Hasselnøddesmør med chokolade
Hjemmelavet hasselnøddesmør er vildt lækkert, så jeg ved faktisk ikke hvorfor denne opskrift ikke har ramt bloggen endnu?! Hasselnøddesmør er dejlig cremet og med lidt mørk chokolade smager det syndigt uden egentlig at være det. Jeg spiser altid en eller form for nøddesmør på min havregrød om morgenen. Ligesom du kan se her, en opskrift på hjemmelavet peanutbutter, så foretrækker jeg at lave det selv i lidt større portioner. Det holde i lidt tid, og det giver mulighed for at variere, så man kan smage forskellige typer nøddesmør med forskellige krydderier eller andre twists.
Hasselnøddesmør/hasselnøddecreme
Ingredienser
- 150 g hasselnødder*
- 1 spsk smagsneutral olie
- 70 g mørk chokolade*
- ¼ tsk flagesalt
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 175° varmluft.
- Fordel hasselnødder på en bageplade og rist dem i ovnen i ca. 12 minutter.
- Lad dem afkøle og læg dem i et rent klæde/viskestykke og gnid skrællerne af hasselnødderne – bare så godt du kan, der må gerne være lidt skræl tilbage på nødderne.
- Kom olie og de ristede hasselnødderne i en stærk blender, minihakker eller foodprocessor og kør nødderne i ca. 10-15 minutter til du har en flydende konsistens. Skrab kanterne undervejs. Processen kræver lidt tålmodighed.
- OBS! Jeg har blendet min meget fin, du kan også lave en grov variant ved at blende mindre.
- Chokoladen smeltes over vandbad eller i mikroovnen.
- Tilsæt smeltet chokolade til nøddecremen og blend videre til du har en mørk chokolade-farvet nøddesmør. Smag til med flagesalt og hæld massen på et skoldet glas.
- Opbevares uden for køl.
Hasselnøddesmør eller hasselnøddecreme?
Det er i princippet to forskellige navne for det samme. Så det er bare lidt efter, hvad man mest har lyst til at kalde det. I princippet har det jo ikke noget med smør at gøre, men det er det navn vi har fra det amerikanske peanutbutter, som jo også er et ord vi bruger på dansk. Det danske jordnøddesmør er ikke helt lige så iørefaldende.
Når det kommer til hasselnøddesmør eller hasselnøddecreme, så lyder begge ret mums. Så det er helt op til dig, hvad du vil kalde det. Med lidt god fantasi kan du også sagtens kalde det nutella. Det ligner nutella og smager (med lidt god fantasi) derhen ad.
Psssst… Har du en ekstra sød tand, vil jeg lige tippe om at nøddesmørret egnet sig rigtig godt ovenpå vaniljeis, vafler eller pandekager. Et sikkert tip er at bruge hasselnøddesmørret dér, hvor du ville bruge nutella. Sundere og lækkert!
Prøv nøddesmør med kakao eller andre krydderier
Når du laver hjemmelavet nøddesmør med chokolade for første gang, så vil jeg anbefale dig at følge opskriften så nøje som muligt. Prøver du det for anden eller tredje gang, så har du en oplagt mulighed for at variere det. Du kan tilføje forskellige krydderier og smage, som fx:
- Kanel, 1 spsk
- Kakaopulver i stedet for chokolade, 2 spsk
- Kardemomme, 1 spsk
- Flydende honning, 2 spsk
Honningen gør det sødere, mens du med kanel og kardamomme får en lidt julet variant, som også passer rigtig godt til kolde vintermåneder. Hvis du er hardcore nøddeelsker, kan du også vælge at udelade chokoladen, så du får den rene hasselnøddesmag frem. Hvis du har prøvet opskriften før, har du måske også selv andre ideer til, hvordan opskriften på hasselnøddesmør kan tweakes og gøres lækker. Kom gerne med dem! 🙂
Nem opskrift på hasselnøddesmør med chokolade
Grunden til at jeg godt kan lide at lave mit eget nøddesmør er, for det første fordi det er virkelig lækkert, og for det andet fordi det er verdens nemmeste opskrift. Det eneste, som opskriften kræver, er at hasselnødderne ristes i ovnen, og alt derefter blendes sammen. Det kan godt kræve en anelse tålmodighed, afhængig af hvor god din blender/minihakker/foodprocessor er. Et godt tip er at stoppe motoren ind imellem og skrabe kanterne, så du får det hele med.
Hasselnøddesmøren her kan bruges på havregryn eller havregrød, som topping til chiagrød eller smurt på et stykke brød. Man kan også bruge nøddesmørret i en opskrift, fx i cookies. Du kan også erstatte peanutbutteren med hasselnøddesmør i mine sunde snickers.