblemos
Ingredienser
- 400 g æbler
- 1 dl vand
- 75 g sukker
- 1 stk vaniljestang
- 1 stk citron
Noter
Fremgangsmåde
- Skræl æblerne og skær dem i grove tern.
- Kom dem i en gryde med vand, sukker og vaniljekornene. Kom også stangen ved.
- Kog det hele sammen på medium varme i ca. 15 min.
- Smag til med saften fra en citron og evt. ekstra sukker.
- Opbevar på et skoldet glas og kom det på køl.
Hjemmelavet kogt æblemos til æblekage
Æblemosens fremmeste formål er selvfølgelig at blive brugt til æblekage. Jeg er stor fan af gammeldags æblekage – det er en nem dessert og så smager det jo himmelsk! Du kan også kommet et par spiseskeer i dejen til hjemmelavet æblemuffins med marcipan eller erstatte æblesmørret i selvsamme opskrift.
Denne opskrift på æblemos fungerer perfekt til æblekage. Eventuelt kan du lave mosen uden sukker, da der også er sukker i æblekageraspen. Du kan også prøve dig frem med kogetiden. Hvis du foretrækker, at æblemos-elementet i din æblekage er tykt, kan du eventuelt reducere mosen yderligere.
Simpel opskrift på æblemos med vanilje
Du kan bruge hvilke som helst æbler, du nu har adgang til. Især hvis du har nogle æbler, som er lidt kedelige at spise, er de geniale at lave mos eller kompot af.
Denne opskrift er meget simpel, og den kan i princippet blive endnu simplere. Jeg laver den nemlig gerne med vanilje, hvilket godt kan udelades. Sukker kan også udelades, hvis æblerne, du bruger er tilstrækkelig søde. Grundingredienserne er altså blot æbler, vand og citronsaft.
At tilføje vanilje og sukker giver dog lige en lidt mere luksus æblemos, så jeg kan bestemt anbefale det. Jeg bruger en vaniljestang og koger stangen med – på den måde får man mest vanilje for pengene. Alternativt kan der bruges vaniljesukker eller vaniljepulver.
Gode tips til æblemos
Jeg har efterhånden lavet en del omgange æblegrød i mit liv – det er blevet til fast inventar. Derfor samler jeg her lidt tips, som jeg har erfaret:
- Køb en af god kvalitet: Jeg laver altid æblemos selv, men er du i tidsnød med en opskrift kan du købe en god en fra Urtekram på glas.
- Lav dobbelt portion: Hvis du har æblerne til det, kan man lige så godt – nu du er i gang.
- Uden sukker: Du kan lave en æblemos uden sukker, og i stedet søde med fx honning. Der skal bare en del mere til, og det får ikke samme afrundet smag. Sødemidler kan også helt udelades, hvilket er at foretrække, hvis du fx vil bruge æblemos til baby mad.
- Krydderier: Æbler passer godt med et væld af krydderier, så leg løs. Prøv fx kanel eller kardemomme i stedet for vanilje. I min opskrift på hjemmelavet æblesmør bruger jeg fx kanel, som altså også går perfekt til æblet.
Prøv at lav en æblemos med skræl
Min opskrift på æblemos er hurtig og nem – og den bliver endnu hurtigere, hvis du lader være med at skrælle æblerne og lader skrællen blive kogt med. Du vil så få en mere grov version, hvilket også kan være lækkert. Jeg beholder fx skrællen på æblerne i min æblekompot, da jeg synes det smager lige så skønt og passer bedst til de varme krydderier, som også tilføjes.
Prøv eventuelt at lave en æblemos, hvor du fjerner skrællen og én, hvor du beholder skrællen – det er ret sjovt at smage forskel, og så ved du, hvilken variant du foretrækker!
Holdbarhed på æblemos
Holdbarheden er 2 uger på køl. Du kan eventuelt skylle glasse med Atamon for at forlænge holdbarheden. Fryseegnet: Æblemos kan sagtens fryses, hvilket er en fordel, hvis du har mere end rigeligt med æbler til én sæson.