Foccacia brød med rosmarin
Hvis der er noget der er nemt at bage, så er det et foccacia brød! Det kan nærmest ikke gå galt. Foccacia er virkelig nemt at lave, og ét af mine favorit madbrød – simpelthen fordi det er så dejlig nemt at lave, på få timer, eller fordi jeg kan planlægge det ind i menuen dagen før. Man kan nemlig lave et foccacia brød på få timer eller langtidshæve det. Jeg kommer med en forklaring på begge metoder under opskriften.
Sådan et hjemmebagt foccacia brød er perfekt at servere som tilbehør til aftensmaden. Brødet passer til så mange skønne retter og lejligheder. Af retter kan det være suppe og gryde retter, eller som tilbehør til salaten eller nogle dips og spreads. Ved diverse lejligheder som fx nytår, grillaftener med gode venner eller tapas og drinks en fredag aften, er foccacia helt oplagt at sætte på bordet.
Foccacia med rosmarin
Ingredienser
- 15 g gær
- 500 g vand
- 5 g sukker (1 tsk)
- 30 g olivenolie* (2 spsk)
- 4 tsk flagesalt (ca. 16 g)
- 700 g durum hvedemel*
- 100 g soltørrede tomater*
Ovenpå
- 3 kviste rosmarin
- 4 tsk flagesalt
- 45 g olivenolie*
Noter
Fremgangsmåde
- Opløs gær i lunkent vandet og tilsæt sukker, olivenolie og salt.
- Hak soltørrede tomater groft.
- Tilsæt durummel og rør dejen til en glat og smidig dej, men forholdsvis klistret. Hvis dine soltørret tomater er i olie, så hæld olien fra og tilsæt dem dejen og rør fortsat. Jeg brugte en røremaskine og æltede i et ca. 5-7 minutter på lav hastighed.
- Kom dejen over i en oliesmurt form eller en høj bradepande, beklædt med bagepapir. Lad dejen hæve i minimum 3 timer på køkkenbordet. Se noter angående koldhævet brød.
- Lav små huller i dejen med fingerspidserne.
- Hæld lidt olivenolie ud over hele brødet, så det er let fordelt.
- Drys med flagesalt og friske rosmarinkviste.
- Bag brødet i en forvarmet ovn ved 220° varmluft i ca. 20-25 min, til brødet er gyldent og sprødt.
- Velbekomme.
Hvor kommer foccacia fra?
Foccacia stammer fra Italien, hvor det går helt tilbage til det antikke Rom. Ordet kommer fra det latinske ord focus, der betyder ildsted – så altså dér hvor man bager. Det er altså oplagt at fylde sit foccacia med italienske lækkerier: olivenolie, soltørrede tomater og rosmarin. Præcis som i denne opskrift.
Langtidshævet foccacia
Vælger du at lave en langtidshævet dej, skal du kun bruge 5 g gær og dejen skal hæve natten over i køleskabet, hvor den får lov at passe sig selv – eller som minimum 10 timer. Og dejen skal blot tages ud en time før du ønsker at bage, så dejen lige kan ”vågne”. Men derudover skal du bare følge opskriften som angivet.
Foccacia bagt med durummel
Foccacia laves som regel på 100% durummel, men man kan sagtens skifte noget af det ud med fx grahamsmel eller ølandshvedemel, så det bliver lidt grovere i teksturen. Brug så ca. 150 g groft mel og 550 g durummel. Brødet er verdens nemmeste at bage, uanset om du bruger fuldkorn eller ren durum eller hvedemel.
Hvedemel kan du nemlig også fint bruge, i stedet for durummel. Tipo 00 hvedemel er også fantastisk til at bage et foccacia med.
Saftigt foccacia med rosmarin
Et godt madbrød skal være luftigt, saftigt og smage af noget. Sidstnævnte kan du eksperimentere med, som du vil. Denne udgave er med rosmarin på toppen, og i selve dejen har jeg soltørrede tomater. De hakkes fint og blandes i dejen. Det giver altså bare en god sødme og tekstur til det færdige brød. Er du ellevild med at bruge dem i madlavaningen, så må du prøve min supernemme hummus med soltørrede tomater.
Du kan i princippet pynte med hvad du vil på dit foccacia: Alt fra rosmarin eller andre hårde krydderurter til skiver af rødløg, feta, tomater og oliven. Mulighederne er mange og kun din fantasi sætter grænsen.
TIP: Hvis du synes det lød spændende med løg ovenpå brødet, kan du se nærmere på min opskrift på løgbrød bagt med surdej.
Opskrift på hjemmebagt foccacia brød med sprød skorpe!
Jeg deler i dag min bedste opskrift på hjemmebagt foccacia. Mel, vand, gær. Det er faktisk de eneste ingredienser du har brug for, når du skal bage brød. Det er dog altid godt med lidt salt, sukker og olivenolie, så brødet får smag. Derfra kan du komme på af topping som du ønsker, eller blot olivenolie og salt for at holde det simpelt.
Jeg lader dejen hæve i den form, som brødet skal bages i – det gør processen langt nemmere. Efter dejen har fået lov at hæve, er det klar til en sjat god olivenolie, flagesalt og rosmarin til toppen. Jeg prikker forsigtig i dejens overflade med fingerspidserne, så dejen kan få lov at hæve op og olivenolie kan løbe ned i hullerne. Så lækkert. Det er nemlig vigtigt at brødet bliver gyldent og sprødt udenpå, mens det er saftigt og luftigt indeni.
TIP: Nyd med en god økologsik olivenolie til eller hjemmelavet hvidløgssmør.
Gode tips der er værd at vide om foccacia opskriften
- Frysegenet: Du kan sagtens fryse brødet ned. Skær det evt. i firkanter og frys i portioner, eller frys hele brødet ned. Skal lunes inden brug.
- Holdbarhed: Som de fleste andre brød, er det bedst på dagen. Men da der ikke er meget gær i dejen, holder krummen sig bedre. Men dagen efter, har det alligevel godt af en tur på brødristeren eller i ovnen.
- Lav dejen dagen før: Hvis du vil spare tid og være på forkant til middagen, kan du med fordel slå dejen sammen dagen før.
- Hurtigt foccaciabrød: Du kan have et foccaciabrød klar på under en time. Brug 50 g gær, lad det hæve 35 minutter i formen, og bag det. Smagen og saftigheden vil dog også være derefter.
Lav foccacia i bradepande eller form
For brødets afbagning, har det noget at sige om du bager dit foccacia brød i bradepande eller en i form smurt med olivenolie.
Bradepande: Hvis det bages i en bradepande, vil det ikke blive nær så højt, som hvis det er i et ildfast fad. Det er en fordel at bage madbrødet i en bradepande, hvis I er mange mennesker eller du skal bruge det til en konfirmation, barnedåb eller lign. Det er perfekt til buffetbordet! Lav eventuelt dobbelt portion, så du er sikker på at have nok til 30 mennesker.
Ildfast fad/form: Hvis du laver i et ildfast fad, kan du desuden få et brød der også kan bruges til fx sandwich eller bruschetta, fordi der kommer lidt højde på brødet.
Læs også: Man kan også bage et foccaciabrød med surdej, hvor der ikke er gær i. I stedet for er det en aktiv surdej der hjælper brødet til at hæve op.
Verdens bedste foccacia brød der passer til alt
Foccaciabrød er noget af det lækreste tilbehør man kan forestille sig – og så passer det heldigvis til alt. Jeg serverede det til grillmad, men der er også mange andre muligheder:
- Tapas: Et perfekt supplement til andre småretter inspirerede af det sydeuropæiske køkken.
- Madpakken: Dette brød bliver ikke så let tørt og derfor er det perfekt at bage foccacia til madpakken, hvor man enten kan halvere det og putte fyld i eller spise det, som det er. Det samme gælder, hvis du skal en tur på picnic.
- Gæstemad: Fordi du får en hel bradepande brød, har du nok til en hel masse gæster. Og så smager det selvfølgelig så godt, at det nok skal blive spist op.
- Nytår: Jeg synes sagtens man kan servere foccacia brød til nytår, især som tilbehør til en hovedret eller som snack inden maden kommer på bordet.
- Suppe: Det oplagte valg er selvfølgelig at servere det til suppe. Når man laver suppe, er det nemlig så vigtigt ikke at gå ned på brød!
Foccacia som tilbehør til grillaftener
For nogle somre tilbage var jeg til grillhygge med gode venner. Vejret var skønt, og vi sad udenfor i gården og spiste. Det er noget af det jeg elsker allermest ved sommeren. God mad og rosévin i herligt selskab og ja bare at sidde udenfor til duggen falder, og tæpperne kan hives frem.
Vi lavede sammenskudsgilde, og jeg stod for lidt kød, en simpel bønnesalat med grønne bønner og dette lækre og smagsfyldte foccacia med rosmarin. Jeg elsker at bage og lave mad – specielt til andre. Så det var selvfølgelig oplagt at bage brød selv, og valget faldt på min opskrift på dette foccacia brød med krydderurter, som virkelig faldt i god jord hos alle spisende.