Hjemmebagte boller – luftige og nemme
Hjemmebagte boller gør sig næsten altid gældende i hvilken som helst kontekst; morgenboller, frokostboller eller eftermiddagsboller. Gerne med et god lag tandsmør på og en kop varm kakao eller kaffe til. Ja, en dejlig lun, nybagt bolle er der altid plads til.
Hjemmebagte boller
Ingredienser
- 25 g gær
- 1,5 dl vand
- 1 spsk sukker
- ½ tsk flagesalt
- 1 stk æg
- ½ dl solsikkekerner*
- ½ dl hørfrø
- ½ dl vindruekerneolie
- 350 g hvedemel
Desuden
- 1 stk æg
Køkkenudstyr
- Bageplade
- Bagepapir
Noter
Fremgangsmåde
- OBS: Der bruges røremaskine, men med god håndkræft kan du gøre dette i en skål også.
- Gær opløses i lunkent vand.
- Tilsæt sukker, salt, æg, kerner, olie samt hvedemel, men tilsæt melet lidt ad gangen – måske skal der bruges lidt mere eller mindre. Lad dejen hæve tildækket i ca 45 minutter til dobbelt størrelse.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form til 8 boller.
- Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i 30 minutter, til dobbelt størrelse.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg, drys med lidt ekstra solsikkekerner og bag dem ved 180 grader (almindelig ovnvarme – ikke varmluft) i 12-15, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle, og server dem lune.
Opskrift på hjemmebagte boller
Dog har jeg aldrig været helt så glad for de bløde af slagsen, som fx bamseboller, teboller, fødselsdagsboller – kært barn, har mange navne. Jeg har altid været mere til nogle, hvor der er lidt bid i, fx som surdejsboller, kerneboller, grovboller og koldhævede boller med havregryn. Jeg kan bare godt lide strukturen og krummen i førnævnte slags boller. Alligevel glæder det mig, at sætte tænderne i dem du ser på billedet. Og det er ikke så underligt, fordi disse bløde boller forbinder jeg med min barndom.
Kan I huske den bolleopskrift, der er lavet på mælk, æg og indeholder masser af hvedemel og smør – uden skyggen af kerner eller grovere meltype? Det var de bedste slags jeg kunne drømme om, da jeg var lille og cyklede hjem fra folkeskolen. Specielt når det regnede, for så hittede den varme kakao også ekstra meget.
Hurtige og bløde boller a la min mor
Opskriften er min mors, som hun bruger fire ud af ugens syv dage i hendes daværende café. Her bager hun disse luftige boller med solsikkekerner, som er lette at bage. Duften af hjemmebagte boller, kan gøre en hver blød i knæene, og det er jeg vist ikke ene om at mene. Bollerne her, bliver hun nemlig rost ugentlig for, af hendes søde kunder. Jeg kan godt forstå det. Jeg spiser dem også altid, når jeg kommer forbi med en skive ost på. Og stadig med en varm kakao til – bliver man nogensinde for gammel til den kombination?
Jeg spurgte hende, om jeg måtte dele opskriften på hendes nemme og hurtige boller, her på bloggen. Heldigvis sagde hun ja, men den havde I nok luret eftersom du er landet her af en grund.