Gulerodsbrud – bløde og luftige
Jeg er glad for de store bageprojekter, der strækker sig over et par dage, som fx surdejsbagning eller koldhævede boller. Men jeg elsker virkelig også sådan en luftig og blød form for bolle, som man kan lave på samme dag, som lysten melder sig. Nogle gange så får man jo en god ide, og så har man ikke lyst til at vente til dagen efter, før man kan sætte tænderne i fx et lækkert gulerodsbrud.
Derfor får du her en opskrift på gulerodsbrud, hvor du på under to timer kan trylle gær, mel og gulerødder om til nybagte, lune brud. Mens du bager vil den skønne duft sprede sig i hjemmet, og dét er jo nærmest grund nok til at bage.
Smagen og konsistens er desuden helt perfekt. Spis dem fx med smør eller appelsinmarmelade til en eftermiddagssnack eller til morgenmad.
Gulerodsbrud
Ingredienser
- 20 g gær
- 250 ml vand
- 20 g rørsukker*
- 2 tsk flagesalt
- 450 g hvedemel
- 50 g grahamsmel
- 40 g smør
- 1 stk æg
- 80 g solsikkekerner*
- 2 stk gulerødder
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- OBS! Jeg bruger en røremaskine.
- Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt sukker samt salt.
- Tilsæt først hvedemel og dernæst fuldkornsmel. Ælt det hele sammen til dejen er lind og slipper kanterne. Tilsæt blødt smør og ælt det ind i dejen.
- Lad dejen hæve tildækket, et lunt sted, i 1 time.
- Riv gulerødderne groft.
- Slå dejen ud og ælt den sammen.
- Lav en fordybning i dejen.
- Tilsæt revet gulerod.
- Tilsæt solsikkekerner.
- Slå et æg ud over.
- Fold dejen ind over hinanden og brug en dejspatel eller kniv til at hakke mange små stykker – sørg for at det hele hakkes godt sammen, uden det æltes.
- Det skal blive til stykker/brud.
- Beklæd en bageplade med bagepapir. Del forsigtigt den hakkede dej i 10-12 stykker og kom dem over på bagepladen med hænderne.
- Lad dem efterhæve i 45 minutter med et viskestykker over sig.
- Tænd ovnen på 200° varmluft og bag gulerodsbrudene i 12-15 minutter til de lettere gyldne og gennembagte.
- Lad dem afkøle på en bagerist.
Verdens bedste gulerodsbrud
Luftige og bløde boller med en skøn smag – det er hvad jeg vil kalde verdens bedste gulerodsbrud.
Jeg bruger en røremaskine til at ælte dejen, men du kan snildt følge opskriften bare med god gammeldags håndkraft. Dejen hæves med gær, så de kan laves på samme dag, som du starter dejen. Bollerne kan også koldhæves – læs evt. mine tips til hvordan under opskriften.
Dejen er dejlig nem at arbejde med. Den er fløjlsblød og smidig, så det er ren fornøjelse at have fingrene i bolledejen.
Nemme gulerodsbrud med solsikkekerner
Opskriften er super nem at følge, og du får hurtige, friskbagte gulerodsbrud, klar til at blive spist. Efter dejen er æltet og har hævet i en times tid, tilsættes både de revne gulerødder og solsikkekerner. Solsikkerkernerne giver en skøn smag og struktur til dejen. Her tilføjer jeg desuden et æg, så dejen binder godt sammen.
Som du kan se på billedet ovenfor tilsættes æg, gulerødder og solsikkekerner ved at lave en fordybning i dejen og herefter folde dejen omkring fyldet og hakke dejen i brud. Sådan bliver der nemlig gulerodsbrud og ikke gulerodsboller ud af denne opskrift. Hvis du synes det er nemmere, kan solsikkekernerne også tilsættes direkte i dejen i stedet for.
Selve dejen minder lidt om min absolutte go-to opskrift på hjemmebagte boller, som jeg har ladet mig inspirere af til disse gulerodsbrud.
Et par tips til opskriften på gulerodsbrud
Opskriften her foroven kan varieres en smule, hvis du enten ønsker at koldhæve dejen eller gøre dejen grovere:
- Koldhævede gulerodsbrud: Brug koldt vand i stedet for lunken og tilsæt kun 5-10 g gær. Lad dejen hæve i minimum 6 timer (gerne natten over) på køl. Ellers er opskriften den samme.
- Grove gulerodsbrud: Du kan med fordel erstatte yderligere 50 g hvedemel med grahamsmel for mere fuldkorn. Pas på ikke at tilsætte for meget, da fuldkornsmel suger mere væske til sig, og vi helst skal undgå, at bruddene bliver tørre. Brug din favorit fuldkornsmel – dog ikke rugmel.
Prøv også min opskrift på rødbedebrud, hvis du er vild med tanken om at komme grøntsager i dine bagværk. Fremgangsmåden er den samme, bare med rødbede. Resultatet bliver så flot!
Er gulerodsbrud sunde?
Om noget er sundt eller ej, er jo altid et definitionsspørgsmål, men det er klart at gulerødderne bidrager med ekstra grøntsager og gode vitaminer. Solsikkekernerne er desuden gode, fordi de bidrager med sunde fedtstoffer og protein.
Hvis du lader dejen til dine gulerodsbrud koldhæve, får du desuden mere ud af melets egenskaber. Der er heller intet tilføjet sukker i dejen, men dog smør for at få den lækre, bløde konsistens. Det kan dog til nøds erstattes med en neutral olie, hvis du foretrækker dette.