
Dengang vi boede i Paris havde jeg kun et lille køkken og ikke ret meget køkkengrej at gøre godt med. Derfor var vi tit ude og spise, og en aften smagte vi en pizza, som jeg med det samme faldt for. Pizzaen, som var med artiskokker, fik vi på en lille, hyggelig pizzabar i nærheden af det 11. arrondissement, hvor vores lejlighed lå. Så naturligvis var vi forbi den pizzabar en del gange i løbet af vores tid i Paris. Jeg har selvfølgelig forsøgt at rekreere pizzaen, og derfor kan du nu få opskriften på vores parisiske surdejspizza med artiskok lige her.
Du finder også opskriften i den e-bog, jeg lavede under vores rejse til Paris, sammen med en række andre spændende opskrifter, som ikke kræver meget plads eller udstyr. E-bogen hedder Mit Paris.
Den perfekte pizza er bagt med surdej!
Den perfekte pizza starter selvfølgelig med den perfekte pizzadej. Og jeg er altså en sucker for surdejspizza. Traditionen for at lave pizza med surdej går hele vejen til Napoli, som roligt kan siges at være pizzaens hjemsted. Og derfra har traditionen spredt sig, så det nu er muligt at få surdejspizzaer mange steder – mit yndlingssted i København er Bæst. Tjek dem ud, hvis du gerne vil ud og spise en formidabel pizza!
Dejen her kræver en smule forberedelse, men er ellers super nem. Og er du nybegynder til surdej, så får du straks et par tips og tricks.

Men hvorfor bage med surdej?
For det første kan du her tjekke min surdejsguide. Ved hjælp af den kan du komme i gang med en surdejsbase på bare 5-7 dage. Og herefter har du altså den surdej, du skal bruge til at lave en sprød pizzabund, som tilmed har en lækker syrlighed.
Denne pizzadej er uden gær, da surdejen gør alt arbejdet. Og det er selvfølgelig surdejen, som sikrer den dejlige, syrlige smag frem for en smag af gær. Netop derfor vælger jeg surdej.
Surdejspizza med sprød bund
Derudover bruger jeg økologisk hvedemel og en smule fuldkornsmel. Hvis du gerne vil efterligne italienerne kan du i stedet vælge at bruge Tipo 00 mel og en anelse fint durummel. Det giver en skøn sprød bund.
Når først dejen er samlet, skal den hæve i 4 timer, hvor den skal vendes og foldes. Hvis det er svært lige at se for sig, kan du se videoen nederst, så du ved præcis hvad man skal gøre.
Få opskriften på den bedste surdejspizza her:

Surdejspizza
Ingredienser
Pizzabund
- 125 g surdej
- 450 g økologisk tipo 00 hvedemel (eller alm hvedemel)
- 50 g fuldkornsmel
- 400 g vand
- 10 g flagesalt*
Fyld
- 200 g grillede artiskokker*
- 30 g parmesanost
- 30 g rucola
- 2 spsk olivenolie*
- 1 spsk flagesalt*
Fremgangsmåde
- Tag alt melet, 375 g vand og din surdej og rør det sammen indtil alt mel er inkorporeret. Lad det stå i 45 min. Efter 45 min. hældes yderligere 25 g vand og salt i. Så får du en Rør alt godt sammen, til du har en samlet dej. Lad dejen stå ved stuetemperatur i ca. 4 timer.
- I de første to timer vendes dejen hver halve time, ved at hive op i dejen og derefter foldes den ind over dejens midte*. Stil herefter dejen i køleskabet natten over.
- Næste dag og 1,5 time før du skal bage, tages dejen ud fra køl. Opvarm ovnen til 250° varmluft.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord. Del dejen i to og fold hvert hjørne ind mod dejens midte hele vejen rundt, ligesom når den vendes. Vend pizzadejen, så den ligger med de foldede sider nedad. Lad dejen hvile i 30 minutter tildækket på køkkenbordet og gør imens fyldet klar. **Jeg vil gerne henvise til den nederste video i indlægget, hvor min kollega fra Pilens Køkken viser, hvordan hun former sin surdejspizza. Videoen er nemlig så god! Læg pizzadejen på en bageplade, beklædt med bagepapir og bag bunden med en lille smule olivenolie i 10-12 min.
Fyld
- Tag 100 g af dine grillede artiskokker og blend dem med 1 spsk olivenolie og smag til med salt og peber.
- Skær de resterende 100 g i tynde både.
- Smør artiskokcremen på den færdige pizza, anret med artiskokbåde, rucola og parmesan.
- Velbekomme.
Sådan folder du pizzadejen
Artiskokker på surdejspizza
Når du så har en solid surdejsbund klar, skal der naturligvis noget topping på. Og her kommer Paris selvfølgelig ind i billedet igen. For den bedste pizza de lavede på den lille pizzabar, var altså dén med artiskokker.
Denne opskrift er med grillede artiskokker – dvs. de er allerede tilberedte og klar. Grillede artiskokker har en utrolig rund smag, som også er lidt syrlig i det. Måske er det derfor jeg elsker kombinationen af surdej og artiskokker!
Hvis du allerede har en opskrift på din yndlings pizzadej, så kan toppingen her selvfølgelig også bruges på den i stedet for på en surdejsbund. Men lad dig ikke skræmme af det ekstra arbejde som en surdejspizza kræver, for jeg lover dig, at det i dén grad er besværet værd.
