Kogte artiskokker med urter og ansjoscreme
Der er tændt op grillen, der står en god flaske hvidvin på bordet, og ind kommer en lækker lille appetizer: Kogte artiskokker! En spiselig, fantastisk velsmagende og smuk blomst.
For mig er det altså bare smagen er sommer – især fordi artiskokkerne er i sæson nu. Det er den perfekt snack eller forret til sommerens hyggelige aftener. Og så er det så nemt at lave kogte artiskokker, at det klart er min foretrukne artiskok opskrift. Servér artiskokbladene med en god dip – fx en lækker ansjoscreme, mayo eller smør.
Prøv også: Tærte med artiskokker og ricotta.
Opskrift på kogte artiskokker
Artiskokkens blade skal tilberedes ved kogning i et par minutter, køles og så vendes med masser af friske urter og citron. Det er en friskt ret, og kødet i artiskokken, der sidder nederst i bladet – det man spiser – smager bare dejligt.
Kogte artiskokker
Ingredienser
- 1 stk æg
- 1 stk ansjosfilet
- 1 stk citron
- 3 dl vindruekerneolie
- salt og friskkværnet peber
Kogte artiskokker
- 2 stk artiskokker
- 1 bundt purløg
- 1 bundt basilikum
- 1 stk citron
- 1 spsk olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Anjoscreme
- Sæt en lille gryde over med vand, og kog ægget i 5 minutter. Kom det i koldt vand og lad det afkøle.
- Kom æg i en blender med ansjoser og saften fra en halv citron. Tilsæt langsomt 3 dl olie, mens der blendes. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Kogte artiskokker
- Tag en mellemstor gryde med vand samt salt og bring det i kog.
- Skær stokken af artiskokkerne og pil bladene fra. Kom dem i det kogende vand og kog i 1-2 minutter.
- Kom dem over i en sigte og skyl dem i koldt vand.
- Hak purløg og basilikum groft og mariner bladene med urterne, citronsaft, olivenolie, salt og friskkværnet peber.
- Server med ansjoscremen eller anden mayonnaise.
Tilberedning af artiskokker – kogning
Tilberedning af artiskokker er ganske nemt og hurtigt gjort. Jeg piller artiskokkens blade af, før jeg koger dem. Det betyder en kogetid, der er væsentlig kortere, end hvis man kogte artiskokken hel. Vælger du at koge artiskokken hel, kan kogning af artiskokker godt kræve 20-40 minutter.
Tilbehør til kogte artiskokblade
Om du foretrækker en kort kogetid eller lang tilberedning af artiskokker, så skal de lækre blade spises med en eller anden form for tilbehør. Jeg foreslår følgende til kogte artiskokker:
- Smør: Smør og artiskokblade har bare altid været kærester. Smelt smørret med lidt salt, og dyp så bladene i. Mmmmh.
- Mayo: Brug min ansjoscreme eller en anden favoritmayo. Du kan se mit udvalg af mayonnaise opskrifter for inspiration.
- Hvidvin: Et godt glas hvidvin eller bobler er perfekt til. Så er forretten hjemme.