Tiramisu
Tiramisu – italiensk dessert, når det er bedst! Jeg ELSKER den, og det er en af mine yndlingsdesserter. Så det er egentlig lidt en fejl, at opskriften har været så længe undervejs, men den skulle lige gennemtestes et par gange, for at få den helt rette smag og balance mellem kaffe og likør, før jeg ville dele den med jer.
Heldigvis er tiramisu drønhurtigt at lave, så når nu du har opskriften, er det bare med at komme i gang.
Da jeg var yngre, brød jeg mig ikke særlig meget om tiramisu, og det er jo nok også en ret voksen kage. Da jeg begyndte at elske kaffe (og drikke alkohol) kom kærligheden til tiramisu som dessert også. Så står den på middag blandt venner og uden børn er tiramisu en dejlig dessert. Det er en nem og lækker opskrift, og resultatet giver dig den perfekte afslutning på en god middag. Velbekomme!
Opskrift på klassisk tiramisu med Amaretto
Klassisk italiensk tiramisu er nemt at lave. Kagen består af 3 elementer, nemlig en mascarponecreme, ladyfingers dyppet i kaffe og likør og et lag kakaopulver. Jeg bruger mandellikøren Amaretto, som er nem at få fat i.
Det er oplagt at forberede desserten dagen før den skal serveres, og så blot vente med at drysse kakaopulver på til lige inden servering. Min opskrift giver nok til 6-8 personer.
Få min bedste opskrift på tiramisu her:
Tiramisu
Ingredienser
- 400 ml færdigbrygget kaffe
- 4 stk æg
- 1 stk vaniljestang
- 120 g sukker
- 500 g mascarpone
- 100 ml Amaretto
- 200 g ladyfingers
- 30 g kakaopulver*
Køkkenudstyr
- Kaffemaskine
- Fad, 20 x 25 cm
- Fin si
Fremgangsmåde
- Bryg en god stærk kaffe, gerne espresso, og lad dem afkøle.
- Del æggene i henholdsvis æggehvider og blommer.
- Pisk æggehviderne helt stive, så du kan vende skålen på hovedet uden det falder ud.
- Pisk æggeblommerne med kornene fra en hel vaniljestang samt sukker til en lys og luftig æggesnaps. Det tager ca. 3-5 minutter.
- Vend mascarponen i æggesnapsen. Vend også de piskede æggehviderne i – forsigtigt, så du bevarer en luftig creme.
- Vend kaffen med Amaretto.
- Find en form frem på 20 x 25 cm som din tiramisu skal serveres i. Find også en anden aflang form frem, som du hælder kaffen i og kan dyppe ladyfingers i.
- Dyp hver ladyfinger i kaffelagen og læg dem i dit fad – lad det gå hurtigt, da de ikke må blive for våde i konsistensen – de suger væsken til sig meget hurtigt. Kom dem over i formen én efter én og læg dem ved siden af hinanden, så de dækker bunden.
- Smør dernæst et lag creme, endnu et lag ladyfingers og så creme igen. Kom tiramisu på køl i minimum 5 timer, gerne natten over.
- Drys med et lag kakaopulver med en fin si, lige inden servering.
Sådan laver man verdens nemmeste tiramisu på 15 minutter
Sådan en lækker tiramisu kage med Amaretto og kaffe er nem og hurtig at lave. Det tager virkelig ingen tid! Mascarponecremen skal piskes, ladyfingers skal dyppes i kaffe og likør, og så skal kagen samles. Det svære er faktisk ventetiden, mens kagen sætter sig.
Er du vild med smagen af kaffe i søde sager? Prøv min opskrift på rugbrødslagkage med hjemmelavet rugbrødslagkagebunde og kaffeganache eller sprøde kaffe cookies.
Den bedste italienske tiramisu kage jeg har smagt
Den bedste tiramisu, jeg nogensinde har smagt, var på en god italiensk restaurant. Jeg kunne ikke dy mig for at spørge efter opskriften, og siden da har jeg selv leget med ingredienserne og ramt, hvad der i min optik er den perfekte opskrift.
Støder du engang på en endnu bedre udgave på en restaurant, så ka’ du jo gøre det samme. Spørg efter en cirka opskrift og tweak den til din egen.
Afslut din italienske menu med tiramisu som dessert
Skal aftenen stå på klassisk, italiensk mad, så er tiramisu den oplagte dessert. Start ud med blandet anti-pasti – fx lækkert brød, gode tomater, burrata eller mozzarella og nogle lækre oliven. Server så pasta eller pizza til hovedret og afslut med tiramisu. Genialt!
Hvis du er vild med italienske desserter, så er en hvid chokolade panna cotta også en mulighed du kan lave.
Spørgsmål og svar til den klassiske italienske kage med mascarpone
Hvad er tiramisu og hvad betyder det?
Tiramisu er en italiensk dessert, som spises især i Norditalien. Ladyfingers – eller savoiardi som de hedder på italiensk – er det mest specielle for kagen, da man ikke umiddelbart bruger den slags ”kiks” i andre desserter. Derudover bruges der kaffe, likør og mascarpone, så resultatet bliver en cremet og blød dessert med fantastisk smag.
Tiramisu betyder egentlig pick me up – desserten er altså en lille opkvikker!
Kan jeg skifte Amaretto ud med Kahlua?
Ja, det kan du godt. Men du får ikke den samme ”spiritus-smag” med Kahlua som med Amaretto. Det er jo to forskellige likører, så det er klart at resultatet også bliver lidt anderledes. Amaretto er det klassiske valg, men Marsala kan også bruges eller du kan lave en alkoholfri version.