Så er vi ved at være ved den tid på året igen, hvor børnene finder udklædningsskuffen frem, og vi skal spise dejligt bagværk. Du har måske gættet hvor jeg vil hen? Nemlig FASTELAVN og de dejlige fastelavnsboller der følger med. Jeg elsker fastelavnsboller(!) – og der kan slet ikke komme for meget flødeskum i hvis du spørger mig. Eller creme. Eller bare begge dele faktisk. Jeg har tyvstartet lidt på fastelavnsbollesæsonen, og bagte den anden dag disse semlor med citroncreme for min veninde, da hun var på besøg med sin lille dreng. Hun godkendte dem heldigvis!
SEMLOR, DEN SVENSKE FASTELAVNSBOLLE
Semlor, svenskernes svar på fastelavnsbollen. Jeg synes ikke vi skal glemme historien om fastelavnsbollen og hvorfor den har sit navn. Der er nemlig noget hyggeligt i at bevare den slags, synes jeg – særligt når vi selv her i norden indgår i historien, og har sat vores præg på den. Egentlig spiste man fastelavnsboler på fettisdagen (hvide tirsdag som vi kender på dansk), der er dagen efter fastelavnsmandag. Oprindelig spiste man fastelavnsboller i dagene op til fasten.
TID TIL FASTELAVNSBOLLER
Sidste år delte jeg to opskrifter på de klassiske fastelavnsbolle, eller ikke helt – jeg lavede to varianter på mere sunde fastelavnsboller: fastelavnsboller med chokolade og fastelavnsboller med hindbær og vaniljecreme. Men i år skulle det være den svenske fastelavnsbolle semlors. De er nemlig så fine, og her får du altså både creme og flødeskum på en og samme tid. Hæhæ, det er slet ikke dårligt!
Opskriften på semlor er meget simpel, og jeg har justeret lidt på den oprindelige variant, der (efter sigende) skulle være med en slags marcipancreme, hvor den udhulet bolles brødkrummer blandes med. Jeg har ikke marcipan i min creme, men istedet lavet en lækker syrlig-sød citroncreme til at komme i. Du kan også tilføje andre smage som fx appelsinskal – det er kun fantasien, der sætter grænser. Dejen er wienerdej der først bages. Derefter skæres den over og fyldet tages ud. Citroncremen bliver lagt i bollen hule bund, og flødeskum kommes ovenpå. Til sidst lægges låget ovenpå.
FÅ EN NEM OPSKRIFT PÅ HJEMMELAVET SEMLOR MED CITRONCREME:
SEMLOR MED CITRONCREME OG FLØDESKUM
Ingredienser
Dej
- 1 dl sødmælk (, koldt)
- 20 g gær
- 250 g hvedemel (, eller stenformalet hvedemel)
- 75 g smør
- 1 stk æg
- 20 g rørsukker*
- 1 tsk kardemomme*, stødt
- 1 nip salt
Citroncreme
- 1 stk vaniljestang*
- 365 g sødmælk
- 30 g hvedemel
- 4 stk æggeblommer
- 1 g salt
- 1 stk økologisk citron
- 100 g rørsukker*
Flødeskum
- 100 g fløde
- 1 spsk flormelis
Sådan gør du
Citroncreme
- Mælken varmes op i en lille gryde, til lige under kogepunkt.
- Skrab vaniljekorn fri af stangen.
- I en skål piskes æggeblommer, mel, sukker, salt og vaniljekorn til en homogen masse. Den lune mælk piskes gradvist i æggemassen. Når alt mælk er pisket i, kommes hele massen i gryden. Giv det hele et opkog i 2-3 minutter med skal og saft fra en hel citron.
- Kom den herefter på køl i minimun 12 timer, til den har sat sig.
Dej
- OBS! Jeg bruger en røremaskine.
- Opvarm mælk i en lille gryde, til det er lillefingervarmt.
- Rør gæren heri, til det er opløst. Tilsæt æg, mel, sukker, kardemomme og salt og ælt dejen, til den er samlet og slipper skålen.
- Smørret skæres i tern, og kommes i dejen. Ælt i ca. 5-10 minutter til dejen er smidig og glat.
- Lad dejen hæve i ca. 1 time med et klæde over - et lunt sted.
- Form derefter 6 boller og lad dem efterhæve i 45 minutter på en bageplade beklædt med bagepapir - stadig et lunt sted.
- Pensl dem derefter med lidt vand eller mælk bag den i en forvarmet ovn ved 180 graders varmluft i ca. 15-17 minutter. Lad derefter bollerne køle helt af på en rist.
- Når de er kølet helt af, skæres toppen af bollen. Gem denne.
- Udhul bunden og kom din citroncreme heri.
Flødeskum
- Pisk fløde og flormelis til en lækker flødeskum. Kom den i en sprøjtepose og sprøjt det oven på cremen. Sæt låget på og sigt lidt flormelis over bollerne.
Skriv en kommentar