Guacamole
Guacamole er en elsket spise og populær blandt rigtig mange, fordi det smager SÅ godt. Det er den perfekte dip til nachos sammen med hjemmelavet tomatsalsa og så passer det godt sammen med mange flere mexicanske retter.
Selvom de fleste elsker guacamole, inklusiv mig selv, så er der også rigtig stor uenighed om, hvordan en rigtig guac skal laves. Jeg kan bedst lide den med lidt ”gods” i, altså både hvidløg, tomattern og krydderier. Jeg synes også det er vildt lækkert, når dippen er cremet, så jeg laver gerne guacamole med skyr eller creme fraiche. Og nogle gange laver jeg min avocadomos af frossen avocado – jep, det kan du nemlig sagtens!
Hvordan du bedst kan lide din guacomole er selvfølgelig op til dig – men her får du en god grundopskrift, hvor du endelig må tweake på ingredienser så meget du vil.
Guacamole
Ingredienser
- 4 stk avocadoer
- ¼ bundt friske koriander
- 1 fed hvidløg
- 30 g creme fraiche 18 %
- ¼ tsk chiliflager*
- ½ tsk stødt spidskommen*
- ½ stk citron
- salt og friskkværnet peber
Serveringsforslag
- 100 g tortillachips
- ½ bundt friske koriander
Fremgangsmåde
- Mos dine avokadoer med en gaffel og bland med grofthakkede koriander, presset hvidløg, cremefraiche, chiliflager og spidskommen. Tilføj tomat, hvis du lyster.
- Smag til med salt, peber og citronsaft.
- Sever med fx majschips.
Opskrift på mexicansk guacamole
For tiden er jeg ret interesseret i det mexicanske køkken, og derfor synes jeg også det er enormt spændende, at der er så mange ting, som vi i ”Vesten” har lavet om, for at det passer bedre på vores smagsløg. For selvom vi laver den på utallige forskellige måder i Danmark, så er der en traditionel måde at lave avocado guacamole på. Og det er ret interessant.
I Mexico laves den hverken med creme fraiche, citron, tørrede krydderier eller hvidløg. I stedet bruger man jalapenos, lime og løg. Og derudover laver man traditionelt set avocado dippen i en morter, eller som det hedder på spansk en molcajete.
I Mexico spiser man også guac som en dyppelse eller sauce. Til gengæld har avocadoen en stor betydning i deres historie, så der findes faktisk utrolig mange flere retter med avocado end vi kender. De bruger nemlig avocado i alt fra supper og salater til kødretter og desserter.
Sådan laver du guacamole med tomat
Det er simpelt at lave denne opskrift. Avocadoerne skal moses med en gaffel (eller i en morter, hvis du går den autentiske vej), og så skal resten af ingredienser blot blandes i. Smag til med salt og peber og citronsaft, som vil sikre at guacamolen ikke bliver brun. Bum. Mere skal der ikke til for at lave den perfekte avocadocreme.
Hvor cremet din guacamole skal være, kommer til at afhænge af to ting: Hvor meget du moser avocadoerne og hvor meget skyr eller creme fraiche du putter i. Du kan bruge min opskrift til at gå ud fra og så prøve dig frem, indtil du når det perfekte resultat.
Det er selvfølgelig også vigtigt at have i mente, hvor stærk din dip skal være. Jeg plejer bare at putte en anelse chiliflager i, så den får et lille spark, men ikke er for stærk. Hvis du vil have den stærkere, kan du også sagtens tilføje frisk chili eller jalapenos.
Frossen avocado til guacamole
Du kan sagtens lave guacamole af frossen avocadoer. Avocado skal fryses i tern eller skiver og nemt tages op. Når de er blevet tøet op, kan du blende dem til en lækker og cremet guacamole.
Kan man fryse guacamole? Jep, Du kan faktisk også fryse din færdiglavede gucamole, uden problem. Den frisklavede version er dog bedst, og hvis du fryser den skal det være uden mælkeprodukt tilsat.
Tilbehør til guacamole
Selvfølgelig er avocado dippen genial til nachos serveret med salsa og creme fraiche. Disse tre dips udgør den perfekte treenighed, som simpelthen hører til en omgang nachos. På den måde kreerer du nemt lidt tilbehør til et mexibord, hvor du evt. også kan servere disse grillede majs og hjemmelavet salsa.
Men vil du have flere undskyldninger for at spise guacamole, så gør dippen sig også helt fantastisk til at komme ovenpå en lidt spicy chili con carne eller chili sin carne.
Guacamole er også en perfekt dip til quesadillas med kylling, som er en to sammenklappet mexicansk pandekage med smeltet ost i. Guacomole er også rigtig god i hjemmelavede majstortillas eller til majschips, fx i en mexi bowl.
Prøv også: Min opskrift på hjemmelavet holiday dip i en anderledes version, som er lavet på bønner.