Vandbakkelser – grundopskrift

nemme vandbakkelser

Jeg elsker vandbakkelser med fyld eller creme. Der er noget over den lette, fluffy dej, som bare smager anderledes end enhver anden kagedej. Særligt til fastelavn spiser jeg mange vandbakkelser, men det er nu så nemt at lave vandbakkelser, at man kan lave det året rundt!

Vandbakkelser er opfundet i Frankrig og kaldes på fransk choux – som betyder kål. Det skyldes nok at når man laver små, runde vandbakkelser, så har de puffede kugler samme form som kål. Det er altså en skøn fransk dessert, som minder mig om da vi boede i Paris.

Vandbakkelser – grundopskrift

Vandbakkelser – grundopskrift

Vandbakkelser er nemme at lave og smager godt med fyld, creme, is eller andet. Du kan bruge grundopskriften til forret og dessert.
4,72 fra 7 stemmer
Antal: 10 stk
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse40 minutter
I alt55 minutter

Ingredienser

  • 3 stk æg (150 g i alt – vigtigt! )
  • 75 g smør
  • 150 ml vand
  • ¼ tsk flagesalt
  • 100 g hvedemel
  • 10 g flormelis

Noter

*Hvorfor falder mine vandbakkelser sammen? Bag kun én plade ad gangen, da der dannes damp under bagningen og det kan få vandbakkelserne til at klaske. 
Du må desuden ikke åbne ovnlågen mens vandbakkelserne bager, da de kan falde sammen. Hvis du vil kigge til dem, skal det først være efter 20-25 minutter. Lad dem også gerne afkøle i ovnen – ikke et must!
 

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 200° almindelig ovn, med over- og undervarme.  
  • Tag æg ud af køleskabet, så de får stuetemperatur. 
  • Kom vand, smør og salt i en gryde og kog det op til til det er opløst. 
  • Sigt mel i lidt efter lidt (over lav varme) mens du rører – vigtigt at bruge en sigte, så der ikke kommer melklumper. Rør det godt rundt til dejen slipper grydens kanter og kom dejen over i en røreskål – gerne i en skål til røremaskine, som du kan bruge til næste step. Lad dejen køle af i 10 minutter, uden den bliver helt kold.
    vandbakkelsesdej
  • Rør æg sammen og tilsæt halvdelen til dejen, og ælt det godt sammen inden resten af æggemassen tilsættes gradvist under omrøring – ved lav hastighed på røremaskine et par minutter. Du kan også piske i hånden.
    OBS! I starten vil dejen klumpe, men den vil samle sig igen til sidst.
  • Skru ovnen ned på 175° almindelig ovn.
  • Kom dejen i en sprøjtepose (gerne med stjernetylle) og sprøjt 8 lige store boller (med en diameter på ca. 6 cm) ud på bageplade, beklædt med bagepapir. Sørg for at der er god plads mellem dem. Drys dem med et fint lag flormelis, så de bliver mere sprøde og gyldne. Bag én plade ad gangen, så du er sikker på de ikke falder sammen*. 
    * læs noter. 
    sådan laver du vandbakkelser
  • Bag vandbakkelserne i ovnen i ca. 30-35 minutter, og åbn IKKE ovnens låge før der er gået 25 minutter. De er færdige, når de har en gylden farve, og er de stadig er lyse, så giv dem et par minutter mere, men med et øje på dem. 
  • Lad vandbakkelserne køle af på en rist eller i ovnen.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Vandbakkelser med fyld eller creme til fastelavn

Fra franske vandbakkelser er der ikke langt til dejlige, danske fastelavnsboller. Det er nemlig helt oplagt at lave vandbakkelser til fastelavn og fylde dem med lækre sager, fx flødeskum, syltetøj, marmelade, creme eller kompot. Jeg kan i hvert fald anbefale dig at prøve mine fastelavnsboller af vandbakkelser med solbærskum eller disse fastelavnsboller med lemoncurd

det kan man bruge vandbakkelser til

Kan vandbakkelser laves dagen før?

Ja, men de risikerer at miste sprødheden. Lav dem derfor hellere på dagen.

Kan man fryse vandbakkelse?

Ja, det kan man. Du kan enten fryse den bagte vandbakkelse eller dejen. Læg dem med afstand til hinanden, så de ikke fryser sammen. 

Sådan laver du nemme vandbakkelser

Vandbakkelsesdej er helt simpel, og det gør vandbakkelser nemme at lave. Dog er der én lille ting, som kan komme til at spænde ben for dig. Nemlig hvis du kommer til at åbne ovnen, mens vandbakkelserne bages. 

De første 20-25 minutter, de er inde, sker der ingenting. Men så pludselig begynder dejen at hæve op. Og hvis du åbner ovnlågen, risikerer du at vandbakkelserne falder sammen. I vandbakkelser er det nemlig ikke hævemiddel, der får dejen til at puffe, det er derimod den høje varme. 

Grundopskrift på vandbakkelser

Du kan følge min grundopskrift på vandbakkelser lige meget, hvad du skal bruge vandbakkelserne  til. De kan laves store som opskriften anviser eller små, så du kan bruge dem til en forret eksempelvis. 

Dejen er nem at lave, men vær opmærksom på dejens temperatur, når du tilsætter æg. Hvis dejen er for varm, vil ægget nemlig koagulere, og det er bestemt ikke meningen.

Hvad kan man bruge vandbakkelser til?

Verdens bedste vandbakkelser kan bruges til alt fra det søde til det salte køkken. Et klassisk bud er selvfølgelig at lave fastelavnsboller med creme eller kagemand, men vandbakkelser kan også blive til forretter, fx hvis man fylder dem med fisk. Prøv disse salte vandbakkelser med laksemousse.

vandbakkelser til fastelavn

Luftige og nemme vandbakkelser

sådan laver du vandbakkelser
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments