Surdejsboller uden gær
Min første opskrift på surdejsboller uden tilsat gær er endelig landet på bloggen. Lyder det som noget for dig, så tag endelig et kig med her! Hvis I følger med på min Instagram, så ved I nok også hvor glad jeg er for surdejsbagning og de dejlige resultater man får med det. Så hvis I vil følge endnu mere med i mine forsøg med surdej – både i billeder eller med video – så er I mere end velkommen.
Jeg selv bager boller med surdej et par gange om ugen. Jeg bager hellere færre boller ad gangen, og så lidt oftere. Det har surdejen nemlig godt af. Det kræver at jeg står lidt tidligere op de morgener, hvor jeg vil have boller til morgenmad, men det er tiden værd. Af den helt simple årsag, at en luftig og sprød surdejsbolle med smør på, er noget af det bedste jeg ved! Og når der er store luftbobler i, så kan smørret jo bedre trænge ned igennem = giver anledning til ekstra smør, hæhæ.
Surdejsboller uden gær
Ingredienser
- 110 g surdej
- 375 g vand (25°)
- 175 g grahamsmel (el. grahamsmel)
- 325 g hvedemel
- 12 g flagesalt
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
Aktiv surdej
- Din surdej skal være aktiv for at fungere som hævemiddel til dine boller. Lad os tage udgangspunkt i at du vil røre en dej til boller om 4-6 timer. Så tager du et rent glas, kommer 30 g af din surdej heri sammen med 100 g mel (50 g fuldkorn/50 g hvede) og 100 g vand (temp. 25°). Stil den ved stuetemperatur på køkkenbordet med låg på – ikke tætsluttende.
- Er min surdej aktiv og klar? Kom 1 spsk af surdejen i vandet – hvis det flyder ovenpå, er surdejen klar til at bage med. Ellers kan du læse mere i min surdejsguide hvor der står alt du skal vide.
Dag 1
- Mel og vand røres sammen til ensartet dej – den skal være uden klumper. Lav en autolyse* på minimum 1 time, gerne 2, hvor dejen skal hvile.
- Efter hvile, tilsættes surdej og salt. Ælt det hele på røremaskinen, mellem hastighed, ca. 8-10 minutter til du får en glat og smidig dej**. Kan også gøres i hånden, med god håndkraft (se video).
- Hæld dejen i en bøtte med låg (jeg bruger en firkantet). Lad den stå på køkkenbordet i 4 timer ved stuetemperatur. Nu skal du lave foldningerne. Dette gør du ved at hive op i dejen og folde den ind over midten. I løbet af de 4 timer, skal du have lavet 6 foldninger.Fold den 4 gange med intervaller på 30 minutter. Således at du i løbet af 2 timer får foldet den 4 gange. De resterende 2 timer skal den blot have 1 foldning i timen, så i alt 2 foldninger.
- Efter foldningerne skal dejen hvile 30 minutter på køkkenbordet, inden den sættes på køl over natten (gerne 10-16 timer)
Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, så dejen "vågner" 1 time før de bages.
- Skru ovnen op på maks varmluft, og lad ovnen varme op i 30-60 minutter, til den er helt varm. Sæt dit bagestål ind, hvis du har et. Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
- Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord.
- Hak dejen ud i ønskede stykker med en våd dejskraber, og sæt dem forsigtigt på et bagepapir – pas på ikke at hive for meget i dejen, da luftboblerne skal bevares. Drys evt med lidt mel henover, for et flot udtryk.
- Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt bollerne i ovnen.
- Bag bollerne ved 220-230° varmluft (afhængig af din ovn) i ca. 10-15 minutter til de er lettere gyldne.
- Lad dem herefter afkøle på en bagerist.
- TIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når bollerne er sat ind, kommer du vand i bradepanden – det giver damp.
Bag skønne boller med surdej
Det er kun et par dage siden, at jeg delte min guide til surdej her på bloggen, hvori man kan finde en nem opskrift på hvordan man laver sin helt surdej. Jeg tager jer med i hele processen og deler billeder og video samt fortæller meget mere dybdegående hvorfor du skal bag med surdej.
Mange har allerede startet deres, og det var så dejligt at se hvor godt I tog imod min guide. Jeg bliver så glad, og synes det er helt fantastisk, at så mange er gået igang med at bage endnu flere bagværk med et naturligt hævemiddel! Jeg nyder i ligeså høj grad at følge med i jeres proces, og det er skønt med de billeder, nogle af jer har sendt i min retning. Tak for det – det varmer. Jeg ønsker kun, at endnu flere får øjnene op for at bage med vildtgær, og finder frem til med tiden, at det faktisk er super nemt at bage surdejsboller og surdejsbrød uden gær.
Er du allerede en knag med din surdejsbagning, kan du også prøve at bage brød med surdej eller ciabattaboller med surdej. Og hvis du eksempelvis vil udvide dit bageunivers og forsøde det en smule, er mine müsliboller med rosiner og nødder værd at tage et kig på. De er nemlig også bagt med surdej.
Sprøde, seje og saftige boller med surdej
Nu vil jeg dele den bedste surdejsbolle opskrift i verden(!) – ej, men de her boller er så lækre, svampede og med en sprød skorpe. Jeg brugte altid lidt gær i starten, men nu undlader jeg det fuldstændig. Jeg synes nemlig den naturlige hævemiddel er spændende. Jeg skal desuden heller ikke ud at handle, for at kunne lave bollerne.
Opskriften er med fuldkornsmel, da jeg elsker den grove tekstur. Men hvis du er mere til den helt lyse og hvide bolle, kan du afprøve disse ciabattaboller. De er et kæmpe hit hos mange. Jeg ved ikke om det er fordi det er lyst brød, og det bare også er et smukt syn?
Opskrift på nemme surdejsboller uden gær!
Surdejsbagning skal ikke lyde alt for nemt, men heller ikke alt for svært. Det handler i bund og grund om at bage, spise, smage – nogle gange smide ud – og ellers blive ved. Fortsætte, fortsætte og atter fortsætte. Men altså, jeg lyver ikke når jeg siger at opskriften her er ret nem at gå til. Så længe du har en surdej, der er god og levende, så skal du bare igang!
Det eneste du skal bruge til opskriften på disse fantastiske grove surdejsboller er kun vand, surdej, salt og mel. Det bliver vist ikke mere simpelt og nemt. Jeg anbefaler at du prøver at følge opskriften og dens tider, men vil du gerne eksperimentere lidt mere, så kan du også lege lidt med en kort hævetid.