Syltede ramsløgsknopper
Ramsløg er en fantastisk plante i madlavningen, fordi man ikke kun kan bruge de grønne blade – man kan også bruge blomsterknopperne og frøene.
Hvert år laver jeg derfor en masse opskrifter med ramsløg for at udnytte ramsløg til fulde. Først bruger jeg de spæde blade til alt fra ramsløgspesto og ramsløgsmayo til smør med ramsløg. Så plukker jeg blomsterknopperne, inden blomsten springer ud, og sylter dem. Til sidst laver jeg ramsløgskapers af de små frø, når blomsten er afblomstret.
Den opskrift I får her, er på syltede ramsløgsknopper. Så det er bare med at komme ud NU og nippe knopperne af stænglerne, inden blomsten springer ud. Skynd dig!
Syltede ramsløgsknopper
Ingredienser
Step 1
- 300 g ramsløgsknopper
- 30 g flagesalt (man bruger 10% af ramsløgsknoppernes vægt*)
- 5 g flagesalt (bruges til toppen)
Step 2
- 1,5 dl eddike (alt slags eddike kan bruges)
- 1,5 dl vand
- 0,75 dl sukker
- 1 tsk flagesalt
Køkkenudstyr
- Glas med låg
Noter
Fremgangsmåde
Step 1
- Fjern så meget af stilken som muligt, så du kun har ramsløgsknoppen tilbage.
- Kom ramsløgsknopperne i en skål og vend dem med salt. Hellere for meget end for lidt, så alle knopperne bliver saltet.
- Kom de saltede ramsløgsknopper i et tætsluttende glas. Drys med ekstra salt på toppen. Skru låget på og sæt det på køkkenbordet eller køl i ca. 21 dage (3 uger).
Step 2
- Kog en syltelage op af eddike, vand, sukker og lad det koge ind til sukker og salt er opløst.
- Efter 3 uger skylles knopperne fri af salt. Det samme med glasset.
- Skold glasset og kom knopperne tilbage.
- Hæld syltelagen over og lad det trække 1-2 dage.
- Opbevar på køl. Kan holdes sig længe.
- Nyd i salater, som sylt på madder osv.
Opskrift på syltede ramsløgsknopper
Min opskrift på syltede ramsløgsknopper er super nem og kræver blot lidt tålmodighed. Først skal der selvfølgelig plukkes ramsløgsknopper – kender du et godt ramsløgssted, så går det stærkt. Jeg synes desuden altid, at det giver en god følelse i krop og sind, når jeg kan gå rundt i naturen og samle ting og sager til brug i køkkenet.
Når du kommer hjem med favnen fuld af ramsløgsknopper, fjerner du stilken fra dem og så skal de vendes i rigeligt salt. De saltede ramsløgsknopper skal så stå i et glas i ca. 3 uger, før du kan gå videre.
Efter de 3 uger skyller du knopper for salt og laver en klassisk syltelage af eddike, vand og sukker, som så hældes over knopperne. Smag gerne din lage til med mere sukker eller eddike efter behov. Lad så det hele trække et par dage, og så er de syltede knopper af ramsløgsblomster klar til brug!
Sådan laver du syltede blomsterknopper af ramsløg
Ramsløgsknopper syltes på præcis samme måde som syltede rødløg, syltede agurker og så videre. Nemlig i en almindelig syltelage. Det er dog VIGTIGT, at du først lader ramsløgsknopperne ligge i salt i ca. 3 uger (21 dage) for at dræbe bakterier.
Hvad kan jeg bruge ramsløgsblomstkapers til?
De små ramsløgsblomstkapers kan bruges til alt! De smager mildere end almindelig kapers, så du kan roligt blande dem i salater, putte dem ovenpå rugbrødsmadder som sylt eller drysse dem på hotdogs. Du kan også bruge dem i en tomatsauce med oliven og hvidløg til en lækker pastaret eller som fyld i pita eller durum.
Holdbarhed for syltede ramsløgsknopper
De syltede blomsterknopper kan holde sig på køl længe – mellem 6-12 måneder.