Rødgrød med fløde

rødgrød

Rødgrød med fløde er smagen af sommer og barndom. Det er en simpel dessert, som jeg virkelig har spist meget i min barndom og ELSKER. Man bruger sommerens skønne bær, så det er oplagt at lave rødgrød om sommeren, når bærrene er solmodne og smager bedst. Rødgrød kan selvfølgelig laves året rundt – man kan for eksempel fryse sommerens bær ned og gemme til senere. 

Min opskrift på rødgrød med fløde er med et mix af bær. Jeg varierer mit valg af bær alt efter hvad jeg har, så brug endelig dine yndlings bær. Så længe bærrene er røde, kan man kalde grøden for rødgrød, og vælger du bær, der ikke giver en rød grød, jamen så kalder du det bare for sommergrød.  

Når først portionen er lavet, har du en skøn dessert, der kan serveres når som helst – for dine sommergæster eller som hverdagsluksus hele sommeren lang.

Rødgrød med fløde opskrift

Opskrift på rødgrød med fløde

Gammeldags rødgrød er nemt at lave. I denne opskrift skal man først koge bær, sukker, vanilje og citron op og lade det simre. Herefter skal det jævnes med kartoffelstivelse, og det kan godt være lidt en smagssag. Brug mere eller mindre kartoffelstivelse alt efter hvad du foretrækker, og så skal grøden blot køle ned. 

Rødgrød skal selvfølgelig serveres med fløde, for fløde og røde bær er et match made in heaven. 

Alt i alt er det er en nem opskrift, der er lynhurtigt at lave, og du kan bruge frosne eller friske bær, alt efter hvad du har eller foretrækker.

rødgrød med frosne bær

Rødgrød med fløde

En dejlig gammeldags rødgrød med fløde, som er den perfekte dessert. Du kan lave rødgrød af frosne bær eller friske bær. Læs gerne noter, hvis du ønsker at si rødgrøen.
Ingen bedømmelser endnu
Antal: 4 Personer
Tilberedelse10 minutter
Nedkøling3 timer
I alt3 timer 10 minutter

Ingredienser

 • 300 g jordbær
 • 250 g frosne skovbær
 • 125 g rørsukker*
 • 150 ml vand
 • ½ stk citron
 • ½ stk vaniljestang
 • 1,5 tsk kartoffelstivelse
 • 200 ml fløde

Køkkenudstyr

Noter

Siet rødgrød: Du kan sagtens si din grød, når grøden har kogen. Det skal du gøre inden du jævner den med kartoffelmel. Tip: Gem da de kasserede bær og brug som marmelade, hvis du lige blender dem med sukker.

Fremgangsmåde

 • Kom bær, rørsukker, vand, saft- og skal fra en halv citron, kornene fra en halv vaniljestang samt den tomme stang saften i en gryde. Giv det hele et opkog og lad det herefter simre i ca. 8-10 min.
 • Bland kartoffelstivelse med 3 spsk vand i en lille skål.
 • Tag gryden af blusset.
 • Rør kartoffelstivelsen i grøden, til det tykner en smule.
 • Lad grøden køle af – dette kan gøres i køleskabet, for at fremskynde processen.
 • Servér den kolde rødgrød med fløde.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Klassisk gammeldags rødgrød der smager af nostalgi

Min opskrift giver en gammeldags rødgrød med fløde præcis som min farmor lavede den bedst. Perfekt til nostalgiske dage. Grøden kan laves på forhånd, da den serveres kold, og det gør det dejligt nemt, når der fx skal forberedes andre ting i køkkenet. 

Rødgrød er selvfølgelig bedst at spise med fløde, meeeen du kan også godt servere med vaniljeis til.

Læs også: Bagte rabarber med vanilje • Crumble med ribs og hvid choklade •  hyldebærsuppe med flødeskumHjemmelavet solbæris

Rødgrød med fløde

rødgrød med frosne bær

Spørgsmål og svar til opskriften på rødgrød

Hvad er rødgrød?

Vi får internationale til at sige de tre ord hele tiden, men hvad er rødgrød egentlig? Det er lidt af en dansk specialitet, som vi begyndte at spise allerede i slutningen af 1800-tallet. Her blev det nemlig nemt at få fat i jordbær, sukker og mælk, så man kunne lave en dessertgrød af jordbær og sukker og servere med mælk eller fløde. Og selvom rødgrød ikke har været det vildeste hit de seneste årtier, så er rødgrød blevet populært igen. Så frem med sommerbær, kartoffelmel og fløde i lange baner!

Kan man bruge frosne bær til rødgrød?

Ja, du kan sagtens lave rødgrød af frosne bær. Vælg et mix af dine favoritter eller lav en grød på én slags bær, fx jordbærgrød

Hvilke bær kan jeg bruge til rødgrød?

Brug stikkelsbær, brombær, hindbær, solbær, jordbær, blåbær, ribs – alle bær kan bruges. 

Variationer af rødgrød med fløde

Rødgrød behøver ikke laves udelukkende på bær – og det behøver ikke engang blive til en rød grød. Prøv fx at tilføje rabarber i din rødgrød, eller lave en sommergrød udelukkende på sorte bær – fx blåbær, brombær og solbær. Du kan også lave en klassisk rabarbergrød efter denne opskrift

Siet/sigtet rødgrød

Det er en smagssag om grøden skal være helt fin eller gerne må have klumper. Hvis grøden skal være fin, kan du si den, når den har kogt, og inden der jævnes. 

TIP! Hvis du sigter din grød, kan du bruge de bær, der bliver siet fra som marmelade ved blot at blende dem med sukker.  

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 990
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments