Opskrifter med oksekød
Oksekød er én af de råvarer, når det kommer til kød, som er mest populær i det danske køkken. Der findes nemlig et hav af opskrifter med oksekød, som gør det muligt at lave lækker gæstemad til særlige anledninger og festlige lejligheder – eller bare som en nem løsning i den til tider travle hverdag.
Blandt de mest klassiske og populære retter med oksekød (især hvis du spørger børn) finder du lasagne, burger og pasta bolognese. Men de voksne kan også forkæles med oksekød i lækre hovedretter, f.eks. hakkebøffer på panden eller en klassisk culottesteg i ovnen.
Skal din aftensmad være lidt mere eksotisk, er oksekød også super til mexicansk mad, som chili con carne, tortillas eller tacos med oksekød. Og så er der selvfølgelig også mange lækre opskrifter på grønne salater, hvor oksekød nemt passer med.
Om oksekød
Oksekød kommer fra forskellige racer af køer. En stor del af det oksekød, der spises i Danmark, kommer fra blandingsracer, hvilket betyder, at de både giver os mælk og kød. Enkelte kvægracer avles dog kun på grund af kødet. Nogle af de bedste og mest kendte racer på dette område er bl.a. Limousine, Hereford og Angus.
Indhold i oksekød
Oksekød er en god kilde til både proteiner, vitaminer og mineraler. Meget kød indeholder nemlig også meget mættet fedt, og derfor kan man med fordel vælge magre udskæringer, supplere med kødfrie dage i form af nemme salater eller erstatte kødet og i stedet lave lækre vegetarretter.
Udskæring af oksekød
Der findes mange forskellige udskæringer af oksekød. Det giver dig derfor også mange forskellige opskrifter og retter med oksekød at vælge mellem. Det er ofte udskæringerne, der sidder tættest på skelettet som giver den bedste og mest kraftige smag. Det er f.eks. omkring benene og halsen.
Udskæringer, der er gode til oksekød i ovn, er f.eks. culotte, tyndsteg, roastbeef og mørbrad. Til en smagfuld gryderet er udskæringer, som bov, klump, skank, bryst og yderlår, ideelle. Og ønsker du en lækker bøf, er mørbrad, tyksteg og filet gode valg.
Tilberedning af oksekød
Tilberedning af oksekød kan naturligvis ske på forskellige måder, alt efter om det er i ovn eller gryde eller på pande eller grill.
Når du vil tilberede oksekød i ovnen, er det en stor fordel at have et stegetermometer til rådighed, så du kan måle kødets temperatur. Det er naturligvis forskelligt, om folk foretrækker sit kød rosa, medium eller gennemstegt. Og så afhænger resultatet bl.a. også af udskæringen. Men ønsker du kødet rødt, skal det være 55-60 grader, medium er 60-65 grader, rosa til gennemstegt skal være 65-68 grader, mens gennemstegt er 68-70 grader.
Når du har tilberedt oksekød i ovn, kan du efterfølgende vælge at lade stegen hvile, f.eks. på et skærebræt i et kvarter eller pakket ind i stanniol.
Jeg håber, du synes godt om mine opskrifter med oksekød. Men du kan også finde mange andre gode opskrifter med inspiration til nem aftensmad eller en god frokost.