Opskrifter med lam
Lammets kød har en skøn og mør konsistens samt lækker smag. Derfor findes der også mange retter og opskrifter med lam, som kan bruges til både hverdag og festlige anledninger.
Lammekød kan tilberedes og anvendes på mange forskellige måder – i gryde, i ovn eller på pande. Tænk bare på den traditionelle lammekølle, panerede lammekroner eller lammeskank i ovn. Lam er også godt til simremad, som en lækker gryderet til efteråret og vinterens kolde dage, eller til lammefars i en anden variant af de klassiske frikadeller (lamme meatballs), som er nemme at lave på panden eller i ovnen.
Lammekød kan også nemt bruges til en lækker, grøn salat eller til lammespyd på grillen om sommeren. Og så er lam naturligvis også vældig populært i indisk mad (og det mellemøstlige køkken) hvor den bløde og milde smag skaber en perfekt balance til de mange (og ofte stærke) krydderier, som typisk bruges i det indiske køkken.
Om lammekød
Lammekød stammer fra lam, der typisk er højst 12 måneder og vejer 15-25 kilo. Kødet fra de yngste lam vil ofte være mere mørt og mildt i sin smag end det fra lidt ældre lam.
Indhold i lammekød
Lammekød er lidt federe end magert kød, som kylling, men indeholder dog mindre kolesterol end mange andre typer kød. Derudover indeholder lammekød også proteiner og mineraler samt omega 3 og B12-vitamin.
Udskæring af lammekød
Du kan få lam i både små og store udskæringer. Det er også én af grundene til, at der findes en masse opskrifter med lam. Her er en oversigt over udskæringer med lam:
- Hals, kam og bov: Udskæringer med meget smag, der dog kræver lang tilberedning, f.eks. langtidsstegt i ovn.
- Ryg: Lækkert kød som ofte bruges som steg i ovn eller gryde, men som også kan give dig en lækker lammekrone.
- Bryst: Er fuld af smag, men kræver lang tilberedningstid, så den er oplagt til en god gryderet.
- Skank: Kræver lang tilberedningstid, men er oplagt til braisering.
- Nyrestykke, ryg og sadel: Møre udskæringer, der giver lækre koteletter, fileter og mørbrad.
- Lammekølle: En klassiker for mange, som typisk steges hel og skæres i skiver eller skæres til stykker af steaks eller til tern som bruges i gryderetter.
- Lammeculotte: Fedtrig del, der er ideel til grill eller ovn, men som også kan give lækre schnitzler.
Jeg håber, du synes godt om mine opskrifter med lam til både hverdag og weekend. Men du kan også finde mange andre nemme opskrifter, der kan give dig yderligere inspiration til en god frokost eller lækker aftensmad.