Chimichurri
Første gang jeg smage chimichurri blev den grønne sauce serveret med empanadas – en latinamerikansk form for friturestegte, fyldte brød. Og hertil passede chimichurri perfekt. Det overraskede mine smagsløg, hvilket er en ting, jeg generelt sætter stor pris på. Så siden hen har jeg selv lavet denne chimichurri opskrift mange gange.
Men hvad er chimichurri overhovedet? Navnet klinger sjovt og det er ikke nemt at sige chimichurri på dansk. Basalt set er det en form for ukogt sauce, en slags salsa om man vil, der primært består af persille og hvidløg og derfor ikke er så fremmed endda.
Chimichurri
Ingredienser
- ½ bundt bredbladet persille
- 2 kviste frisk oregano
- 2 fed hvidløg
- 1 stk rød chili
- 30 ml æblecidereddike* (2 spsk)
- ½ stk citron
- 135 g olivenolie* (1,5 dl)
- salt og friskkværnet peber
Noter
Fremgangsmåde
- Skyl urter grundigt og hak dem fint.
- Pres hvidløg og chili frigøres fra dens kerner og hakkes ligeledes fint.
- Bland urter, hvidløg, chili, æblecidereddike samt citronsaft og skal i en skål sammen med olivenolie. Konsistens skal være lidt som en grov pesto.
- Smag til med salt og friskkværnet peber.
- Hæld din chimichurri i et skoldet glas, og opbevar det på køl i 3-5 dage.
En nem chimichurri opskrift
Du får her en rigtig nem chimichurri opskrift. Da saucen er ukogt og heller ikke skal blendes, er det så nemt at lave!
Urterne skal hakkes, hvidløget skal presses og kernrene fra chilien skal fjernes – medmindre du virkelig vil have knald på din chimichurri. Og så skal det hele bare blandes sammen med eddike, citronsaft, olivenolie og salt og peber.
Der kan selvfølgelig sagtens laves små ændringer på ingredienser – jeg kan fx godt lide at tilføje lidt koriander til saucen. Men hvis du gerne vil opnå den berømte smag af argentinsk chimichurri, så skal der ikke pilles for meget ved mængden af persille og hvidløg!
Servér med chimichurri
Hvis man er religiøs omkring chimichurri, så serverer man det kun med grillet kød. Men det er man nok kun hvis man kommer fra et traditionelt hjem i Argentina. Jeg elsker selv at servere chimichurri sammen med helstegt kylling, og det passer også rigtig godt sammen med grillede majskobler og fladbrød. Og det kan sagtens smøres oven på brød.
Man kan også marinere sit kød i chimichurrien, for selvom det egentlig ikke er ment som en marinade, så fungerer det rigtig godt. Hvis man er vegetar kunne jeg forestille mig at chimichurri ville gøre det rigtig godt sammen med fyldte peberfrugter eller grillede auberginer. Man kan også sagtens blande chimichurrien sammen med en skål kogte kartofler for at twiste den gode, danske og ellers mere klassiske kartoffelsalat.
Argentinas foretrukne sauce
Chimichurri har sin oprindelse i Argentina, hvor saucen fås i en grøn og en rød version – chimichurri verde og chimichurri rojo. I den røde version er hovedingrediensen peberfrugt. I Argentina går chimichurri hånd i hånd med et godt stykke grillet, rødt kød. Når kødet er grillet færdig hældes chimichurrien over kødet som en slags finish, der giver en god og frisk smag. De grønne urter og hvidløget egner sig nemlig perfekt til et lækkert, saftigt stykke kød.
Man mener i øvrigt, at chimichurri blev opfundet af gauchos – Sydamerikas svar på cowboys – som spiste saucen til det kød, de stegte over åben ild. Så måden chimichurri bruges på har ikke ændret sig meget, selvom der også er rigtig mange andre muligheder med sådan en skøn sauce.
Jeg er så glad for at have opdaget chimichurri, at jeg altså synes det ville være synd kun at bruge det, når man griller. Så vær kreativ og brug denne chimichurri opskrift til lige det, du har lyst til! Men jeg kan virkelig anbefale dig at bruge den som tilbehør til de grillede majs, som du kan se nedenfor her. Det smager himmelsk!