Kuvertbrød med surdej
Hjemmebagt brød er altid lækkert, og hjemmebagt brød med surdej er endnu bedre. Tit når man bager boller med surdej, bliver resultatet nogle noget rustikke boller, fordi dejen er ret våd. I dag har jeg dog sat mig for at lave en opskrift på kuvertbrød med surdej – perfekt runde, luftige og lette og perfekt, hvis man får gæster.
Opskrift på nemme kuvertbrød bagt med surdej
Min opskrift på kuvertbrød med surdej er meget nemme at lave – også selvom de bages med surdej. De skal forberedes dagen før, hvor din surdej skal gøres bageklar og mel og vand blandes sammen til autolyse. Autolyse kickstarter dejens dannelse af glutennetværk, så du vil opleve at dejen allerede er meget mere stretchy, når den har stået til autolyse.
Når du har tilføjet surdej og salt, skal dejen i muffinsforme. Du behøver altså hverken ælte eller bruge teknikker som slap-and-fold. Det er i muffinsformene at bollerne får den perfekte, runde form. Bollerne skal nu hæve 3 timer på køkkenbordet og derefter natten over i køleskabet. Dagen efter skal bollerne bare bages, og så er der klar til servering.
Hvis du før har bagt med surdej, er den her opskrift lige ud af landevejen. Hvis du ikke har en surdej, kan du følge min surdejsguide her.
Kuvertbrød med surdej
Ingredienser
Surdejsstarter
- 50 g surdej
- 50 g hvedemel
- 50 g vand
Dej
- 400 g manitoba hvedemel
- 100 g grahamsmel
- 375 g vand
- 100 g surdej
- 10 g flagesalt
Køkkenudstyr
Noter
- Flydetesten: Fyld et et glas med vand og kom en lille teske af den forventede aktive surdej i, hvis den flyder er den aktiv, hvis den synker er den ikke klar, og skal have lidt mere tid.
- Tips til foldningerne: Ved at gøre hænderne våde mellem foldningerne, undgår du at dejen klistre for meget til dine fingre.
- Tips til at hakke boller: dyp dejskraber let i vand – så klistre den ikke lige så meget til dejen når du hakker bollen ud. Den skal dyppes mellem hver bolle.
Fremgangsmåde
Surdejsstarter – klargøring
- Gør surdejen bageklar, ved at fodre den.
- Tag 50 g af din in-aktive surdej (ikke taget direkte fra køl) og bland med 50 g vand og 50 g hvedemel. Rør det godt sammen og hæld det i et glas, så du kan følge udviklingen af din surdej.
- Kom et låg på glasset og sæt en elastik dér på glasset, hvor din surdej er. Lad surdejen over de næste 3-6 timer vokse til dobbelt størrelse. Med en elastik kan du følge med i udviklingen, og se hvor meget den er vokset (som på billedet, hvor man kan se den er vokset til det det dobbelte). Nu er surdejen klar.
- Test evt. med flydetesten (læs noter*).
Æltedag
- Bland i en stor skål eller bøtte hvedemel, grahamamel og vand sammen til en grødet masse. Lad den stå 1 time til autolyse.
- Tilføj den aktive surdej som du har gjort klar til bagning. Klem surdejen godt ind i dejen med våde fingre. Lad nu dejen stå og hvile i 30 minutter på køkkenbordet. Kom låg på.
- Tilsæt nu salt og kram det godt ind i dejen. Lad dejen hvilke yderligere 30 minutter.
- Find 12-16 muffinsforme frem og spray dem med fedt eller smør med olie.
- Hæld din dej ud på køkkenbordet, og brug en dejsnitter til at hakke dejen ud, så det passer i dine muffinsforme. Lad dejen stå i muffinsformene 3 timer med et fugtigt klæde over.
- Kom formene på køl natten over.
Bagedag
- Opvarm din ovn til 220 grader, varmluft. Ovnen skal være brandvarm for det bedste resultat af bollerne.
- Kom muffinsformene direkte fra køl og ind i ovnen. Skru ned på 200 grader varmluft og bag bollerne i 12-15 minutter.
- Tag kuvertbrødene ud af formene, og lad dem køle af på en bagerist.
Små kuvertbrød til forret, salater eller suppe
Kuvertbrød serveres gerne som tilbehør til en forret, som fx en salat, en suppe eller en let ret med fisk. Til en fancy middag kan de her kuvertbrød med surdej derfor være prikken over i’et. De har den typiske, dejlige syrlige smag af surdej og smager fantastisk med et lag smør.