Kammerjunkere
Ingen koldskål uden kammerjunkere – det kan vi godt blive enige om, ikke? I min bog skal man absolut ikke gå ned på de knasende små småkager, for det er jo lidt derfor man spiser koldskål. Kombinationen af koldskålens syrlighed og kammerjunkernes sukker er simpelthen genial.
Selvom dem man køber helt klart godt kan bruges, så er de hjemmebagte kammerjunkere altså bare endnu bedre – og så simple at lave, at man næsten ikke har en undskyldning for ikke at prøve.
Kammerjunkere
Ingredienser
- 100 g hvedemel
- 30 g grahamsmel
- 40 g rørsukker*
- 1 tsk bagepulver*
- 1 spsk citronskal
- 1 spsk vaniljesukker*
- 60 g smør
- 1 stk æg
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180°, varmluft.
- Rør begge meltyper, rørsukker, bagepulver, citronskal og vaniljesukker sammen i en skål.
- Smuldr smør i skålen med fingrene og rør det godt sammen. Tilsæt 10 g hvedemel mere, hvis dejen er for våd.
- Tilsæt æg og saml dejen hurtigt til en masse og lav to lange ruller med hænderne på et let meldrysset bord.
- Brug en skarp kniv til at skære stykker á 1 cm og tril dem til kugler. Placér dem på en bageplade beklædt med bagepapir, med lidt afstand da de flyder ud. Giv dem et lillebitte figertryk på midten.
- Bag kammerjunkerne ved 180° i ca. 12-15 minutter, til de er gyldne og sprøde. Lad dem efterfølgende afkøle på en bagerist.
- Nyd dem med din koldskål. Velbekomme.
Anden bagning: Dobbelbagte
- først 8 min. dernærst 12 min.
Sprøde kammerjunkere med vanilje
Er der er et must, når kommer til kammerjunkere, så er det at de skal være sprøde. De færdiglavede er også sprøde, og det fungerer altså bare godt med koldskål – så ingen grund til at lave dét om. Denne opskrift giver dig derfor sprøde og nemme kammerjunkere.
En anden meget vigtig ting er vaniljen. I min verden er der ingen vej udenom kammerjunker med citron og med vanilje. Men vil du prøve noget nyt eller er vokset op med mormors gamle familieopskrift, så kan det også være, at du synes kardemomme smager meget bedre. Det kan i hvert fald kun blive godt.
Dobbeltbagte kammerjunkere
Hvis du gerne vil have rigtig sprøde kammerjunkere, så kan du vælge at dobbeltbage dem. I stedet for bare at give dem 12-15 minutter i ovnen, så giver du dem i stedet 8 minutter til at starte med og lader dem dernæst køle så meget ned at du kan håndtere dem og flække dem.
Historisk set skal man nemlig flække småkagen i to, så du ligesom tvebakker har en under og en over kammerjunke. Jeg synes nu ikke det er nødvendigt, men det giver helt klart en sprødere småkage. Efter du har delt dem i to, skal de nemlig bages i ovnen igen i ca. 12 minutter.
Få min bedste opskrift på kammerjunker med citron
Når nu man bager kammerjunkerne selv, kan man også helt selv bestemme, hvad de skal smage af. Og jeg synes det smager skønt og forfriskende med lidt citronskal. Det kan godt udelades, men jeg tror ikke du vil fortryde det!
Som sagt kan du også tilsætte kardemomme til dine kammerjunker, eller lege med andre krydderier. Hvis det ikke er sæson for koldskål, kan du for eksempel sagtens putte lidt kanel og andre gode julekrydderier i. På den måde kan du øve dig i kammerjunke-bagningen og samtidig få en lækker, sprød og nytænkende julesmåkage ud af det.
Hvad kan man bruge kammerjunkere til?
Disse nemme kammerjunkere er selvfølgelig skæbnebestemt til at blive drysset eller knækket oven på en omgang hjemmelavet koldskål, enten en helt klassisk almindelig koldskål med citron og tykmælk eller en særlig sommerkoldskål med jordbær.
Er du ikke så vild med koldskål, kan du dog også sagtens spise kammerjunkere som helt almindelige småkager, fx til kaffen. Ingen grund til at snyde sig selv for kammerjunkere, bare fordi man ikke er til koldskål. Og skal man spise dem for sig selv, bliver man virkelig nødt til at bage dem selv. Når jeg bager dem, kommer jeg i hvert fald nemt til lige at hapse en, mens de stadig er for lune til at putte i koldskål.