
Det er søndag og tid til ekstra hygge herhjemme og jeg sidder i skrivende stund og spiser en chokoladebolle med smør på, til morgenmad. Som en lille ekstra ingrediens har jeg tilføjet mandler, for lidt crunch og tekstur. Det er altså ikke helt værst, skal jeg hilse og sige – det pifter lige bollerne lidt op.
Dagen i dag står på afslapning og måske en tur på loppemarked senere. En rigtig hyggedag – og så på en søndag, og det elsker jeg en gang imellem. Bare sådan en rigtig lave-ikke-noget-dag.
Mandelboller med chokolade og fuldkorn
Det er nogle virkelig nemme boller at kaste sig ud i. Jeg er begyndt at bage mere og mere koldhævet, da jeg synes det bliver så lækkert! Det sparer mig tid om morgenen, når jeg blot skal forme bollerne og smide dem i ovnen. Jeg lavede dejen igår ved en 17-tiden, og de har derfor fået lov at hæve længe.
Det gode ved koldhævede boller er også, at smagen fra kornet kan få lov at udvikle sig. Og så synes jeg altid, at koldhævede boller bliver mere saftige og lækre. Jeg brugte mørk chokolade til bollerne, men lys chokolade er nu heller ikke dumt. Eller måske hvis man kombinere? Uhm…. det er jo også en mulighed!
Er du bare til en klassisk opskrift på koldhævede boller uden noget, så har jeg selvfølgelig også sådan en liggende. Der har jeg hverken mandler eller chokolade i, men i stedet finder du lidt havregryn.

Opskriften på mandelboller finder du her:

Mandelboller med chokolade
Ingredienser
- 25 g gær
- 5 dl koldt vand
- 1 tsk flagesalt*
- 1 spsk honning
- 200 g grahamsmel
- 300 g hvedemel
- 100 g mørk chokolade (grofthakket)
- 1 dl mandler*
Noter
Fremgangsmåde
Dag 1
- Opløs gæren i det lunkne vand og tilsæt salt og olie – jeg brugte en røremaskine.
- Hak imens chokolade og mandler groft.
- Tilføj grahamsmel sammen med chokoladen og mandler.
- Hvedemelen tilsættes langsomt – måske der skal tilsætte mere eller mindre mel, det afhænger af din dej. Dejen skal være klistret, og ikke alt for flydende.
- Dejen sættes på køl natten over.
Dag 2
- Om morgenen sættes ovnen på 180 graders varmluft.
- Bollerne sættes på en bageplade, beklædt med bagepapir. Jeg brugte to spiseskeer til sætte bollerne på pladen.
- Bollerne bages i ca. 15-20 minutter i midten af ovnen, til de er let gyldne, men hold øje.
- Velbekomme!
