Surdejshåndværker rundstykke med blå birkes

Håndværker rundstykke med surdej

De her surdejshåndværker rundstykke med blå birkes har længe stået på min to-do-liste over surdejsbagværk opskrifter. Den liste er desuden efterhånden blevet lang, fordi jeg er blevet ret betaget af det her surdejsbagning igen.

Så heldig som jeg er, har min kæreste en ligeså stor svaghed for det, og vi nørder derfor en del med det herhjemme for tiden. Derfor bager vi også virkelig mange forskellige ting med surdej, blandt andet surdejsbrød, surdejsrugbrød og surdejsboller.

OBS! Vil du også give dig i kast, så kan du følge min opskrift på surdej og dermed komme igang med surdejsbagningen. Det er virkelig sjovt!

Opskrift på surdejshåndværker med blå birkes

Surdejshåndværker

Håndværker rundstykke med surdej. Idéen med de blå birkes var at efterligne lidt håndværkeren – I ved det klassisk hvide rundstykke. Find opskrift her.
4,70 fra 10 stemmer
Antal: 10 Boller
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse1 time 15 minutter
12 timer
I alt13 timer 25 minutter

Ingredienser

  • 150 g surdej ((fodret surdej, klar til bagning))
  • 400 g vand (koldt)
  • 350 g hvedemel (økologisk)
  • 150 g grahamsmel
  • 10 g flagesalt
  • 2 spsk blå birkes

Noter

*autolyse
TIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når bollerne er sat ind, kommer du vand i bradepanden – det giver damp.

Fremgangsmåde

Dag 1

  • OBS! Jeg bruger en røremaskine. 
  • Rør surdejen ud i vandet og tilsæt alt mel. 
  • Rør dejen på langsom hastighed, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Jeg gjorde det omkring 5-7 minutter. Her laves en autolyse*, hvor dejen skal hvile 30 minutter. 
  • Herefter tilsættes salt og ælt i ca. 15 minutter til du får en glat og smidig dej.
  • Hæld dejen i en bøtte, jeg bruger en firkantet – lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter laves første foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen, folde hvert hjørne ind over midten – gentag 4 gange, gerne én gang i timen. En video på foldning kan du se længere nede i indlægget.
  • Efter 4 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10-12 timer) – den må gerne stå længere. Jeg lod denne stå i 20 timer, og smagen blev blot mere syrlig. I løbet af de 20 timer tog jeg dejen ud, foldede den og satte den tilbage, dette gjorde jeg kun 3 gange. Dette er dog ikke et must!

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, 1-2 time før du skal bage.
  • Skru ovnen op på 250 grader, og lad ovnen varme op i 30 minutter, til den er helt varm.
  • Sæt dit bagestål ind, hvis du har et. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og skær dejen til boller. Hak dejen ud i ønskede stykker og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. 
  • Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt bollerne i ovnen.
  • Drys med blå birkes.
  • Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15-18 minutter til de er lettere gyldne.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Opskrift på surdejshåndværker med blå birkes

Idéen med de blå birkes var at efterligne lidt en håndværker – I ved det klassisk hvide rundstykke. Jeg husker det selv fra barndommen, og jeg husker ikke hvornår jeg sidst havde spist en. Det var sådan opskriften på disse surdejshåndværker rundstykker med blå birkes kom til.

Håndværker rundstykke med surdej
Håndværker rundstykke med surdej

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 1016
4,70 from 10 votes (9 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

8 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments