Mandelkage med olivenolie og appelsin
Denne her mandelkage med olivenolie og appelsiner er en vidunderlig kage! Du må endelig ikke blive forskrækket af, at der er olivenolien i kagen – det er nemlig SÅ lækkert! Særligt med det lækre fra citrusfrugter. I dette tilfælde har jeg brugt appelsin, men har også lavet den med en citron og en blanding af både appelsin og citron.
Jeg har i mange år bagt kager med olivenolie, fordi det giver kagen en skøn bitter note som går rigtig godt i spænd med det søde fra sukkerer. Og sammen med appelsin får du altså en smagsoplevelse fra en helt anden verden, og pludselig får du lyst til at bage kager med olivenolie igen og igen. Virkelig vanedannende!
Opskrift på kage med olivenolie
Måske den er ny for dig – altså det her med at bruge olivenolie i en kageopskrift. Det er også lidt anderledes for hvad vi gør i Danmark, hvor det ofte er smør vi bruger, men i Italien er det meget almindeligt at anvende olivenolie i kager.
Der skal en del olivenolie i den italiensk inspireret kage, men det er med til at gøre den dejlig svampet og saftig i krummen. Når kagen er bagt drysses et generøst lag flormelis, men en skefuld creme fraiche eller vaniljeis smager også vidunderligt til olivenolie kagen.
Læs også: Den bedste gulerodskage med ostecreme eller æblekage med kanel.
Mandelkage med olivenolie og appelsin
Ingredienser
- 125 g mandler*
- 150 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver*
- ¼ tsk fint salt
- 2 stk appelsiner
- 4 stk æg
- 250 g sukker
- 120 g olivenolie*
- 40 g mandelflager
- 10 g flormelis
Køkkenudstyr
- 1 Foodprocessor* til at blende mandler
- 1 Fin si til flormelis
Noter
- Kagen kan sagtens fryses ned!
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader, varmluft.
- Blend mandler fint til mandelmel i en minihakker eller foodprocessor.
- Kom mandelmel i en skål med hvedemel, bagepulver og fint salt.
- Riv skallen fra 2 appelsiner, og pres i alt 100 ml saft fra dem.
- Pisk æg med sukker til en æggesnaps.
- Hæld langsomt olivenolien i dejen, mens der piskes. Tilsæt skallen- og saften fra appelsinerne samt de tørre ingredienser – vend det forsigtigt sammen med en dejskraber, uden at slå for meget af luften ud.
- Smør en springform på ca. 22 cm med olivenolie, smør eller sprayfedt. Drys med sukker, så det dækker.
- Hæld dejen i formen og drys med mandelflager på toppen.
- Bag kagen i 45-50 mininutter til den er gylden og gennembagt – tjek med en gaffel eller kødnål om der sidder dej på. Og eller giv den yderligere et par minutter.
- Lad kagen afkøle, inden den tages ud af formen.
- Drys med flormelis lige inden servering.
Saftig mandelkage med olivenolie og appelsin
Olivenolie kan sagtens bruges i andet end det salte køkken – faktisk er det helt vidunderligt at bruge en god olivenolie i kager. Det er i virkeligheden en slags “sandkage”, men i stedet for at bruge smør i kagen er den så med olivenolie. Kager bliver dejlig saftig og smager formiddabelt!
Kagen består hovedsageligt af mandler, deraf navnet mandelkage. Når mandlerne er blendet fint til mandelmel, er du faktisk klar til at samle kagedejen med de øvrige ingredienser. Mandlerne giver sådan en skøn smag, når de får varme – de skifter smagskarakter.
Appelsinen giver en vidunderlig smag, og jeg bruger både saften og skallen i dejen. Her kan du også lege lidt med citron.
Inspiration til flere bagværk med mandler: Sød kartoffelbrownie med chokolade og mandler og Cantuccini.
Tip til mandelkagen
- Vælg en rigtig god olivenolie, da det er alfa omega for den bedste olivenolie kage!
- Appelsinerne er særligt gode om vinteren.
- Hvis du er frisk på det, så kan du lave en rosmarinsirup, prikker huller i kagen når den er bagt og hælde det udover så det trækker ned i hullerne – det har jeg gjort i denne citronkage.
- Skift den ene appelsin ud med citron.