Arme riddere – french toast med hindbærcreme
Arme riddere er en af mine foretrukne morgenmadsretter, især til om weekenden, hvor det altid er hyggeligt at smovse lidt ekstra. Arme riddere passer også perfekt på et brunch bord, som eftermiddagssnack eller som dessert, hvor man craver noget simpelt.
Opskriften her er i udviklet i samarbejde med Valsemøllen, da vores samarbejde i år har ændret sig lidt. Efter jeg har åbnet en spisebar med min kæreste, er jeg nemlig begyndt at kreere flere opskrifter med fokus på mindre madspild her på bloggen. Det er så dejligt, når ens samarbejder, udvikler sig i en retning, hvor alt går op i en højere enhed, så jeg er virkelig taknemlig for at mine interesser også giver mening for Valsemøllen. I denne opskrift stopper du madspild ved at bruge dit daggamle brød.
Arme riddere – french toast
Ingredienser
Arme riddere
- 2 stk æg
- 100 ml mælk
- 1 tsk stødt kardemomme*
- ¼ tsk flagesalt
- 15 g rørsukker*
- 4 skiver daggammelt brød
- 30 g smør (til stegning)
Bærcreme
- 250 g mascarpone
- 20 g flormelis
- 60 g friske hindbær
Noter
Fremgangsmåde
Arme riddere
- Pisk æg, mælk, kardemomme, salt og sukker godt sammen.
- Varm en pande op på middelvarme med smør.
- Dyp brødskiverne i blandingen på begge sider – bare kort, så de ikke suger for meget og bliver bløde. Steg dem i 1,5-2 minutter på hver side, til de er gyldne.
Creme
- Rør alle ingredienser sammen til en creme.
- Server dine arme riddere med friske bær (hvis du har), lidt sirup og friske bær, alt efter hvad der er i sæson.
Skal vi kalde det for french toast eller arme riddere?
Arme riddere bliver også kaldt for French toast, og jeg synes faktisk begge navne er gode, derfor bruger jeg dem lidt i flæng. Lige meget hvad, så smager arme riddere jo overdrevet godt! Som jeg nogle gange siger: Mums filibabba.
Og hvorfor vi så lige i Danmark kalder det arme riddere, er egentlig et rigtig godt spørgsmål. French toast er det amerikanske navn, mens de i England også kalder det for Poor knights og nogle gange Poor knights of Windsor. Og muligvis er retten opstået samtidig med at nogle fattige, engelske soldater fandt ly i Windsor Castle. Men det er muligvis også bare en skrøne. Hvem ved.
Brug dine brødrester til gammeldags arme riddere
Denne opskrift er endnu en blandt mange perfekte Stop madspild-opskrifter, fordi du kan få brugt dit kedelige, tørre brød i stedet for at smide det ud. Med en brødrister kan du nemlig hurtigt friske brødet op, inden du dypper det i æggeblandingen og steger det på panden. Foretrækker du french toast, der er bløde inden i, kan du nøjes med pandestegningen.
Opskriften her er på helt klassiske, gammeldags arme riddere, som kan justeres alt efter hvad du har på hænderne af krydderier og toppings. Jeg bruger kardemomme, men kanel passer også rigtig godt.
Du kan også lave arme riddere uden mælk
Mælken kan sagtens erstattes med en plantebaseret drik, hvis du ikke kan tåle mælk. Spiser du vegansk, skal opskriftens æg også erstattes – det kan gøres ved at tilføje lidt ekstra væske og chiafrø, som fungerer som bindemiddel på samme måde som æg. I så fald skal blandingen med mælk, chia og sukker stå og trække i ca. 20 minutter.
Det perfekte tilbehør til arme riddere
Min yndlingsdel af at lave french toast er uden tvivl de mange muligheder for tilbehør. I denne opskrift laver jeg en lækker bærcreme af mascarpone, flormelis og hindbær, som bare skal piskes sammen. Du kan også bruge en rest marmelade, hvis du ikke har bær = endnu mindre madspild!
Frugt og bær og skyr eller græsk yoghurt smager også vildt godt til, så man får lidt syrligt modspild til det søde. I den anden grøft er det også totalt lækkert med honning eller sirup, fx en hjemmelavet kanelsirup for lidt ekstra krydderier. De arme riddere kan også sagtens spises som de, eller med den altid geniale Nutella og/eller banan kombination.