Risalamande is – cremet isalamande!
Hvis der skal én ny ting på julebordet i år, så ku det meget vel være denne risalamande is! Sidste år fik jeg sådan lyst til at prøve en hjemmelavet is, der smager af ris a la mande – vi kan jo kalde den isalamande – og i år kommer min opskrift endelig.
Risalamande is er en cremet flødeis, der laves på risengrød, serveres med kirsebærsauce og smager præcis som en juleis skal smage.
Hvis du spørger mig, er det en perfekt dessert til juleaften, især hvis man er på udkig efter et alternativ til klassisk risalamande eller bare gerne vil pifte menuen lidt op uden at pille for meget ved traditionerne.
Hjemmelavet risalamande is med kirsebærsauce og mandelsplitter
Risalamande is er nemt at lave, og konsistensen er så lækker! Der er nemlig hjemmelavet risengrød i ismassen, som så blendes for at få en perfekt smooth og cremet konsistens.
Jeg serverer min juleis med ristede mandelsplitter og hjemmelavet kirsebærsauce. Til min risalamande-is skal der altså kirsebærsauce til – det er et must!
Nem opskrift på juleis med risalamande smage
Min opskrift på risalamande is er egentlig ganske nem og simpel. Der skal laves en risengrød, en flødemasse og en æggesnaps. Flødemassen hældes i æggesnapsen, så tilføjes risengrøden og efter lidt tid på komfuret, skal ismassen blendes. Til sidst skal massen bare køres på ismaskine og så nogle timer i fryseren.
Isen smager præcis som en juledessert skal og minder mig meget om risalamande – det er alt sammen risengrødens og vaniljens skyld. Hvis du gik og manglede et lækkert og julet alternativ til risalamande, behøver du derfor ikke lede længere!
Risalamande is
Ingredienser
Risengrød
- 50 g grødris*
- 300 ml sødmælk
- ½ tsk flagesalt
Ismasse
- 1 stk vaniljestang
- 90 g sukker
- 20 g vaniljesukker*
- 300 ml fløde
- 200 ml sødmælk
- 5 stk æggeblommer
Desuden
- 40 g mandelsplitter
- 300 g kirsebærsauce
Køkkenudstyr
- Fin si
Fremgangsmåde
Risengrød
- Kom grødris og 100 ml sødmælk i en lille gryde. Lad det smårime under låg et par minutter.
- Tilsæt den resterende sødmælk samt salt, og kog grøden ind til en risengrød ved svag varme. Rør gerne undervejs, så grøden ikke brænder på. Lad grøden afkøle en smule, mens du forberede ismassen.
Ismassen
- Flæk vaniljetangen, skrab kornene fri og bland dem med lidt af sukkeret. Gem den tomme vaniljestang.
- Kom fløde, sødmælk og den tomme vaniljestang i en gryde og kog det til lige under kogepunktet, lige under 100°C. Brug et termometer til at tjekke. Tag herefter af varmen og fjern vaniljestangen.
- Pisk æggeblommerne med vanilje, sukker og vaniljesukker, til du har en luftig æggesnaps.
- Hæld langsomt den varme blanding i æggesnapsen mens du pisker kraftig.
- Hæld ismassen tilbage i gryden og varm den op til ca. 82-83°C, ved lav varme. Det er vigtigt at du ikke koger det op, så det begynder at tykne – rør derfor rundt i massen, gerne hele tiden så du har kontrol over temperaturen.
- Kom nu ismassen i en blender med din risengrød og blend det kraftigt, til alle risengrødsklumperne er væk. Si ismassen gemmen en si, så du er sikker på der ikke er nogen klumper.
- Kom ismassen på køl i et par timer, til den er kold. Når din ismassen er kølet helt af, er den klar til at blive kørt på ismaskinen.
- Kør nu ismassen på din ismaskine.
- Fordel isen i en lille rugbrødsform, eller en aflang kageform på ca. 1-1,5 L.
- Stil isalamanden i fryseren i minimum et par timer til den har sat sig. Kan nydes efter 3-4 timer.
- Servér isen med ristede mandelsplitter og kirsebærsauce.
Alternativ til risalamande til julen – isalamande!
Isalamande er et rigtig fint alternativ til risalamande, og jeg har oplevet at flere, der ikke kan lide risalamande, godt kan lide risalamande is. Risalamande-is har nemlig ikke en grødet konsistens som risalamande, men derimod en lækker og cremet konsistens.
Jeg er selv vild med risalamande, og desserten er lige så meget for folk, der elsker den klassiske juledessert. Men det er nu også sjovt at afprøve nye ting. Et år serverede jeg fx en risalamande kage som juledessert – og den er lige så lækker som risalamande og denne nye juleis.