Ramen suppe med kylling og nudler
Jeg har længe haft vildt meget lyst til at smage ramen suppe hos “Ramen To Bíiru” – en restaurant på Nørrebro, som efter sigende skulle servere autentisk japansk ramen.
Heldigvis er restauranten også lige åbnet i nærheden af, hvor jeg bor på Østerbro. Og sikke en oplevelse! Jeg er siden blevet så glad for ramen, at jeg selvfølgelig også måtte prøve at rekreere en japansk ramen derhjemme. Efter lidt arbejde får I derfor nu denne ægte ramen basis opskrift. Så vær klar på at udvide din horisont, hvis du endnu ikke har prøvet ramen! Du kan selvfølgelig altid variere med de grøntsager du kan lide.
Ramen suppe med kylling
Ingredienser
- 1 stk hel kylling
- 2 stk gulerødder
- 2 stk porrer
- 2 fed hvidløg
- 1 kviste frisk timian
- 1 stk løg
- 150 g champignoner
- 4 stk æg
- 500 g nudler
- 30 g miso paste*
- 100 ml soyasauce*
- 15 ml fiskesauce
- 4 stængler bladbeder
- 2 stk forårsløg
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Skær kyllingen ud i dens forskellige dele (lår, bryst, vinger) og tag brysterne fra til senere og skær skroget ud i mindre dele.
- Kom de resterende dele og skroget i en stor gryde og dæk med vand.
- Skær dine gulerødder, porrer, hvidløg og timian groft og kom dem op i gryden. Tilsæt løg og lad det hele simre i ca. 40 minutter.
- Sigt suppen og tag dine lår og vinger fra, disse skal køles af og plukkes.
- Skær dit bryst kød i mindre tern og kog dem sammen med champignonerne i den sigtede suppe i ca 8 minutter.
- Kog imens dine æg i 7 minutter, og damp ligeledes dine bladbeder.
- Sæt også en gryde med vand over til dine nudler og kog disse som anvist på pakken.
- Smag suppen til med miso, soya og/ eller fiskesauce samt evt. en smule sukker for at afbalancere.
- Lun det plukkede kød i suppen.
- Server suppen brandvarm over dine nudler og top med æg, bladbede, fintsnittet forårsløg, champignon og kylling.
Ramen og det japanske køkken
Det japanske køkken er rig på forskellige og tit meget dybe smagsnuancer, og selvom jeg ikke er så erfaren i det japanske køkken, så er jeg vild med det. Det er en helt anden smagsoplevelse – og det kræver selvfølgelig nye ingredienser.
Miso er den helt store smagsgiver, som det måske ikke er alle, der kender til. Miso består primært af fermenterede sojabønner og en form for korn. Dette gæres ved hjælp af kouji, som er en svamp. Til sidst er resultatet en slags paste, som kaldes miso.
Det lyder måske lidt mystisk, men det er uhyre vigtigt for denne type ramen. Ramen findes nemlig også i to andre smagsvarianter, Shoyu, som er sojabaseret og Shio, som er saltbaseret. Ramen miso er navnet på den ramen fond, som er misobaseret. For en autentisk ramen suppe er miso derfor en ret vigtig ingrediens.
Lav din egen ramen fond
Jeg er faktisk blevet ret glad for at lave min egen ramen suppe, da tilbehøret til suppen kan varieres alt efter hvilke grøntsager, man kan lide og hvilke der er i sæson. I denne opskrift bruger jeg forårsløg, bladbeder og champignon.
Det første skridt til en god ramen suppe er dog at lave fonden. Jeg laver fonden på kyllingeskroget. Jeg skærer først alt det lækre kød fra, som senere tilføjes til suppen, og så bruger jeg det resterende til basen i fonden. Sammen med gulerødder, porrer, hvidløg og timian får det lov at simre i lidt tid, og så har du faktisk en velsmagende ramen fond, en såkaldt “bone broth” som er fuld af næring.
På den måde bruger man også hele kyllingen, så intet går til spilde – bæredygtigt og lækkert!
Retten kan også sagtens laves vegetarisk. Så erstatter du blot selve kyllingekødet med tofu eller andre grøntsager. En vegetarisk fond til ramen laves ofte på tørrede shiitake svampe, som ligesom kød indeholder en masse umamismag. Vær også opmærksom på, at fiskesauce ikke er vegetarisk, men det kan nemt udelades eller erstattes med en vegetarisk variant.
Ramen med nudler og grøntsager
Navnet på suppen skyldes faktisk, at nudlerne hedder ramen. Det er nemlig en speciel type nudler, der skal til. I opskriften er blot angivet nudler, da jeg egentlig synes, at alle typer af nudler fungerer fornemt. Men skal man ud i den helt ægte ret, så skal du bruge de såkaldte ramen nudler, der laves på hvede.
Derudover er det meget almindeligt at tilføje et smilende æg ovenpå suppen sammen med det øvrige tilbehør. Det er en virkelig flot finish på retten.