Kryddersmør
Kryddersmør eller urtesmør – kært barn har flere navne. Den krydrede smør er fantastisk til grillmad, bagekartofler, kød, fisk eller til brød. Der er så mange serveringsmuligheder når det kommer til kryddersmør.
At lave kryddersmør kræver få ingredienser og meget lidt tid i køkkenet. Jeg kan virkelig anbefale at lave det selv, frem for at købe det færdiglavet.
Hjemmelavet kryddersmør med persille
Det er nemt at lave sit egent smør med krydderurter, og du kan variere med de urter du bedst kan lide. Det kan fx være alt fra estragon, persille, purløg eller ramsløg.
Af urter bruger jeg persille, estragon og hvidløg. Det synes jeg er en rigtig god kombination. Af smør kan du bruge det meste, men jeg foretrækker ægte saltet smør på blok. Men hvis du er rigtig glad for smagen af smør med hvidløg, kan du kigge nærmere på denne opskrift på hvidløgssmør.
Opskrift på kryddersmør du kan bruge ved flere lejligheder
Her får du min bedste opskrift på hjemmelavet kryddersmør, som er rigtig nem at lave! Det er en vidunderlig tilbehør til kartofler, fx bagekartofler eller til grillmaden om sommeren. Du kan også bruges kryddersmørret i stedet for hvidløgssmør i et hjemmelavet hvidløgsbrød.
Det kræver næsten ingen tid at forberede en urtesmør. Så hvis du er kørt træt i en almindelig smør, så er denne opskrift noget for dig.
Kryddersmør
Ingredienser
- 15 g frisk estragon
- ¼ bundt bredbladet persille
- 200 g smør
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk flagesalt
Noter
Fremgangsmåde
- Skyl estragon og persille, og tør det grundigt. Blend urterne med smørret (gerne blødt), hvidløg og salt i ca. 45 sekunder, indtil massen er helt grøn.
- Rul den stramt sammen i film og kom den på køl i minimum 1 time.
- Skær i skiver, når det er helt koldt og fast.
Hvad kan jeg bruge kryddersmør til?
Her kommer nogle serveringsforslag til, hvad du kan bruge dit hjemmerørte kryddersmør til.
Den er god til klassiske bagekartofler, hvor den kan få lov at smelte ned i den varme kartoffel eller på majskolber, der enten er grillet eller kogte. Generelt er kryddersmør bare god til grillmad, så det er helt oplagt at lave en portion til dette.
Derudover kan man også bruge kryddersmør til oksekød. Det smager så dejligt, særligt til en god steak eller andet oksekød. Det kan også være som tilbehør til kartoflerne, som du serverer til kødet.
Kryddersmør er også god til fisk. Det kan være alt fra et stykke bagt torsk, laks eller stegt fisk.
Holdbarhed og opbevaring af kryddersmør
Det kan holde sig en uges tid på køl. Jeg opbevarer det i bagepapir, hvor jeg pakker det godt ind. Du kan også skære det i mindre skiver og fryse det ned – på den måde er det altid dejlig nemt at tage lidt kryddersmør op og bruge som tilbehør til aftensmaden.