Grydebrød med surdej
Jeg har glædet mig til at skulle offentliggøre indlægget her. Ikke alene af den årsag, at jeg selvfølgelig deler en god opskrift på grydebrød med surdej. Nej, jeg skal også dele en anden nyhed med jer – dog ikke en nyhed, der decideret har noget med mig at gøre. Men så alligevel lidt, da jeg har et samarbejde med den virksomhed, som nyheden omhandler. Jeg udvikler nemlig opskrifter til deres platforme. Så lad os starte med nyheden, lidt om mel og økologi. Men så får I også opskriften bagefter.
Grydebrød med surdej
Ingredienser
- 375 g vand
- 450 g Økologisk Manitoba
- 50 g Økologisk Stenformalet Hvedemel
- 100 g surdej
- 20 g flagesalt
- rismel*
Fremgangsmåde
Dag 1
- Alt melet, 325 g vand og din aktive surdej røres sammen med hænderne, indtil alt melet er inkorporeret. Lad det stå i 30-45 min, uden salt er tilsat.
- Efter 45 min hældes de sidste 50 g vand og salt i. Mix det hele sammen, så du har en samlet dej.
- Din dej skal nu stå ved stuetemperatur i ca. 4 timer. I de første to timer vendes dejen hver halve time og de sidste to timer, vendes dejen en gang i timen. Dette gøres ved at hive op i dejen og folde den ind over dejens midte.
- Når de 4 timer er gået, hældes dejen i hævekurv, beklædt med et hørklæde og drysset med rismel. Stilles i køleskabet natten over.
Dag 2
- Ovnen varmes op til 250 grader. Under opvarmningen stilles en støbejernsgryde ind i ovnen og varmer med. Når ovnen og gryden er helt varm, tages gryden ud og drysses med lidt mel i bunden.
- Vend nu din dej forsigtigt ned i gryden og giv det et snit med en meget skarp kniv. Kom låg på og stil gryden ind i ovnen.
- Bag med låg i 15-20 min. tag herefter låget af gryden og bag yderligere 25 min til brødet er færdigt.
- Har du et termometer kan du bruge dette, til at tjekke at brødet er på ca. 96-98 grader i midten.
- Stil brødet på en rist så det ikke danner kondens i bunden.
- Velbekomme og nyd med et smør eller en lækker sandwich.
Vi skal tale lidt om Finax, eller Valsemøllen.. Finax skifter nemlig navn, eller egentlig har de taget deres gamle danske navn til sig igen. Nu kommer de til at hedde Valsemøllen, hvilket (i min optik) er så fint! Det er dansk og det beskriver virksomhedens virke. Måske I allerede har stiftet bekendtskab med dem i supermarkederne eller på diverse medier? Hvis ikke, så står de – kort fortalt, bag et hav af melsorter, kerner, frø, havregryn og diverse brødblandinger af høj kvalitet. Jeg er selv glad for deres produkter, bruger dem dagligt og vælger altid deres økologiske sortiment der efterhånden er ret godt. Dette er med særlige overvejelser, da jeg altid vælger mine fødevarer økologiske. Mere om det om lidt.
Opskrift på grydebrød med surdej
Til dette lækre og nemme grydebrød har jeg brugt Manitoba, der med et højt indhold af gluten, har en god bageevne. Samtidig giver det brødet en sprød skorpe. Derudover har jeg anvendt Stenformalet Hvedemel, der er malet på stenkværn, hvor en del af klid og kim bevares. Dette giver en grovere struktur og flere smagsnuancer, end almindeligt hvedemel. Jeg har fået det lækreste grydebrød ud af meltyperne.
Hvorfor bruge økologisk mel?
Lad os tale lidt om økologi og hvorfor det efter min mening er vigtigt at bage med økologisk mel. Udover at man med økologisk mel (og generelt økologiske fødevarer) undgår at få pesticidrester i kroppen, så skåner det også miljøet og jordbruget. Økologi er en vigtig del (i hvert fald i min hverdag) og jeg kunne fortsætte i uendeligheder, om, hvorfor økologi er et bedre valg. Det var det her, som mit afsluttende bachelorprojekt omhandlede. Så lidt burde da sidde fast, haha.
Tilvalg af økologi
Hvis du foretrækker økologi eller blot vil sætte mere fokus på det i hverdagen, er mel et godt sted at starte da: 1) det er prismæssigt tilgængeligt. 2) Mel, og ofte hvedemel, indgår i meget af den mad vi danskere spiser. 3) Det er uforarbejdet og kommer fra jord til bord. Valsemøllen har et godt udvalg af økologisk mel og du kan komme langt med disse, som fx med dette grydebrød, der udelukkende er bagt med deres økologiske meltyper.
Gode opskrifter med grydebrødet
Inden længe tror jeg at brødet skal bruges til en lækker panini med serranoskine og mozzarella. Og ellers er det lækkert at brødet bruge som et låg i en løgsuppe med ost på toppen. Det er desuden ekstra oplagt, hvis brødet er daggammelt, da brødet suger den varme suppe til sig.