Panang karry med kylling og grøntsager (Panang Gai)

Jeg stiftede for første gang bekendtskab med Panang karry med kylling, da jeg besøgte Thailand tilbage i 2012. Og jeg elsker thailandsk mad, hvorfor jeg nu selv har udviklet en Panang-opskrift. Så hvis du også er en af dem, der elsker thailandsk mad, er panang carry med kylling og grøntsager et must-try!
Panang kurry med kylling er altså en af mine favoritter, når jeg skal lave aftensmad. Både til mig selv, familien eller min kæreste. Opskriften er stærkt inspireret af en autentisk curry fra Thailand, og jeg synes jeg har formået at lave min egen curry med masser af smag! Den smager af noget, og er perfekt på dage hvor vejret er lidt gråt og regnfyldt. Jeg håber du vil prøve min opskrift.

Panang karry med kylling
Ingredients
- 500 g kyllingefilet
- 3 stk gulerødder
- 1 stk porre
- 1 stk rød peberfrugt
- 1 stk broccoli
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 600 ml grøntsagsboullion*
- 4 tsk rød karrypaste
- 4 tsk karry*
- 2 cm ingefær
- 800 ml kokosmælk* (svarende til 2 dåser)
- 60 ml fiskesauce
- 80 ml soyasauce*
- 120 g bambusskud
- 10 stk kaffir limeblade
- 35 g rørsukker*
- 1 stk lime
Serveringsforslag
- 200 g ris
- 50 g saltede peanuts*
- ½ bundt friske koriander
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- Skær kyllingen i mindre tern.
- Forbered grøntsagerne ved at skrælle gulerødder og snitte dem på langs. Porer skylles og snittes i ringe. Peberfrugt skæres i lange strimler.
- Broccolien knækkes til små buketter og stokken kan du også bruge ved skrælle yderste lag af, og derefter snitte i tern.
- Løg og hvidløg hakkes fint.
- Lav dit bouillonvand klar, ved at koge 6 dl vand med terningen til den er opløst.
- Varm lidt olie op i en wokpande og svits carrypastaen af kort, sammen med karry. Tilsæt kyllingen og brun det af (det skal ikke gennemsteges).
- Tag kyllingen af og læg dem til side og tilsæt grøntsagerne (undtagen vandkastanjerne) i wokken.
- Når løgene begynder at tage farve, kommes kyllingen tilbage.
- Tilsæt kokosmælk, bouillonvand, fiskesauce, soya, vandkastanjer og limebladene.
- Lad det hele simre i ca. 15 minutter og smag til med sukker, lime og måske lidt ekstra fiskesauce.
- Lad det yderligere simre i 5 minutter.
- Servér med ris og top med saltede peanuts og friske koriander.
med kylling og grøntsager
Panang karry er en forholdsvis nem ret at lave derhjemme, og den kræver ikke mange specialingredienser. Start med at skære kyllingefilet i mindre tern og forbered grøntsagerne – gulerødder skæres i tynde strimler, porrer snittes i ringe, og rød peberfrugt skæres i strimler. Broccolien deles i små buketter, og stokken kan skæres i tern. Løg og hvidløg hakkes fint.
Herefter opvarmes lidt olie i en wok, og den røde karrypasta svitses kort sammen med tørret karry, så smagen frigives. Kyllingen tilsættes og brunes let, før den tages op. Grøntsagerne sauteres, indtil løgene begynder at tage farve. Derefter kommer kyllingen tilbage i wokken sammen med kokosmælk, bouillon, fiskesauce, sojasauce, kaffir limeblade og bambusskud. Lad retten simre i 15-20 minutter, inden den smages til med rørsukker, lime og evt. ekstra fiskesauce.
Servér din Panang karry med dampende varme ris, saltede peanuts og et drys frisk koriander for den ultimative autentiske oplevelse.
Måske virker ingredienslisten en anelse lang, men det gør ikke retten ukompliceret af den grund. Suppen svarer til 4-6 personer og kan sagtens fryses ned eller genopvarmes næste dag.

Den bedste Panang Gai med kylling og kokosmælk
En rigtig god Panang karry – eller Panang Gai, som den hedder på thailandsk, når den laves med kylling – skal have den perfekte balance mellem det cremede fra kokosmælken og de intense krydderier fra karrypastaen. Kokosmælken giver retten en silkeblød tekstur, mens kaffir limeblade tilfører en frisk aroma, der gør hele forskellen.
Når du laver Panang karry, er det vigtigt at bruge en god kvalitets karrypasta. Autentisk thailandsk karrypasta kan fås i velassorterede supermarkeder eller asiatiske specialbutikker. Hvis du vil have en endnu dybere smag, kan du selv lave karrypastaen fra bunden med ingredienser som citrongræs, galanga, rød chili og rejer.
Denne version med kylling og grøntsager er både fyldig og mættende, samtidig med at den er fyldt med sunde ingredienser. Kombinationen af proteiner fra kyllingen og de sprøde grøntsager gør det til en skøn hverdagsret, som du nemt kan lave derhjemme.
Du kan også sagtens spise retten som en suppe. Jeg serverer altid ris til retten, men du kan også sagtens spise den med nudler. Begge dele fungere virkelig godt.
Opskrift på Panang karry Panang karrypasta kan findes i asiatiske supermarkeder og det skal du bruge
Til retten og opskriften her, bruger jeg Panang karrypasta. Den kan man meget nemt få fat på i asiatiske supermarkeder.
OBS! Hvis du vil justere styrken på curryen, kan du tilføje mere eller mindre currypaste, afhængigt af din smag. Husk dog på, at nogle mærker kan være stærkere end andre, så vær forsigtig, når du justerer mængden. Når du har valgt din currypaste, er du klar til at lave din lækre panang karry med kylling og grøntsager.
Måske vil du også kunne lide disse curry opskrifter?

Spørgsmål og svar om Panang karry (FAQ)
Hvad betyder Panang?
Panang refererer til en type thailandsk karry, der er tykkere og mere cremet end andre curry-retter. Navnet stammer fra en gammel thailandsk tilberedningsmetode, hvor kød blev tilberedt på tværs („Panang‟) af grillspyd.
Hvad er forskellen på rød karry og Panang karry?
Rød karry og Panang karry minder meget om hinanden, men Panang karry er ofte sødere og tykkere i konsistensen. Den indeholder også malede jordnødder, hvilket giver en nøddeagtig smag, som man ikke finder i klassisk rød karry.
Hvor kan man købe Panang karry krydderi?
Panang karrypasta kan købes i de fleste asiatiske supermarkeder, større dagligvarebutikker eller online. Hvis du vil have den mest autentiske smag, bør du vælge en variant, der er importeret direkte fra Thailand.