havregrød – en god grundopskrift
Havregrød er en af de mest klassiske og populære morgenmadsretter – og heldigvis er den også hurtig og nem at lave. Det eneste, du skal bruge, er fire ingredienser: Havregryn, mælk og lidt salt. Når du har disse ingredienser, er du klar til at lave den perfekte havregrød.
Selvom det faktisk er super nemt, er huskereglen her god at have med:
Der skal dobbelt så meget væske i, som der skal havregryn i til en havregrød. Så til dig, der kan lave det i søvne eller dig, der aldrig har prøvet at lave det før, kommer der en helt klassisk havregrød opskrift her.
Jeg har samlet vores opskrifter på forskellige typer af grød, hvor du kan lade dig inspirere.
Havregrød
Ingredienser
- 40 g havregryn*
- 100 ml vand
- 100 ml mælk
- ½ tsk flagesalt
Noter
Fremgangsmåde
- Kom havregryn med vand og mælk i en gryde og bring det i kog.
- Tilsæt salt og lad det koge i 1-2 minutter under omrøring.
- Top med hvad du lyster – jeg brugte nogle havtorn jeg havde i fryseren, banan, kakaonibs, sirup og kokoschips.
En god gammeldags klassisk opskrift på havregrød
Denne havregrød opskrift er muligvis den nemmeste, jeg har på bloggen. Men det er altså også et absolut must, hvis man ind imellem gerne vil spise noget andet end havregryn og kold mælk til morgenmad.
Først skal du komme et lille skvæt vand, mælk eller en kombination af begge i en gryde, og tilsæt så havregryn og salt. Kog det hele sammen ved middel til høj varme, indtil det koger. Når det koger, skal du sænke varmen og lad det simre i fem til ti minutter, eller indtil det har den konsistens, du ønsker. Rør det hele jævnligt, så det ikke brænder på. Du kan også smage til med lidt sukker.
Når havregrøden har den ønskede konsistens, er den klar til at serveres.
Tilbehør til havregrød
Havregrød er selvfølgelig lækkert i sig selv, men personligt spiser jeg det tit, fordi jeg kan komme alt muligt forskelligt topping på, afhængigt af hvad jeg lige har lyst til:
- Nødder: Den nemmeste måde at tilføje lidt crunch! Du kan bruge alle slags nødder.
- Hjemmelavet peanutbutter/nøddesmør: Også en god måde at tilføje protein og creaminess.
- Frugt: Havregrød med banan er en klassiker ligesom havregrød med æble og kanel. Så lækkert og simpelt!
- Bær: Friske bær om sommeren kan gøre enhver grødgris glad.
- Kompot og smørbart: Prøv denne æblekompot, som er fuld af smag, eller tilføj en klat smør og drys evt. med kanel.
- Skyr eller yoghurt: Synes du havregrød mætter for meget, så lav halv portion og top med skyr eller yoghurt i stedet. Det giver en dejlig syrlig smag og en lethed.
- Kanel: Jeg elsker især at lave grøden om vinteren og putte kanel på, da det så minder lidt om risengrød, og varmer godt i ganen.
Havregrød med æg
Havregrød er fuld af næring – men primært kulhydrater. Vil du gerne booste næringsindholdet, eller oplever du, at du ikke bliver mæt af at spise havregryn, så kan du med fordel tilføje et æg til grøden.
Et æg i grøden giver både en mere cremet konsistens og tilføjer en god mængde protein, som kan være en rigtig god måde at starte dagen på. Ægget skal blot røres ud i grøden efter man har kogt de øvrige ingredienser sammen og koges kort op. Og bare rolig – det smager ikke igennem, så du kan roligt prøve denne variant, selvom du ikke elsker æg. Skal grøden være endnu sundere, kan du nøjes med at komme æggehviden i – så slipper du for det høje indhold af kolesterol, som der er i blommen.
Havregrød med vand
I den modsatte grøft kan man også lave en havregrød med vand som eneste væske – det er den billigste morgenmad man kan forestille sig og en nem måde at veganisere opskriften. Alternativt kan du bruge havredrik eller en anden plantedrik.
Ofte stillede spørgsmål
Er det sundt at spise havregrød?
Ja, der er en masse fibre og fuldkorn i havre, som giver en længere mæthedsfornemmelse.
Hvad er bedst for maven, havregryn eller havregrød?
Maven har godt af havrens fibre – om det er i den rå form i en portion havregryn eller i den kogte form i en portion havregrød er ligegodt. Der bruges ofte en større mængde i en portion havregryn end i en portion grød, derfor kan den rå form også være god hvis du skal have flere fibre.
Hvorfor er havregrød sundere end havregryn?
Det er blot et spørgsmål om volumen. Havregrynene kan absorbere en større mængde væske, om det er vand eller mælk, når den koges til en grød. Der skal således en mindre mængde havregryn til en grød end en skål rå havregryn for at få samme størrelse på portionen.
Har du en rest havregrød tilbage?
Havregrødsrester har mange forskellige anvendelsesmuligheder. De kan bruges til at lave sunde og velsmagende snacks, der er lette at lave og kan spises på farten. De kan også bruges som en basisingrediens til forskellige retter, såsom muffins, pandekager og brød.
Havregrødsrester er rige på fiber og protein, hvilket gør dem til en sund og nærende tilføjelse til dine retter. Prøv at bruge dem i en kold grød, det smager så dejligt.