Quesadillas med kylling, cheddar og bønner
Jeg elsker alt mexi mad. Desværre er der ikke på nuværende tidspunkt så mange opskrift på mexicansk mad på bloggen. Men lidt er der da, og denne opskrift er endnu en til en voksende samling.
Quesadillas er to tortilla pandekager klappet sammen med fyld og ost i midten, som skæres i trekanter. Det er en af de mere snaskede mexicanske retter, da der skal masser af ost til at holde de to tortillas sammen. Opskriften her er med cheddar, så måske det nærmere er en tex-mex opskrift. I det tex-mex inspirerede køkken, bruges cheddarost nemlig i rigelige mængder.
Quesadillas med kylling
Ingredienser
Krydret kylling
- 4 stk kyllingebryst
- 30 g olivenolie*
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk stødt spidskommen*
- ¼ tsk stødt koriander*
- 1 tsk røget paprika*
- 1 kviste frisk oregano
- 1 kviste frisk timian
- salt og friskkværnet peber
Quesadillas med fyld
- 1 dåser sorte bønner*
- 8 stk tortillapandekager
- 30 g olivenolie*
- 1 stk forårsløg
- 200 g cheddar
- 200 g salsa
Fremgangsmåde
Krydret kylling
- Skær kyllingen i strimler og kom dem i en skål med olivenolie. Tilsæt hvidløg samt finthakkede oregano samt timain, og de tørrede krydderier. Vend det hele godt sammen. Du kan også bruge 2 spsk af en Cajun krydderiblanding fra fx Urtekram.
- Varm en pande op med olie og steg den marinerede kylling ved middel varme i 4-5 min. til gyldent.
Quesadillas med fyld
- Dræn bønnerne.
- Find en pande frem på størrelse med tortillapandekagen.
- Pensl din tortilla med olivenolie på den side der skal vende ned mod panden. Smør salsa på, fordel sorte bønner, krydret kylling og forårsløg ovenpå. Drys med revet cheddar, så det er godt fordelt over hele tortillaen.
- Varm en pande op på middel varme. Læg den fyldte tortilla på og kom så en tortilla ovenpå – tryk den forsigtigt sammen, så fyldet ikke ryger ud. Pensl toppen med olie.
- Lad det stege på panden til den nederste tortilla er lettere gylden og osten er begyndt at smelte.
- Nu skal den vendes, så den kan få farve på toppen. Du kan sagtens gøre det uden hjælp, men et lille tip kan være at bruge en tallerken til at vende den. Brug en paletkniv til at få quesadillaen over på tallerkenen, læg en tallerken ovenpå og vend rundt så du har den utilberedte tortilla nederst. Kom den tilbage på panden og lad den stege færdig, til den er gylden og sprød.
- Gentag med de næste tre quesadillas.
- Skær quesadillas ud i passende trekanter og server evt. med friske koriander, creme fraiche, salsa og hjemmelavet guacamole.
Sådan laver du den perfekte quesadillas på panden
Det kan godt være en kunst at få en helt sprød quesadilla, hvor osten er smeltet til perfektion og får tænderne til at løbe i vand. Så her får du mine tips til den perfekte quesadilla:
- Gå efter at få dem sprøde. Quesadillas er gode at lave på panden, da man på den måde kan få dem sprøde. Du skal altså bruge en pande, der er på størrelse med en tortilla. Ydersiden af tortillasne kan desuden pensles med olie, så du får en ekstra sprød overflade.
- Flip med en tallerken. Når quesadillaen har fået nok på den ene side, er det nemmest at bruge en tallerken til at vende den. Det passer ca. med når osten begynder at smelte en bitte smule, at man kan lægge den anden tortilla ovenpå fyldet og vende det hele over på en tallerken. Bagefter tilbage på panden, så den kan stege på den anden side.
- Fordel osten godt. Osten er limen mellem fyldet og de to tortillas, så det er vigtigt, at den er godt fordelt – ellers vil dit fyld falde ud.
- Steg ved svag varme. For at undgå at quesadillaen brænder på, er det bedst at stege ved svag varme – på den måde sikrer du samtidig, at osten kan nå at smelte, før ydersiden er færdigstegt.
Sådan laver du quesadillas i ovnen
Man får det bedste resultat, hvis man laver sine quesadillas på panden. Ikke desto mindre er det nogle gange en fordel at lave quesadillas i ovnen. Det er fx en god idé, hvis du skal lave mad til flere mennesker. I ovnen kan du nemlig lave flere på en gang, og det er lettere at styre dem og holde dem lune.
Fremgangsmåden med at lave dem i ovnen er den samme som på panden: Først en tortilla i bunden på et stykke bagepapir, så fyld og ost og herefter en tortilla på toppen. De bages ved 200° varmluft til osten er smeltet.
Hvis du er glad for kombinationen af tortillas, lækkert fyld og cheddar så vil du nok elske de her Enchiladas, som også skal bages i ovnen. De er så nemme og en fantastisk mexicansk spise!
Opskrift på quesadillas med kylling og cheddar
Da queso betyder ost, så er det én ingrediens man ikke kan undvære. Derudover kan du komme det fyld i, som du vil. Opskriften her er på quesadillas med kylling, men man kan også lave vegetariske quesadillas med bønner fx. Eller man kan bruge en rest af chili con carne – en genial måde at få genbrugt og spist sine rester på.
Disse quesadillas med kylling er fyldt krydret kylling, sorte bønner og en lækker salsa. Brug gerne en hjemmelavet tomatsalsa eller køb den, du foretrækker, så det bliver så spicy som ønsket. I stedet for sorte bønner kan man også bruge andre bønner – pinto-bønner eller kidney-bønner bruges fx også meget i det mexicanske køkken.
Kyllingen krydres med spidskommen, koriander, røget paprika og timian, og herudover skal du selvfølgelig bruge tortilla-pandekager.
Tilbehør til mexicanske quesadillas med fyld
Quesadillas med kylling er super lækre i sig selv, men de smager også drøngodt sammen med guacamole eller creme fraiche som tilbehør. Du kan eventuelt røre lidt limesaft i creme fraichen og drysse med frisk koriander, hvis du og dine gæster er til det. En iskold, mexicansk øl har heller aldrig været en dårlig idé.