Vegetariske pirogger med kål
Oppe i mit hovede forestiller jeg mig, at pirigger med ost og skinke er lækkert! I selskab med måske tomat og oregano, tror jeg det vil være endnu bedre. Sådan lidt som en mini-galzone – det må blive næste mit næste projekt med pirogger. I mellemtiden kan du se nærmere på disse galettes, som også er en gærdej med fyld.
Jeg har lavet en stor portion, så jeg kunne fryse nogle ned til de dage hvor jeg enten skal på studie eller mangler en nem aftensmad/frokost. Det er så dejlig nemt. Man kan varme dem op igen, eller bare spise dem kolde. Varme er nok det jeg selv foretrækker, men er man på studie er det måske ikke altid muligt.
Vegetar pirogger
Ingredienser
Pirogger
- 25 g gær
- 400 ml vand
- 1 tsk flagesalt
- 15 g olivenolie*
- 600 g hvedemel
- 50 g grahamsmel
Linsefyld
- ½ stk rødløg
- 1 fed hvidløg
- 3 stk gulerødder
- ½ stk spidskål
- 1 dåser grønne linser
- 2 tsk karry*
- 2 tsk stødt spidskommen*
- 200 ml vand
- salt og friskkværnet peber
Desuden
- 1 stk æg
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Pirogger
- Gæren røres ud i lunkent vand, indtil det er opløst.
- Tilsæt derefter salt og olie.
- Tilsæt nu først det grove mel lidt efter lidt og derefter hvedemelet.
- Ælt godt – ca. 10 min på røremaskine, hvis du har en. Ellers i hånden, indtil massen har samlet sig og slipper kanterne på skålen.
- Lad dejen hæve i en time på køkkenbordet. Lav imens linsefyldet klar.
Linsefyld
- Skræl løget og hak det fint. Pres hvidløget.
- Skræl gulerødder og riv dem fint – det samme med kål, som også skal snittes fint.
- Vask linserne i en si, og lad dem dryppe af.
- Varm en pande op med olivenolie.
- Svits karry og spidskommen af i et minuts tid.
- Kom løg og hvidløg på panden og lad det stege med par minutter ved middelvarme, til det er lettere gyldent.
- Kom vand, linser og grøntsager på panden og lad det hele stege, til kålen falder let sammen til du har en lidt tyk masse. Krydr med salt og peber. Sluk for varmen.
- Tag to bageplader og beklæd med bagepapir.
- Find din dej frem og ælt den igennem efter hævning.
- Del den i 12 lige store stykker og rul hvert stykke meget tyndt ud i en cirkel.
- Tag dit linsefyld og kom 3 store spiseskeer på den ene halvcirkel. Pensel kanten med æg og fold den anden halvdel indover.
- Brug en gaffel til at klemme kanterne sammen.
- Lad dem efterhæve i 30 minutter med et klæde over.
- Pensl med resten af ægget på piroggens overflade.
- Bag piroggerne i 15-20 minutter ved 200 grader varmluft i en opvarmet ovn.
En opskrift på hjemmelavet vegetar pirogger uden kød
Hvis du er på udkig efter en lækker og nem opskrift på vegetar pirogger uden kød, så er du kommet til det rette sted! Pirogger er en populær snack, som kan nydes både varme og kolde. De er perfekte til madpakken, picnic eller som en snack til en hyggelig aften i sofaen.
Ingredienserne til opskriften er simple og nemme at få fat i, og så er de nemme at lave selv derhjemme. Du skal bruge gær, vand, mel, salt og olie til dejen. Det populære fyld til pirogger er kød, men i denne opskrift bruger vi i stedet bl.a. gulerødder, løg og linser. Du kan selvfølgelig også tilføje andre grøntsager eller ingredienser, som du godt kan lide. Det er kun fantasien, der sætter grænser!
Hjemmebagte pirogger med fyld af linser
Jeg har så længe gerne ville afprøve mig med en pirogger med fuldkorn i dejen. Jeg har smagt den originale, som udelukkende var lavet på hvedemel. Denne version er derfor spædet op med grahamsmel.
Fyldet består af blandt andet kål, linser og en masse lækre krydderier for at give dem noget smag.