Stegt spidskål
Jeg er tosset med alle former for kål, særligt når de kolde vinterdage sætter ind. Kål er nemlig en vintergrøntsag, og det giver derfor rigtig god mening at spise det nu, hvor det er i sæson. Mange har det måske lidt svært ved kål, særligt børn, og det kan da også nemt blive lidt kedeligt, hvis man skærer det i lidt for grove stykker til en salat. Men når det kommer til kål, så er min absolutte go-to stegt spidskål, og samtidig med at det er nemt, så er det også vildt velsmagende!
Det er et oplagt valg som tilbehør, især hvis man er lidt ideforladt og er kommet i gang med kød og kartofler uden egentlig at have tænkt grøntsager ind i måltidet. Så kan stegt spidskål være en hurtig og fantastisk lifesaver, tro mig – specielt til en helstegt kylling i ovnen.
Stegt spidskål
Ingredienser
- 1 stk spidskål
- 30 g smør
- 1 stk citron
- 15 g kapers
- salt og friskkværnet peber
Serveringsforslag
- 30 g Parmesan
Fremgangsmåde
- Varm en stor pande op.
- Skær dit spidskål i kvarte og kom dem med skæresiden nedad, på panden, når den er rygende varm.
- Skru herefter ned på medium varme og kom smørret på panden og lad det bruse op. Efter 5 minutter vendes kålen om, og steges yderligere 2 minutter til spidskål er gylden og mørt. Kapers og saften fra en 1/2 citron tilsættes.
- Krydr med salt og friskkværnet peber – evt. friskrevet parmesan.
Spidskål på panden
Jeg spiser ofte sådan et halvt eller kvart smørstegt spidskål som tilbehør til en ret, hvor der lige mangler det der sprøde og smørsmagende tilbehør, som tilmed er sundt. Spidskål styrker både immunforsvaret ved hjælp af et højt indhold af C-vitamin, og så indeholder det en masse kostfibre, som hjælper på fordøjelsen og desuden giver en god mæthedsfornemmelse. Så det er en dejlig sund omgang tilbehør vi her er ude i.
Til denne opskrift, skal du bruge et hel spidskål, som skæres i kvarte. Spidskål på panden laves bedst ved først at varme panden op, så den bliver rygende varm. Det giver nemlig kant til kålet, at skæresiden får lidt høj varme til at starte med. Herefter skruer du ned og tilføjer smør, så det bliver stegt hele vejen igennem.
Det er ret enkelt og så smager det super godt. Især hvis du squeezer citron på og drysser med kapers. Jeg elsker kombinationen af stegt spidskål og kapers på toppen – det smager himmelsk. Selvfølgelig skal man være ret vild med kapers, så er du ikke det, kan det sagtens udelades. Du kan også lave stegt spidskål i ovn ved 175° varmluft i et fad. I så fald skal det pensles med smør eller olie og have 15-20 minutter i ovnen.
Opskrift på smørstegt spidskål med parmesan
Hvis du er bare lidt glad for smagen af smør, så skal du virkelig ikke snyde dig selv for smørstegningen. Efter min mening er det bare bedst at lave stegt spidskål i smør, da det så bliver dejlig mørt, salt og syrligt. Du kan selvfølgelig også vælge at prøve lidt forskelligt, da det nok ikke er sidste gang den står på stegt spidskål, når først du har opdaget, hvor nemt det.
Skal det være ekstra lækkert, så top spidskålet med parmesan, som vil tilføje en skøn, salt smag af umami. Det er klart en af mine yndlings retter med spidskål.
Grillede grøntsager
Jeg har generelt en meget stor kærlighed til grillede og stegte grøntsager – kål, squash, peberfrugt er alle grøntsager, som kun bliver bedre af at blive stegt eller grillet. Så hvis du er vild med stegt spidskål, kan du eventuelt give andre grøntsager et forsøg på panden. Du kan eventuelt tage et kig på disse to, som inspiration: Grillede gulerødder med feta eller en forret med grillede asparges