Surdejspizza
Jeg har arbejdet på den bedste opskrift på surdejspizza – en skøn pizzabund med surdej, som er bagt på 100 % surdej. Opskriften er meget nem at gå til, og det eneste det kræver er faktisk bare en stærk surdej, som er fodret op og klar til brug, noget Tipo 00 hvedemel, vand og salt.
Jeg håber meget, at du har lyst til at prøve opskriften på surdejspizza. Jeg har desuden lavet en video herunder, der viser hvordan du skal forme pizzadejen med hænderne, således du får en lækker skorpe med masser af lufthuller og en god krumme.
Surdejspizza
Ingredienser
Pizzabund
- 250 g Tipo 00 hvedemel (gerne Caputo mel – læs noter!)
- 160 g vand
- 50 g surdej
- 5 g flagesalt
Forslag til fyld
- 150 g pizzasauce
- 1 stk mozzarellakugle
- 10 stk cherrytomater
- 30 g gorgonzola
- ½ stk rødløg
- salt og friskkværnet peber
Køkkenudstyr
Noter
- Hvis dejen virker kold og kompakt skal den stå lidt længere, inden du begynder at forme til en pizzabunde.
- Virker dejen til gengæld luftigt og levende (fx når du prikker til den og den “bouncer”), så er de klar til at blive formet.
Fremgangsmåde
- Lav først en autolyse: Kom mel, vand (22 grader) samt surdej i røreskål og rør det sammen til alle klumper er væk. Kom et fugtigt klæde over skålen, og lad det stå i ca. 60 minutter.
- Ælt nu dejen i 8 minutter ved medium hastighed. I det sidste minut skrues der lidt op i hastighed, og i de sidste 20 sekunder tilsættes alt salten.
- Kom dejen i platikbøtte (jeg bruger denne*) og sæt den på køl til dagen efter, eller minimum 18 timer.
- Tag dejen ud ca. 1-2 timer før pizzaen skal bages. Hæld dejen ud på bordet, hvorefter dejen deles i to. Spænd disse op til to kugler med en spatel. Drys mel på toppen og tildæk med et klæde. Læs noter inden du begynder at forme pizzaerne.
- Tænd ovnen på varmluft på det højeste antal grader, som ovnen kan trække og kom gerne et bagestål i ovnen hvis du har et – jeg bruger dette*. Lad bagestålet varme op med ovnen, og lad det varme fuldstændig op, det tager ca. 30-45 minutter.
- Form hver pizzadej til en rund pizza med hænderne (se videoen herunder, hvor jeg viser hvordan den formes). Vigtig du bruger hænderne, og gør som vist i videoen hvor du arbejder indefra og ud, således du ikke slår luften ud af kanten, og bevare den. Det giver nemlig den lækre skorpe, der er luftig!
Fyld
- Kom pizzabunden på bagestålet, kom dit favoritfyld på – du kan lade dig inspirere af mit.
- Kom pizzaerne i ovnen og bag dem, mellem 5-10 minutter på ovnens højeste varme til den er færdig. Du kan også bage pizzaerne i en pizzaovn, hvis du har – du kender din ovn bedst, så gør det du plejer. Minutterne afhænger af din ovns fordeling af varme samt hvor meget den kan gå op til i graderne, så hold øje med din pizza!
- Velbekomme!
Den perfekte pizza er bagt med surdej!
Den perfekte pizza starter selvfølgelig med den perfekte pizzadej. Og jeg er altså en sucker for surdejspizza! Traditionen for at lave pizza med surdej går hele vejen til Napoli, som roligt kan siges at være pizzaens hjemsted. Og derfra har traditionen spredt sig, så det nu er muligt at få surdejspizzaer mange steder – mit yndlingssted i København er Bæst. Tjek dem ud, hvis du gerne vil ud og spise en formidabel pizza!
Dejen her kræver en smule forberedelse, men er ellers super nem at gå til! Det er nemlig vigtigt for mig at understege – det skal være nemt at arbejde med surdej, og det må ikke være alt for besværligt!
OBS! Men er du nybegynder til surdej, så frygt ikke – denne her opskrift er så nem at gå til og arbejde med! Men inden du går igang, vil jeg lige dele lidt tips med dig her:
- At bage med surdej kan være en svær størrelse, da den surdej man kommer i sin pizzadej kan variere meget. Derfor er de tider jeg har angivet kun vejledende. Det vil sige, at man altid selv mærke efter.
- Hvis dejen virker kold og kompakt skal den stå lidt længere, inden du begynder at forme den til en pizzabund.
- Virker dejen til gengæld luftigt og levende (fx når du prikker til den og den “bouncer”), så er den klar!
Hvorfor bage med surdej i sin pizza?
For det første kan du her tjekke min surdejsguide. Ved hjælp af den kan du komme i gang med en surdejsbase på bare 5-7 dage. Og herefter har du altså den surdej, du skal bruge til at lave en sprød pizzabund, som tilmed har en lækker syrlighed.
Denne pizzadej er uden gær, da surdejen gør alt arbejdet. Og det er selvfølgelig surdejen, som sikrer den dejlige, syrlige smag frem for en smag af gær. Netop derfor vælger jeg surdej.
Så lad dig ikke skræmme af det ekstra arbejde som en surdejspizza kræver, for jeg lover dig, at det i dén grad er dét værd!
Opskrift på surdejspizza med sprød bund
Derudover bruger jeg tipo 00 hvedemel, men hvis du gerne vil efterligne italienerne kan du i stedet vælge at bruge Caputo mel, som er enormt rig på portein. Jeg linker til melen i opskriften. Netop dén mel giver en skøn sprød bund, og du får den vildeste krumme!
Fyld på surdejspizza
Når du så har en solid surdejsbund klar, skal der naturligvis noget topping på. Jeg har sørget for bunden spiller, så nu kan du selv vælge hvilket fyld du vil have på!
Når jeg vælger fyld er jeg meget opmærksom på, at der ikke kommer for meget fyld på – jeg vil ligesom italienerne have lidt, men godt fyld. Eksempelvis ligesom en klassisk kartoffelpizza.
Hvis du allerede har en opskrift på din yndlings pizzadej, så kan toppingen her selvfølgelig også bruges på den i stedet for på en surdejsbund.
Kan man fryse surdejspizza?
Du kan sagtens fryse din surdejs ned. Bag dine pizzabunde (fx smurt med pizzasauce eller uden noget), og smid dem derefter på frys når de er afkølet. Pak dem ind i film.
Når du har lyst til pizza, tager du den forbagte surdejsppizzabund ud minimum 2 timer før du skal spise, og herfra kan du fylde den med dit yndlings fyld. Bager den ved 180 grader, varmluft i 5-8 minutter, og så har du den lækreste hjemmelavet frysepizza med surdej! 😉