Lasagne med hakket oksekød og bechamelsauce
Lasagne er og bliver altså bare en helt igennem henrivende ret. Ja ja, du må selvfølgelig have din egen mening, men hvis du spørger mig, så elsker jeg en god klassisk italiensk lasagne. Her får du en opskrift, som er fuld af smag og umami, og så er det også en rigtig crowd pleaser. Med lasagne går man nemlig sjældent galt i byen.
Du kan servere lasagne for din kæreste, dine bedsteforældre og dine børn eller niecer og nevøer, uden du formentligt vil høre noget for det. Jeg håber du finder opskriften nedenfor nem og overskuelig. Du kan lave din egen bechamelsauce efter opskriften, eller købe en færdiglavet.
Lasagne
Ingredienser
Kødsauce
- 1 stk gulerod
- 1 stk bladselleri
- 1 stk løg
- 1 fed hvidløg
- 2 kviste frisk timian
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 500 g hakket oksekød
- 30 g tomatpuré*
- 1 dåser flåede tomater
- salt og friskkværnet peber
Bechamel sauce
- 40 g smør
- 60 g hvedemel
- 700 ml sødmælk
- ½ tsk muskatnød*
- salt og friskkværnet peber
Desuden
- 9 stk lasagneplader
- 150 g revet mozzarella
Fremgangsmåde
Kødsauce
- Skær gulerødder, blegselleri og løg i mindre tern. Pres hvidløg og snit timianen fint.
- Tag en stor gyde og sæt den på højeste blus. Når gryden er varm kommes olien i og gulerødder, blegselleri, løg samt hvidløg og timian tilsættes. Steg det hele af i ca. 1-2 minutter.
- Kom nu kødet i gryden og steg det med yderligere et par minutter. Tilsæt tomatpure og de flåede tomater. Tilsæt ligeledes 5 dl vand og skru ned for varmen og lad det hele småsimre i ca. 60 minutter. Smag til med salt og peber.
Bechamel sauce
- Smelt smørret i en mellemstor gryde ved medium varme.
- Tilsæt melet og rør det hele sammen i et par minutter. Dette "bager" smagen af mel væk.
- Kom mælken på lidt ad gangen under konstant omrøring, og smag til sidst til med revet muskatnød, salt og peber.
Lasagne
- Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
- Find et stort ildfast fad frem og kom først kødsauce i bunden, hernæst kommes bechamel over og til sidst lasagne plader. Fortsæt indtil det hele er brugt op. Det sidste lag skal være med kødsauce og til sidst bechamel.
- Top med revet mozzarella ost.
- Bag lasagnen i ca. 40-45 minutter. Top med frisk basilikum.
Lasagne opskrift med hakket oksekød
Der findes mange forskellige opskrifter på lasagne, nogle klassiske – nogle mere nyfortolkede. Lasagne stammer oprindeligt fra Italien og min opskrift læner sig meget op ad de klassiske italienske opskrifter.
Denne opskrift er fyldt med smagfulde grøntsager som tomater, bladselleri, løg, hvidløg og gulerødder. Kombineret med hakket oksekød, en cremet bechamelsauce, pastaplader og lidt sprød ost på toppen er det altså bare en himmelsk ret, der tilfredsstiller alle sanserne.
Sådan laver du en god hjemmelavet lasagne
At lave lasagne er egentlig ret lige til. Madlavningsprocessen kan deles op i fire forskellige faser, for at gøre det mere overskueligt:
- Første fase er forberedelse, hvor du hakker og snitter dine grøntsager.
- Anden fase er tilberedning af kødsovsen og bechamelsaucen.
- Tredje fase er min yndlings, fordi det er her, at man samler lasagnen. Hvis du har børn, vil de garanteret også synes, at det er sjovt, at være med til.
- Fjerde fase er bagning af lasagnen i ovnen.
Der er ingen vej udenom, at det tager tid at lave en god, hjemmelavet lasagne og min opskrift er ingen undtagelse, da den cirka tager 1 timer og 50 minutter fra start til slut. Det gode er dog, at lasagnen kan passe sig selv meget af tiden. Kødsovsen skal gerne simre i omkring 1 time og når lasagnen først er samlet, skal den have 40-45 minutter i ovnen.
Skal man bruge bechamel- eller mornaysauce?
I denne opskrift har jeg valgt at lave en bechamelsauce til lasagnen. Det er en utrolig nem sauce at lave, da den kun kræver smør, hvedemel, mælk, muskatnød, salt og peber. En traditionel italiensk lasagne laves også med bechamelsauce, men rigtig mange kan godt lide at bruge mornaysauce i stedet.
Mornaysauce ligner egentlig bechamelsauce utrolig meget. Mornaysauce adskiller sig egentlig kun ved, at den indeholder ost. Hvis du gerne vil lave mornaysauce, så er det oplagt at bruge enten parmesan eller mozzarella – gerne en blanding.
På trods af at jeg bruger en hjemmelavet bechamelsauce i denne opskrift, så er der ingen skade sket ved at udskifte den, hvis du er mere til lasagne med mornaysauce.
Lasagne er perfekt til fryseren
Hvis du først har besluttet dig for at lave lasagne, hvorfor så ikke lave en stor portion? Lasagne kan fryses ned, så du har til en omgang let aftensmad en travl hverdagsaften. Du kan også sagtens lave lasagne én dag i forvejen, hvis du gerne vil være på forkant med morgendagens aftensmad.
Hvad serverer man til en klassisk italiensk lasagne?
En lækker omgang lasagne er en ret i sig selv og den kan sagtens stå alene. I denne opskrift har jeg også valgt at bruge både gulerødder og bladselleri, som båder giver en rigtig lækker smag, men som også bidrager til et øget indhold af grøntsager. Hvis du har lyst, kan du altså sagtens spise den uden noget som helst til.
Der findes dog også en masse retter og tilbehør, som passer rigtig godt til lasagne. Jeg elsker for eksempel at spise en frisk salat til, for at give noget lethed til den ellers lidt tunge ret. Jeg laver tit enten en rucolasalat med bagte cherrytomater, feta og pinjekerner eller en klassisk grøn salat.