Æbleskiver med kærnemælk
Glædelig 1. december. Så blev det atter tid til endnu en juleopskrift her på siden, fordi hvad er december måned uden lune æbleskiver – måske i selskab med hjemmelavet gløgg? Vi har altid spist dem, hvert år til jul i min familie. Det er ligesom en fast tradition, akkompagneret med varm chokolade til de små, og gløgg til de voksne. Så derfor sørger jeg i dag for opskriften på de runde herligheder, hvis du så selv står for gløgg’en – fx æblegløgg, som de små også kan være med på da den kan serveres både med og uden alkohol. Er det ikke en meget god fordeling?
Æbleskiver med kærnemælk
Ingredienser
- 250 g hvedemel
- 15 g natron*
- 35 g sukker
- ¼ tsk flagesalt
- 4 g stødt kardemomme*
- 400 g kærnemælk
- 0,5 stk citron
- 2 stk æg
- 20 g smør
Fyld
- ½ stk æble
Serveringsforslag
- 10 g flormelis
- 100 g marmelade
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Rør mel, naton, sukker, salt og kardemomme sammen.
- Pisk kærnemælk i, lidt efter lidt, til du får en dej uden klumper. Tilsæt revet citronskal, hvis du har lyst.
- Tilsæt nu ét æg ad gangen, som skal piskes ind i dejen. Lad dejen hvile i 15-20 minutter på køl.
- Varm en æbleskivepande* op og kom fedtstof i hver enkelt fordybning. Fyld disse halvt op med dejen.
- Fyld: Det er her du skal komme lidt æble i midten inden de vendes.
- Når æbleskiverne er lettere gyldne, vendes de og bages på den anden side. Vend dem gerne hele tiden, så de får en fin overflade og bliver kuglerunde.
- Nyd dem med lidt flormelis og dejlig jordbærmarmelade.
Hjemmelavede æbleskiver med kærnemælk
Tradition eller ej, så er æbleskiver noget de fleste spiser i den søde juletid. Hvad end det er hjemmelavet æbleskiver, eller æbleskiver fra frost, der blot skal varmes i ovnen.
Jeg kunne faktisk godt tænke mig at prøve at lave æbleskiver med fyld, måske chokolade eller æbler. Men i denne omgang blev det til en nem opskrift med kærnemælk, hvor man dog sagtens kan tilføje fyld af fx æbletern. Ingredienserne piskes mere eller mindre sammen, og steges på en varm æbleskivepande. Det er meget simpelt, især hvis man er en haj til at styre en æbleskivepande! Hvis du vil have en lidt grovere variant, skifter du blot hvedemel ud med fx hvid hvede eller stenformalet hvedemel.
Tip: Når du alligevel er i gang med julebagerierne, kan du også tage et kig på mine lakrids småkager med kirsebærglasur, som er en anderledes julesmåkage eller prøve min klassisk opskrift pebernødder eller sprøde brunkager med pistacienødder.
Verdens nemmeste æbleskiver
Det er utrolig nemt at lave æbleskiver. Selve æbleskivedejen er hurtigt lavet, og den skal ikke stå og hvile. Herefter gælder det blot bagningen af æbleskiverne, som jeg må indrømme godt kan være lidt udfordrende især første gang man prøver det. Ikke desto mindre er det så hyggeligt at stå ved æbleskivepanden og holde øje. Hvis du generelt er glad for bagning og særligt julebag, men ikke har erfaring med at bage æbleskiver, så kommer du til at elske, hvor anderledes det er!
Min tip til selve afbagningen er, at man skal blive ved med at vende dem. Altså ikke bare bage dem først på den ene side og så på den anden side. Den kuglerunde form fås nemlig ved at æbleskiven bliver bagt lige meget på hele overfladen af kuglen.
Du kan med fordel lave dem i forvejen og så varme dine æbleskiver i ovn inden de skal serveres. En virkelig god ide, hvis man skal lave til mange mennesker!
Opskrift på min bedstemors æbleskiver med æbler
I år fandt min mor og jeg min mormors gamle opskrifter frem fra hendes kogebog. Det var simpelthen så hyggeligt at læse dem, og frem dukkede gammeldags æbleskiver også op. Vi lavede hendes opskrift, og de blev spot-on! Men hvis man vil lave helt traditionelle æbleskiver, så skal der fyldes æbletern i midten, når man bager dem.
Tips til æbleskiver
Vil du gerne imponere familien med de lækreste, hjemmelavede æbleskiver i år? Så får du her lige nogle tips med på vejen.
- Fryseegnet: Denne opskrift er fryseegnet, så lav endelig æbleskiverne i god tid og put dem i fryseren.
- Tilbehør: Hjemmelavet marmelade eller kompot med æble gør det lige lidt lækrere at indtage store mængder af æbleskiver (som man jo ikke kan lade være med)!
- Mel: Du kan erstatte et par spsk hvedemel med grovere mel for flere fibre.
- Fyld: Fyld med æbletern, evt. vendt i kanel, eller med chokolade – eller lav salte æbleskiver med fyld af bacon!
- Hævemiddel: Min opskrift er med natron, da jeg bruger kærnemælk i dejen. Du kan også lave dejen uden kærnemælk, men så er det vigtigt at tilføje syre på en anden måde. Fx i form af citronsaft, da natronen ellers ikke bliver aktiveret. Alternativt kan du lave æbleskiverne med bagepulver eller gær.
Tilbehør til æbleskiver
Vores æbleskiver blev spist, lige akkurat som de var. Men nogle blev spist med et drys af flormelis og andre med min marmelade – en hjemmelavet appelsinmarmelade med vanilje, som er helt perfekt nu til jul. Og ellers er en klassisk jordbærsyltetøj altid god!
Fælles for begge: alt for lækkert til at lade være. Så kan december ikke blive bedre, vel? I samme skriv, vil jeg også ønske dig og din familie en glædelig jul ♥
Hvis du er vild med æbleskiver skal du altså prøve….
Æbleskiver behøver ikke altid være søde. Det er disse salte æbleskiver et godt bud på, som indeholder brie og trøffelpaste. Det er seriøst en god investering for dine smagsløg at afprøve dem – du kan jo lave halv af hver. Jeg brugte selv dem med trøffel til nytår, og det var en fantastisk snack til dronnings nytårstale.