Løgbrød
At kombinere brød og løg er klart en af de bedre ideer, jeg har fået. Det smager nemlig virkelig godt! Min kæreste og jeg lavede dette brød for første gang, tilbage da vi boede i Paris. Så spiste vi det til en fransk løgsuppe i vintermånederne – very french, må man sige. Nogle gange når jeg drømmer mig tilbage til det franske liv, så kommer aftensmaden altså til at stå på denne menu.
Løgbrød
Ingredienser
- 100 g surdej
- 450 g hvedemel
- 50 g fuldkornsmel
- 375 g vand
- 20 g flagesalt
- 3 stk rødløg
- 1 dl olivenolie*
- 2 kviste rosmarin
Køkkenudstyr
Noter
- OBS! Surdej kan erstattes af 5 g gær.
Fremgangsmåde
* Hvis du bruger gær
- Gær opløses i vand og restrende ingredienser tilsættes herefter – også salt. Foldning er ikke nødvendig.
Løgbrød med surdej
- Tag alt melet, 350 g vand og din surdej og rør det sammen indtil alt mel er inkorporeret. Lad det stå i 45 min. Efter 45 min. hældes de sidste 50 g vand og salt i. Rør alt godt sammen, til du har en samlet dej.
- Lad dejen stå ved stuetemperatur i ca. 4 timer. I de første to timer vendes dejen hver halve time, ved at hive op i dejen og folde den ind over dejens midte.
- Kom herefter dejen over i en oliesmurt form/bradepande (40 x 20 cm) og beklæd den med film. Sæt den i køleskabet natten over.
- Næste dag og 1,5 time før du skal bage, tages dejen ud fra køleskabet.
- Skræl løg og skær dem i over på midten. Tryk dem ned i dejens overflade. Drys med flagesalt, olivenolie og evt. friske krydderurter – gerne rosmarin.
- Bag brødet i formen i 35 min. ved 250° til det er gyldent og løgnen er bagte.
Et slags foccacia med rødløg
Brødet kan godt siges at være et slags foccacia, bare med løg. Man skal bruge 3 rødløg til ét brød. Rødløgene skæres i skives og trykkes ned i dejens overflade – nøjagtig ligesom man ville gøre med et foccacia brød, bare hvor man måske mere klassisk ville toppe med med rosmarin.
Vil du gerne prøve at lave et ”rigtigt” foccacia, så prøv min opskrift på surdejsfoccacia.
Sådan laver du et brød med løg
Jeg bruger også surdej i denne opskrift, men har du ikke en surdej, kan du også bruge gær i stedet og stadig smage den fantastiske kombination af løg og brød. Altså selv de to ord passer jo godt sammen!
Bruger du gær passer dejen sig selv – hvis du laver det med surdej, vil jeg stadig sige at det er super nemt.
Opskrift på det lækreste løgbrød
Både fremgangsmåde og ingredienser er helt simple i denne opskrift. Det vigtigste og sjoveste step er selvfølgelig der, hvor du presser løg ned i dejen og tilføjer salt og olie – og eventuelt friske krydderurter. Rosmarin er jo det oplagte valg.
Servér løgbrødet til fx suppe eller salater
Er du lige så glad for supper som mig, så skal du klart servere brødet til suppe. Tjek min oversigt over opskrift på suppe og se om ikke du kan finde inspiration!
Brødet kan også spises til salater, eksempelvis en simpel grøn salat der passer til alt, eller brødet kan nydes til forret, hvor det kan dyppes i en god olivenolie.