Saltede citroner
Har du først smagt saltede citroner, så er der ingen vej tilbage! Det smager nemlig virkelig så godt! Og så er det super nemt at lave, så når du først kommer i gang er det svært at stoppe. Jeg er endnu ikke stødt på et sted, hvor man kan købe dem, så derfor siger det også lidt sig selv, at man bare må springe ud i det og prøve at lave dem selv. Jeg synes heldigvis det er sjovt og egentlig også ret simpelt, når man lige kommer i gang.
Saltede citroner
Ingredienser
Saltede citroner
- 8 stk citron
- 3 dl groft havsalt* (måske mere/mindre)
Køkkenudstyr
- 1 patentglas 500 ml
Noter
Fremgangsmåde
- Skyl citronerne grundigt og tør dem af. Skær enderne af citroner og halvér dem, eller skær dem i fire både. Jeg har halveret mine.
- Find en stor skål frem. Kom de halveret citroner i skålen og tilsæt salt. Brug (rene!!!) hænder til at vende og gnide saltet godt ind i citronerne.
- I et skoldet patentglas kommer du en spsk salt i bunden af glasset. Fyld halvdelen af citronerne i glasset og giv dem et godt tryk, så de frigiver væsken i glasset.
- Du skal stå tilbage med et glas der er fyldt ca. 3/4 del op med citroner, og det er vigtigt at citronerne er dækket af saft. Dæk evt. med ekstra citronsaft, hvis det er nødvendigt.
- OBS! Hvis du oplever at nogle citroner stikker op, så drys et godt lag salt på.
- Luk låget og opbevar citronerne et mørkt og køligt sted i 1-2 måneder. Kig gerne til dem i ny og næ for at tjekke om citronerne stadig er dækket – hvis ikke, kan du prøve at vende glasset, så saltet fordeles.
- Efterfølgende opbevares de i køleskabet, og du kan tage af dem når du lyster.
Marokkanske citroner er en skøn smagsgiver!
Har du været i Marokko, så har du jo nok stiftet bekendtskab med de gule herligheder. Saltede citroner er noget man bruger utrolig meget i det marokkanske køkken, da det kan give smag til alt. De kan bruges i gryderetter, supper, salater – ja nærmest alt, der har brug for salt. Så der er masser af muligheder for anvendelse.
Udover de selvfølgelig er smukke, så bidrager de med en dejlig syrlig og salt smag, så de kan betragtes som et krydderi. De er meget aromatiske! Når du bruger saltede citroner i madlavningen, så husk dog at skære ned på den øvrige mængde af salt.
Derfor skal du salte dine citroner
Der er tre rigtig gode grunde til, at du skal salte dine citroner. For det første giver det en længere holdbarhed til citronerne, så du slipper for madspild. For det andet er det en anderledes ingrediens, der både kan imponere og inspirere. Og for det tredje er det en fantastisk velsmagende ingrediens, som kan pifte enhver kedelig ret op eller tage en ret til et helt nyt niveau.
Opskrift på saltede citroner
Salt, citroner og et patentglas. Det er faktisk alt du skal bruge. Og ja, så en masse tålmodighed. Det tager nemlig 1-1,5 måned at lave saltsyltede citroner. Så jo før du kommer i gang, jo bedre.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad kan de saltede citroner bruges til?
Saltede citroner bruges til at krydre og give smag til en ret. Det passer til alt fra fjerkræ til fisk, men også i salater. Saltede citroner er en alsidig ingrediens, der bruges i mange forskellige retter for at tilføre en intens citrussmag med en saltet dybde.
Hvad hvis der dannes mug på de saltsyltede citroner?
Når man sylter, er det enormt vigtigt at undgå at få bakterier og mug ned i glasset. Derfor er det også vigtigt i processen at have rene hænder og at skolde patentglasset før brug.
Heldigvis gør saltindholdet og fravær af ilt det rigtig svært for mug at vokse. Derfor kan et uåbnet glas med syltede citroner sagtens holde sig i 1 års tid, men hvis du først har åbnet glasset og lukket luft ind, er der risiko for, at det bliver dårligt. Når du tager citronerne ud af glasset, er det derfor rigtig vigtigt at bruge rene redskaber, gerne i træ. Og luk glasset med det samme, så du undgår at der dannes mug. Så snart der kommer mug på, bliver du nødt til at smide citronerne ud.
Mens citronerne syltes, er det også rigtig vigtigt, at de er helt dækkede af saft og salt. Så kan du være næsten sikker på, at de ikke mugner i et uåbnet glas.
Eksempler på retter du kan bruge salte citroner i
- Marokkansk madlavning: Saltede citroner er en klassisk ingrediens i marokkansk mad, især i retter som tagine, hvor de giver en kompleks smag til gryderetter med kylling, lam eller fisk.
- Salater: Hak små stykker af den saltede citronskal og tilsæt dem til salater. Det kan være en simpel grøn salat eller en mere kompleks blanding med quinoa, bulgur eller linser.
- Dressinger: Brug saltede citroner i dressinger. Det giver eksempelvis et spændende twist til en traditionel vinaigrette. Det er også virkelig lækkert at komme lidt i denne fetadip, hvor de hakkes fint.
- Marinader: Saltede citroner kan bruges i marinader til kød, fisk eller grøntsager. Bland dem med krydderurter, hvidløg og olivenolie for en intens smag.
- Risretter og couscous: Hak saltede citroner fint og bland dem i ris eller couscous for at tilføje et pift af citrussmag. De fungerer godt sammen med nødder, tørrede frugter og urter.
- Simreretter: Prøv fx at hakke 1 tsk saltede citroner i dine simreretter. Eller du kan gøre det i i en risotto eller bygotto. Det giver virkelig et godt pift til retten!
- Saucer og dips: Du kan tilsætte saltede citroner til saucer som aioli eller hummus for at give en ekstra dimension af smag.
- Brød og bagværk: I bagværk kan små mængder saltet citron finthakket bruges i dejen, især i brød som focaccia, for at give en subtil citrussmag.
- Grillede retter: Spred små stykker af saltede citroner over grillede grøntsager eller fisk lige inden servering for at tilføje en frisk og saltet smag.
Saltede citroner kan bruges på mange kreative måder og kan tilføje et unikt smagselement til både simple og komplekse retter.