Brandade med torsk
Hvis du er lidt træt af go-to retter som pasta og lasagne, og hvad det italienske køkken ellers byder på, så vil jeg virkelig opfordre til at udfordre et andet køkken. Som for eksempel det franske, der byder på et væld af lækre, gourmet-agtige retter, som heldigvis ikke kræver Michelin-kokke at frembringe.
Brandade med torsk
Ingredienser
Torsk
- 300 g torskefilet
- 1 spsk olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
Kartofler
- 200 g babykartofler
- 1 tsk flagesalt
Desuden
- 25 g kapers
- 0,5 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie*
- 1 stk citron
- salt og friskkværnet peber
- 100 g feldsalat
- 0,5 bundt dild
Fremgangsmåde
Torsk
- Tænd ovnen på 175°, varmluft.
- Læg torsken i et ildfast fad med bagepapir i bunden, og krydr med salt og peber.
- Tag et stykke bagepapir der er stor nok til at dække fisken, smør det med olie og læg det oven på fisken.
- Bag fisken i 10-12 minutter. Et tip: du kan stikke en kødnål igennem fisken – møder du ikke modstand, er den færdig.
Kartofler
- Tag en lille gryde med vand og tilsæt 1 tsk salt. Bring det i kog. Kog kartofler i 10-12 min. Når kartofler er kogte, moses de med en gaffel – mos dem ikke helt ud.
- Hak dine kapers og vend det sammen med presset hvidløg, citronsaft, olivenolie, salt og peber.
- Vend fisk, kartofler og kapersdressingen sammen.
- Anret det med feldsalat og dild.
Brandade med torsk
Brandade med torsk er en dejlig servering af tilberedt torsk og knuste kartofler i kapersdressing. Jeg elsker fisk, og denne rets oprindelse – brandade de morue – var netop én vi stiftede bekendtskab med, da vi var i Paris og selv lavede en del gange. I Paris bugner markederne med frisk fisk, og derfor var det lidt svært ikke at blive fristet. Og brandade de morue er altså bare very french uden at være for fancy.
Læs også: Hvis du er glad for den hvide fisk, og søger mere inspiration til simple retter kan du tage et kig på min opskrift på bagt torsk som serveres med grønne asparges.
Brandade de morue inspireret
Brandade de morue er en slags kartoffelkompot med saltet torsk, hvidløg og olivenolie. Jeg har ladet mig inspirere og gjort retten lidt grønnere med tilbehør af feldsalat. Ifølge den franske kogekunst skal torsken saltes dagen før, men det er ikke nødvendigt i denne ret. Jeg elsker klipfisk, der er basic saltet torsk, men helt frisk torsk smager også virkelig godt. Så hvis den fisk du har fået fat i, er rigtig frisk, anbefaler jeg en simpel tilberedning.
I denne opskrift skal torsken i et fad med bagepapir, krydres med salt og peber og herefter dækkes med endnu et stykke bagepapir, som er smurt med olie. Så du skal altså i princippet pakke fisken ind. Giv den 10-12 minutter i ovnen eller til fisken virker mør, når du stikker en kødnål igennem. Herefter skal det blandes sammen med de knuste kartofler og kapersdressingen. Hvis du har torsk til overs, kan du bruge eventuelle rester til at lave de lækreste fiskefrikadeller, som bare er bedst, når de er hjemmelavede.
Tilbehør til saltet torsk
Brandade med torsk er nærmest nok i sig selv. Derfor serverer jeg den helt enkelt med lidt bladgrønt til. Jeg bruger her feldsalat, fordi det er ret elegant at se på. Du kan også lave en simpel grøn salat, fx med spinat. Og ellers er det en rigtig god ide at servere med spændende krydderurter, for lige at give retten et ekstra pift. Dild og kørvel er begge oplagte, og så må du endelig ikke gå ned på citron! Altid citron til fisk.
Hvad angår anretningen, så kan man selvfølgelig servere den som man har lyst til. Jeg synes sådan et fad er flot at komme retten på, da det er meget rustikt. Men hvis du har en flot skål kan du også sagtens servere retten i den – det vil give din brandade french kartoffelsalat-vibes.
Hvis du synes, at denne opskrift på brandade de morue er lidt for fancy fransk, så kan du også servere det lidt enklere som saltet torsk og kartoffelmos. I stedet for at knuse kartoflerne, moser du dem i stedet helt og serverer det ved siden af den saltede torsk.
Søger du andre rettet med hvid fisk, kan du se nærmere på de lækre farserede rødspætter her.