Karameliserede løg
Hvis der er noget jeg elsker, så er det karamelliserede løg! De har sådan en karakteristisk dyb smag samtidig med at de er sødlige. Karamelliserede løg kan bruges til alle mulige ting – alt fra pizzatopping til tærte – og det er derfor en god ide at lave en god portion og komme på glas. Når nu man er i gang, kan man lige så godt lave nok til et par måltider jo!
Som billederne også viser, har jeg i denne opskrift lavet karamelliserede rødløg, men du kan også sagtens lave opskriften med almindelige løg. Resultatet bliver lige fantastisk.
Hjemmelavede karamelliserede løg som tilbehør
Karamelliserede løg er drønende nemt at lave. Løgene skal skæres i tynde, halvringe og så ellers bare på panden i 10-12 minutter, hvor de passer sig selv. Så om aftenens menu står på burger, pizza, tærte, eller du bare skal spice et stykke ristet brød lidt op, så er karamelliserede løg et fantastisk tilbehør.
Jeg opbevarer mine karamelliserede rødløg i køleskabet på glas, men du kan også bare bruge en eller anden tætsluttende beholder.
Sådan laver jeg mine karamelliserede rødløg uden balsamico
Min opskrift på karamelliserede løg er uden balsamico. Jeg bruger i stedet hvidvinseddike, som ikke har en lige så gennemtrængende smag som balsamico. Men lidt eddike skal der altså til for at balancere sødmen fra løgene. Hvis du gerne vil have en dybere smag, behøver du selvfølgelig ikke lave opskriften uden balsamico.
Bemærk også at jeg slet ikke tilsætter sukker. Der er nemlig rigelig sødme i løgene selv, som kommer frem, når de får lov at stege længe. Hvis du gerne vil lave ”snyde” karamelliserede løg, kan du altså tilsætte en spiseske sukker og afkorte stegetiden.
Opskriften på karamelliserede løg får du her:
Karamelliserede løg
Ingredienser
Karameliserede løg
- 6 stk rødløg
- 15 g smør (1 spsk)
- 15 g olivenolie* (1 spsk)
- 50 ml hvidvinseddike*
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Karameliserede rødløg
- Skræl rødløgene og snit dem så fint som muligt.
- Tag en stor pande og sæt den på højeste blus. Når panden er meget varm tilsættes smør, olivenolie og rødløgene og det hele steges hårdt af i et par minutter.
- Skru ned til medium varm og lad løgene stå og stege i ca. 10-12 minutter, indtil de er møre og karameliserede. Smag til med eddike, salt og peber.
Inspiration til opskrifter med karamelliserede rødløg
Brug karamelliserede løg som tilbehør til alt fra tapas, ost (især gedeost, ja tak!), i tærter, på pizza, sammen med hakkebøffer eller i en god burger. Her får du lidt inspiration:
- Pizza: Hvem kan fx sige nej til en pizza med svampe, karamelliserede løg og parmesan?
- Tærte: Prøv en af mine absolut yndlingstærter – tærte med gedeost, spinat og rødløg.
- Burger: Karamelliserede rødløg passer godt i enhver burger, men især i en burger med gedeost. Mums!
- Bruschetta: Bruschetta med karamelliserede rødløg og feta er en helt vidunderlig kombination!
- Pasta: Jeg har lavet den lækreste pastaret med rødløg og brødkrummer på toppen, det smager så godt!