Vandbakkelser – grundopskrift
Jeg elsker vandbakkelser med fyld eller creme. Der er noget over den lette, fluffy dej, som bare smager anderledes end enhver anden kagedej. Særligt til fastelavn spiser jeg mange vandbakkelser, men det er nu så nemt at lave vandbakkelser, at man kan lave det året rundt!
Vandbakkelser er opfundet i Frankrig og kaldes på fransk choux – som betyder kål. Det skyldes nok at når man laver små, runde vandbakkelser, så har de puffede kugler samme form som kål. Det er altså en skøn fransk dessert, som minder mig om da vi boede i Paris.
Vandbakkelser – grundopskrift
Ingredienser
- 100 ml sødmælk
- 100 ml vand
- 100 g smør
- 1 tsk sukker
- 1 nip flagesalt
- 100 g hvedemel
- 3 stk æg (sammenpisket)
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 175 grader, almindelig ovn, med over- og undervarme.
- Tag æg ud af køleskabet, så de får stuetemperatur.
- Kog mælk, vand, smør, sukker og salt i en lille gryde. Tag den af varmen, og sigt hvedemel heri. Rør rundt, indtil dejen er homogen.
- Kom gryden tilbage på varmen og ‘kog’ melsmagen væk i et par minutter. Kom dejen i en skål og lad den afkøle til fingervarm.
- Kom sammenpisket æg i dejen lidt efter lidt, mens du rører godt. Dejen skal være glat og homogen. OBS! I starten vil dejen klumpe, men den vil samle sig igen til sidst.
- Kom dejen i en sprøjtepose (gerne med stjernetylle) og sprøjt 8 lige store boller (med en diameter på ca. 6 cm) ud på bageplade, beklædt med bagepapir. Sørg for at der er god plads mellem dem. Drys dem med et fint lag flormelis, så de bliver mere sprøde og gyldne. Bag én plade ad gangen, så du er sikker på de ikke falder sammen*. * læs noter.
- Bag vandbakkelserne i ovnen i ca. 30-35 minutter, og åbn IKKE ovnens låge før der er gået 25 minutter. De er færdige, når de har en gylden farve, og er de stadig er lyse, så giv dem et par minutter mere, men med et øje på dem.
- Lad vandbakkelserne køle af på en rist eller i ovnen.
Vandbakkelser med fyld eller creme til fastelavn
Fra franske vandbakkelser er der ikke langt til dejlige, danske fastelavnsboller. Det er nemlig helt oplagt at lave vandbakkelser til fastelavn og fylde dem med lækre sager, fx flødeskum, syltetøj, marmelade, creme eller kompot. Jeg kan i hvert fald anbefale dig at prøve mine fastelavnsboller af vandbakkelser med solbærskum eller disse fastelavnsboller med lemoncurd.
Kan vandbakkelser laves dagen før?
Ja, men de risikerer at miste sprødheden. Lav dem derfor hellere på dagen.
Kan man fryse vandbakkelse?
Ja, det kan man. Du kan enten fryse den bagte vandbakkelse eller dejen. Læg dem med afstand til hinanden, så de ikke fryser sammen.
Sådan laver du nemme vandbakkelser
Vandbakkelsesdej er helt simpel, og det gør vandbakkelser nemme at lave. Dog er der én lille ting, som kan komme til at spænde ben for dig. Nemlig hvis du kommer til at åbne ovnen, mens vandbakkelserne bages.
De første 20-25 minutter, de er inde, sker der ingenting. Men så pludselig begynder dejen at hæve op. Og hvis du åbner ovnlågen, risikerer du at vandbakkelserne falder sammen. I vandbakkelser er det nemlig ikke hævemiddel, der får dejen til at puffe, det er derimod den høje varme.
Grundopskrift på vandbakkelser
Du kan følge min grundopskrift på vandbakkelser lige meget, hvad du skal bruge vandbakkelserne til. De kan laves store som opskriften anviser eller små, så du kan bruge dem til en forret eksempelvis.
Dejen er nem at lave, men vær opmærksom på dejens temperatur, når du tilsætter æg. Hvis dejen er for varm, vil ægget nemlig koagulere, og det er bestemt ikke meningen.
Hvad kan man bruge vandbakkelser til?
Verdens bedste vandbakkelser kan bruges til alt fra det søde til det salte køkken. Et klassisk bud er selvfølgelig at lave fastelavnsboller med creme eller kagemand, men vandbakkelser kan også blive til forretter, fx hvis man fylder dem med fisk. Prøv disse salte vandbakkelser med laksemousse.