
Oppe i mit hovede forestiller jeg mig, at pirigger med ost og skinke er lækkert! I selskab med måske tomat og oregano, tror jeg det vil være endnu bedre. Sådan lidt som en mini-galzone – det må blive næste mit næste projekt med pirogger. I mellemtiden kan du se nærmere på disse galettes, som også er en gærdej med fyld.
Jeg har lavet en stor portion, så jeg kunne fryse nogle ned til de dage hvor jeg enten skal på studie eller mangler en nem aftensmad/frokost. Det er så dejlig nemt. Man kan varme dem op igen, eller bare spise dem kolde. Varme er nok det jeg selv foretrækker, men er man på studie er det måske ikke altid muligt.
En opskrift på hjemmelavet vegetar pirogger
Jeg lavede to forskellige slags. Nogle med oksekødsfyld og disse med linsefyld. Begge dele var virkelig godt. Men fyldet kan man variere som man vil, alt efter om man vil lave en vegetariske eller udgave med kød.

Hjemmebagte pirogger med fyld af linser
Jeg har så længe gerne ville afprøve mig med en pirogger med fuldkorn i dejen. Jeg har smagt den originale, som udelukkende var lavet på hvedemel. Denne version er derfor spædet op med grahamsmel.
Fyldet består af blandt andet kål, linser og en masse lækre krydderier for at give dem noget smag.
Få opskriften på vegetarisk pirogger her:

Vegetar pirogger
Ingredienser
Pirogger
- 4 dl vand (lunkent)
- 25 g gær
- 1 tsk salt
- 1 spsk olivenolie*
- 400 g hvedemel
- 250 g grahamsmel (el. spelt)
Linsefyld
- 1 dåse linser (grønne)
- 1/2 stk rødløg
- 1 fed hvidløg
- 2 tsk spidskommen*
- 3 stk gulerødder
- 1/2 stk spidskål
- 1 spsk karry
- 2 dl vand
- 1 stk æg (til pensling el. vand)
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Pirogger
- Gæren røres ud i det lunkne vand, indtil det er opløst.
- Tilsæt derefter salt og olie.
- Tilsæt nu først det grove mel lidt efter lidt og derefter hvedemelet.
- Ælt godt – ca. 10 min på røremaskine, hvis du har en. Ellers i hånden, indtil massen har samlet sig og slipper kanterne på skålen.
- Lad dejen hæve i en time på køkkenbordet. Lav imens linsefyldet klar.
Linsefyld
- Skræl løget og hak det fint. Pres hvidløget.
- Skræl gulerødder og riv dem fint – det samme med kål, som også skal snittes fint.
- Vask linserne i en si, og lad dem dryppe af.
- Varm en pande op med olivenolie.
- Svits karry og spidskommen af i et minuts tid.
- Kom løg og hvidløg på panden og lad det stege med par minutter ved middelvarme, til det er lettere gyldent.
- Kom vand, linser og grøntsager på panden og lad det hele stege, til kålen falder let sammen til du har en lidt tyk masse. Krydr med salt og peber. Sluk for varmen.
- Tag to bageplader og beklæd med bagepapir.
- Find din dej frem og ælt den igennem efter hævning.
- Del den i 12 lige store stykker og rul hvert stykke meget tyndt ud i en cirkel.
- Tag dit linsefyld og kom 3 store spiseskeer på den ene halvcirkel. Pensel kanten med æg og fold den anden halvdel indover.
- Brug en gaffel til at klemme kanterne sammen. Pensl med resten af ægget på piroggens overflade.
- Bag piroggerne i 15-20 minutter ved 200 grader varmluft i en opvarmet ovn.
- Velbekomme.
