Thai salat med and, sesam og soya
Jeg elsker en god thai-inspireret salat. Jeg laver altid disse med kål og noget lækkert kød. Sprød kål går nemlig rigtig godt sammen med alle de forskellige aromatiske smage, som præger det thailandske køkken.
Det thailandske køkken er komplekst, og de fleste opskrifter, som fx thailandske supper, kræver mange ingredienser. Derfor er det et af de køkkener, hvor det er sværere at lave den dér ret derhjemme, som man kan spise ude, eller måske har smagt i Thailand. Ikke desto mindre er en udfordring jo altid god, og denne thai salat er heldigvis meget simpel.
Jeg har valgt nogle af de ingredienser, som bruges meget i Thailand og i asiatisk madlavning generelt, og som komplementærer hinanden rigtig godt. Som fx det sprøde kål og den sur-sødlige dressing.
Thai salat med and
Ingredienser
And
- 2 stk andebryst
- salt og friskkværnet peber
- 0,5 stængler citrongræs
- 1 fed hvidløg
Salat
- 200 g lilla spidskål
- 4 stk forårsløg
- 150 g spidskål
- 130 g edamame bønner
- 30 g sesam*
- ½ bundt friske koriander
Dressing
- 1 stk lime
- 150 ml soyasauce*
- 10 ml fiskesauce
- 15 g sukker
Fremgangsmåde
And
- Rids skindet på tværs af andebrysterne.
- Steg dem på en mediumvarm pande med skindsiden nedad i 3-4 minutter med citrongræs og et fed presset hvidløg. Vend dem om og steg yderligere 30 sek.
- Kom andebrysterne i et ildfast fad (medmindre din pande kan gå i ovnen), krydr med salt og peber og steg dem ved 175° varmluft i ca. 12-15 minutter. Lad dem hvile i samme tid efterfølgende i fadet. Lav imens salaten klar.
Salat
- Snit spidskål fint.
- Snit forårsløg fint og vend det sammen med kål samt edamame bønner og halvdelen af sesam og koriander.
- Skær tynde skiver af and.
Dressing
- Rør alle ingredienserne sammen til dressingen og vend den med salaten samt skiver af and.
- Anret på et fad og drys med de resterende sesamfrø og groftplukket koriander.
Thai salat eller asiatisk salat?
Kært barn har mange navne, og man kan sagtens kalde det her en asiatisk salat. Thai refererer selvfølgelig bare til, at den er mere specifikt inspireret af thailandsk madlavning, men hvis du er velbefaren i det asiatiske køkken, vil du se, at der er mange ligheder. Denne opskrift er i hvert fald en skøn salat, som du kan servere, når du har lyst til at drømme dig østpå.
Jeg har en anden asiatisk salat på bloggen, som er en variation af denne. I den opskrift bruger jeg nemlig kylling, som marineres i honning og soya. Denne her er ikke marineret og det er and, der er brugt. Så hvis du kan lide ideen om denne thai salat, vil mine opskrifter fra det asiatiske køkken måske også falde i din smag.
Ingredienser til den perfekte thai salat
Jeg har forsøgt at holde ingredienslisten helt simpel. Resultaten bliver en lækker, sprød salat, hvor du kan smage samtlige, forskellige komponenter. Disse 5 ingredienser skal du bruge:
- Spidskål: Jeg bruger både almindelig spidskål og lilla spidskål. Lilla spidskål er simpelthen en genial tilføjelse til sådan en salat – sprød, sund og med knald på farverne.
- Edamame bønner: Edamame giver en god tekstur i salaten, har en skøn konsistens og en mild smag. Et must i en asiatisk salat.
- And: Du kan stege et andebryst som i opskriften eller bruge en rest and fra aftenen før. Eller erstatte med kylling, skiver af oksefilet eller tofu.
- Koriander: Koriander kan enten bruges til pynt, eller det kan vendes i salaten, hvis du gerne vil have smagen til at stå tydeligt frem. Dog er ikke alle så vilde med det.
- Sesam: Sesamfrø drysses på toppen og giver både en dejlig, earthy smag og et godt crunch. Jeg bruger halv/halv af sorte og hvide sesamfrø – mest for æstetikken. For smagens skyld kan du også riste sesamfrøene inden.
Opskrift på sprød thai salat med and
Salaten her er hurtig lavet – især hvis du har rester af and. Så vender du nemlig bare de forskellige grøntsager sammen med andeskiver og dressing og pynter med koriander og sesamfrø.
Har du ikke lige rester af and, så er salaten heldigvis stadigvæk meget nem. Så skal du nemlig bare tilføje et enkelt trin, som er at stege anden. Et rigtig godt tip er at stege anden rosa, så det ikke bliver en tør omgang salat. Andebryst bliver nemlig rigtig kedeligt, hvis det bliver gennemstegt. Det skal derfor ikke have ret meget mere end 3-4 minutter på panden.
Hvis du har nudler liggende, kan disse også tilsættes i din thai salat. Både risnudler og ægnudler fungerer godt. Ellers kan du tjekke min nudelsalat, som også er fyldt med masser af lækre grøntsager. Den kan laves med kylling, men i princippet kan det også sagtens erstattes med skiver af and.
Den perfekte dressing til thai salaten
Dressingen her er vigtig, men simpel – lime for syre, sukker for sødme og soyasauce og fiskesauce for umami. Så nemt og lækkert. Hvis du spørger nogen fra Thailand, er jeg sikker på, at de vil sige, at der i den grad mangler noget spicy. Jeg er ikke så meget til rigtig stærk mad, så jeg udelader det ofte. Men du kan sagtens tilsætte fintsnittet rød chili.
Prøv også at tilsætte lidt mango til salaten, det er virkelig lækkert! Især hvis du laver en meget spicy dressing, er søde stykker af mango perfekt til at afbalancere. Du kan også tjekke min opskrift på mangosalat med ingefærdressing ud – den er også med spidskål.