Cæsar salat med kylling
En klassisk cæsar salat er nok en af de mest velkendte salater verden over. Og kært barn har mange navne. Salaten går både under det danske Cæsarsalat og det lige så catchy Caesar Salad. Jeg forstår virkelig godt, hvorfor salaten er populær. Den er super nem at lave og så har alt hvad en salat skal have: Den er både sprød, er cremet fra den lækreste cæsar dressing og så giver den en god mæthed. Særligt når man bruger kylling, hvilket den originale variant fra 20’erne faktisk ikke havde på ingredienslisten.
Ifølge historien (fra Samvirke) er salaten opfundet af Caesar Cardini, en mexicansk immigrant, der havde restauranter på begge side af den mexicansk-amerikanske grænse. Og det er en ret god oprindelseshistorie – på Caesar Cardini’s restaurant var der på en travl 4. juli 1924, pludselig udsolgt af alle retter, og Caesar blev nødt til at finde på en ny ret at servere. Så han brugte hvad han lige havde på hænderne, slyngede salaten foran gæsterne og voila – en klassiker var født.
Cæcarsalat med kylling
Ingredienser
Cæcardressing
- 2 stk æggeblommer ()
- 2 stk ansjosfileter
- 35 g Parmesan
- 5 g dijonsennep*
- 1 fed hvidløg
- 120 g smagsneutral olie
- 45 g olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
- 0,5 stk citron
Brødcroutoner
- 4 skiver daggammelt brød
- 45 g olivenolie*
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk flagesalt
Cæsar salat
- 4 stk kyllingebryst
- 30 g olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
- 2 stk hjertesalat
- 50 g Parmesan
Køkkenudstyr
- Stegepande
Fremgangsmåde
Cæsar dressing
- Alle ingredienser (minus olie) til dressingen blendes med en stavblender. Olie piskes langsomt i, ligesom når man pisker en mayonnaise. Smag til med salt, peber og citron.
- Hvis dressingen er for tyk, kan du blende lidt vand i for at fortynde den.
- TIP! Du kan også bare blende alle ingredienser med 1-1,5 dl god færdiglavet mayonnaise – så skal du bare trække æg og olie ud af ingredienslisten.
Croutoner
- Skær brødet ud i små tern.
- Vend dem med et par spiseskeer olivenolie samt et presset fed hvidløg. Varm en pande på middelvarme og tilsæt brødtern, drys med flagesalt og vend dem undervejs til de er sprøde.
- Du kan også bage dem i ovnen ved 200° varmluft, i ca. 15-18 min., til de er sprøde.
- Lad dem afkøle.
Kylling
- Varm en pande op på middel varme (eller brug den samme fra croutoner), og tilsæt smør eller olie når panden er varm. Steg kyllingebrysterne ca. 6 minutter på hver side, afhængig af størrelsen på dine bryster. Krydr med salt og friskkværnet peber.
- Skær kyllingen i mundrette stykker.
- OBS! Bruger du en rest kylling, er der ingen tilberedning – dejligt 🙂
Cæcarsalat
- Skyl og skær salaten i mundrette stykker og vend med lidt af cæsardressingen. Fordel salaten på et fad, top med kylling og croutoner.
- Top med revet parmesan – eller flager, dem kan du lave med en lille urtekniv.
Nem opskrift på klassisk Cæsar salat med kylling
I Danmark laver vi oftest cæsarsalaten med kylling og salaten kan bruges både til frokost og aften, og det er en salate som kan spises året rundt. Og servér endelig ekstra cæsar dressing til – den er nemlig så god! Og nem at lave – det er næsten som at lave en mayonnaise. Her kan den bares laves med en stavblender.
Udover at salaten indeholder sprøde salatblade, parmesan, kylling og dressing, skal der også croutoner i en original cæsarsalat. Har du daggammelt brød liggende, er det desuden en rigtig god måde at få det brugt på. Tørt brød bliver nemlig i denne opskrift forvandlet til sprøde, hvidløgskrydrede brødcroutoner.
Alt i alt er opskriften super nem at forberede og tilberede. Når alle elementer er klargjorte skal de nemlig blot vendes sammen med den cremede dressing.
Brug en rest kylling i din Caesar salad
Salaten er altså en genial måde at få brugt sine rester på. Hvis du fx har lavet helstegt kylling aftenen forinden og har rester derfra, så kan du trylle dem om til en lækker cæsarsalat. Det er nemlig en super god måde at få spist forskellige retter på, samtidig med at man ikke går på kompromis med kvaliteten eller kreativiteten.
Grunden til at mange nemlig ender med at smide rester ud, er fordi det er kedeligt at spise det samme flere aftener i træk. På den her måde kan du servere helstegt kylling den ene aften, lave cæsarsalat en anden aften og på den tredje en ramensuppe med nudler, hvor man bruger kyllingeskroget og øvrige rester til at lave den lækreste fond.
Så når jeg spiser kylling, gør jeg det gerne på den måde: Jeg køber en økologisk kylling og bruger den til flere forskellige retter. På den måde spiser jeg lidt mindre kød til hvert måltid, men får en sund, lækker og inspirerende, ny ret tre dage i træk. Det kan kun anbefales!
Den bedste cæsar dressing til cæsar salat!
Hjertesalat, kylling, parmesan, hjemmelavede croutoner. Det er en utrolig simpel base som tager lidt udgangspunkt i en helt klassisk grøn salat der passer til alt. Og til sådan en salat skal der en god dressing, i dette tilfælde en cæsarsalat dressing. Og det er dressingen i denne salat, som giver smag, da den vendes med de sprøde salatblade. Så den er utrolig vigtig, og som med enhver salat, er det rule no. 1: Aldrig gå ned på dressing.
Den klassiske cæsar salatdressing har sin karakteristiske smag fra ansjoser, og det er måske ikke alle der er vild med tanken om fisk i dressing, men det smager ikke som sådan af fisk – det smager af Cæsardressing. Rynker du lidt på næsen over ansjoser, kan du evt. bruger Worcestershire sauce i stedet, som indeholder et koncentrat af ansjoser og masser af umami, og derfor giver samme, runde smag til din cæsarsalat. Jeg vil dog slå et slag for, at du prøver at lave din cæsar dressing med ansjoser. Om ikke andet, er ansjoser super nærende og sunde!
Hvilken ost til cæsar salat?
Jeg foretrækker en god lagret Parmesanost. Men det er muligt at bruge hvilken som helst fastmodnet ost, som man kan rive på et rivejern eller skære flager fra. Jeg foretrækker at lave parmesanflager – men hvis du mere er til et strejf af fint- eller groftrevet ost på toppen af salaten, så gør du bare det.