Gammeldags æblekage
En af de mest vidunderlige ting ved sensommeren og efteråret, er at det er æblesæson! Jeg elsker æbler, især fordi de kan spises på så mange forskellige måder. Friske æbler er den perfekte snack, mens en æbletærte eller en gammeldags æblekage er den perfekte dessert.
Gammeldags æblekage
Ingredienser
Æblemos
- 300 g æblemos
Æblekagerasp
- 30 g hasselnødder*
- 15 g smør
- 50 g rasp
- 15 g rørsukker*
- ¼ tsk flagesalt
Flødeskum
- 150 ml fløde
Fremgangsmåde
Æblemos
- Lav æblemosen efter opskriften.
Æblekagerasp
- Rist hasselnødder til de er lettere gyldne.
- Smelt smørret ved og tilsæt rasp til panden. Rør undervejs i ca. 5 minutter, til raspen bliver gylden.
- Tag raspen af panden og lad den afkøle på en tallerken. Vend det med rørsukker og et nip flagesalt.
Klar til at sammensætte gammeldags æblekage
- Pisk lige inden servering fløden til en luftig flødeskum.
- Kom æblegrøden i skål eller i tre fine glas. Drys med æblekagerasps, igen med æblemos osv. – til sidst toppes med flødeskum.
Nu hvor det er blevet rigtig efterår – koldt og gråt – så skal I selvfølgelig have denne opskrift på lækker gammeldagsæblekage med havregryn, rasp og hasselnødder. Jeg lavede denne æblekage med min dejlige veninde, aka Grøgrisen, da vi var i sommerhus tilbage i oktober. Her samlede vi (og brugte) æbler fra haven på Samsø. Vi spiste den, mens vi så Den Store Bagedyst – det var vildt hyggeligt! Æblekagen her var ikke den eneste æbleopskrift vi lavede, men også skønne æbleboller, æblesirup og æblepandekager. Måske du allerede har set dem og afprøvet dem?
Denne form for æblekage synes jeg er en ret nostalgisk dessert. Det er rigtig mormormad, og den minder mig at vokse op på landet. Og heldigvis er den meget simpel at lave.
Opskrift på gammeldags æblekage med rasp og æblemos
Æblekagen består af tre elementer – æblegrød, æblekagerasp og flødeskum. Først skal der laves en god æblemos – den laves ved at koge æbler i tern uden skræl sammen med vand, sukker, citron og vaniljepulver. Det skal stå og koge i 20 minutter og så afkøles.
Æblekagerasp kan selvfølgelig købes i supermarkeder, men det er også ret nemt at lave selv. Jeg brugte hasselnødder til at lave min æblekagerasp, men man kan også bruge andre nødder, fx mandler – eller en blanding af flere.
Først skal nødderne ristes. Herefter skal smørret smeltes på en pande, raspen tilsættes og røres rundt på panden til det er gyldent. Når det er afkølet kan du let røre de ristede nødder og raspen sammen med lidt rørsukker og salt. Du kan også at lave et mix af forskellige honningristede nødder, hvor der er en smule kanel i.
Opskriften her er ikke helt uden sukker, men næsten. Så hvis du gerne vil lave en gammeldags æblekage uden sukker kan det godt lade sig gøre at udelade både sukker fra æblemos og æblekagerasp.
Hurtig og nem dessert med æble
Jeg synes selv det er en rigtig hurtig dessert. Desuden kan både æblemos og æblekagerasp holde sig, så det er nemt at samle en sådan dessert, hvis du får uventede gæster. Alternativt kan æblemosen også fryses ned eller konserveres med atamon, så du altid har.
Jeg vil ikke anbefale, at man lægger ingredienserne sammen før servering. Det gør den mere kedelig, da raspen mister sin sprødhed. Det tager heller ikke særlig lang tid at lægge æblekagen sammen, så det kan sagtens betale sig at vente til lige inden gæsterne skal sætte tænderne i den.
Vi serverede denne i små fine glas, men du kan også sagtens lave én portion i en stor skål. For hvert lag æblemos drysses med lidt æblekagerasp, og til sidst tilføjes et lag flødeskum. Så er kagen klar. Find mere inspiration på bloggen til andre smagsfulde desserter i glas som f.eks. den klassiske chokolademousse.
Klassisk æblekage med efterårets æbler
Gammeldags æblekage er en genial måde at få brugt nogle af de mange æbler fra vores sommerhushave på Samsø. Men har du ikke adgang til et æbletræ, kan jeg varmt anbefale at køre ud i en pluk-selv plantage, hvor man kan plukke lige de sorter man vil til billigere penge end i supermarkedet.
Er du frisk på endnu en opskrift, hvor du kan bruge af æblerne? Så se også min opskrift på tarte tatin med karamelliserede æbler her.
Luksus udgave af gammeldags æblekage med rasp
Hvis du vil prøve at lave en lidt anderledes udgave af den ellers klassiske æblekage, skal du prøve at udskifte et af dine lag af æblemos med æblesmør. Det smager helt vidunderligt, og så er det også noget der lige højner kagen lide. Æblesmør er mere cremet og tykt i konsistensen, hvorfor der ikke skal særlig meget til.