Hyldebærsaft til varme og kolde måneder
De dejlige hyldebær er i sæson lige nu, her i september. Heldigvis også noget af oktober. Det betyder hjemmelavet hyldebærsaft, så det er bare om at komme afsted. De skønne hyld (som de så fint kaldes) vokser så mange steder, og jeg læste, lige her, at busken er svær at slå ihjel, fordi den skyder let og kan overleve frostvejret til foråret. Og en lille sød detalje er, at fuglene spiser bærrene, hvorfor de spredes nemt rundt i det danske land.
Det er ikke svært at finde hyldebær (på landet), men i byen er de ofte rippet fra sommerens mange smukke hyldeblomster som man kan lave dejlig hyldeblomstsaft ud af.
Jeg fandt mine hyldebær ude på landet, tæt ved vores sommerhus, da min kæreste og jeg var taget i skoven på svampejagt i håb om at finde lidt Karl-Johan svampe. Det fandt vi heldigvis. I skoven var der også mange hyld og på vores vej retur mod sommerhuset, i bilen, råbte jeg pludseligt til Olivier: ”STOP! Vi skal lige ha’ nogle af de hyldebær dér med hjem”. Det var nogle jeg spottede ved vejgrøften, hvor de altså også rigtig ofte står.
Hyldebærsaft
Ingredienser
- 1,5 kg hyldebær (Inkl. stilke)
- 200 g æbler
- 1000 ml vand
- 0,5 stk citron
- 600 g rørsukker*
Noter
Fremgangsmåde
- Skyld hyldebær godt og klip de groveste stængler af. Det er fint at de små stadig sidder tilbage (Se evt. billede af gryden i indlægget).
- Skær æblerne i grove tern.
- Kom hyldebær og æblestykker i en stor gryde. Hæld vand ved og lad det lad det småkoge i ca. 20 minutter, til bærene er 'punkteret' og drænet for væde.
- Hæld saften gennem en fin si over i en anden gryde. Brug bagsiden af en ske til at mase den sidste væde ud, fra hyldebærene.
- Mål saften og tjek hvor meget sukker der skal tilsættes. Regn med 400 g sukker pr. L, eller smag til undervejs.
- Sæt gryden over med saften, tilsæt sukker og opvarm til kogepunkt. Lad det koge til sukkeret er opløst og smag til med citronsaft. Juster eventuelt med ekstra sukker og citron.
- Saftens hældes på skoldede flasker. Opbevar på køl.
Sådan laver du hjemmelavet hyldebærsaft/hyldebærdrik
Hyldebærsaft er ikke noget man så ofte ser på hylderne i supermarkedet – det er hyldeblomstsaften der er mest fremtræden. Hyldebær er heller ikke noget vi ser i grøntafdelingen, hvorfor man altså må på rov selv i naturen.
Heldigvis er det super nemt at lave sin egen hjemmelavet hyldebærsaft/hyldebærdrik. På den måde kan du også justerer mængde af sukker og citron. Det er vigtugt at de små hyldebær bliver varmebehandlet, da de indeholder blåsyre. Fremstillingen er meget simpel: Bærrene koges blot op i en gryde med æbletern og vand. Derefter sigtes de i en fin si eller klæde og hældes tilbage i en gryde, hvor saftens koges op med sukker. Mængden af sukker kan man selv justerer på, men jeg anbefaler at man bruger omkring 400 g pr. L – det synes jeg giver et godt resultat.
Min bedste opskrift på hyldebærsaft
Hyldebær er som barndom for mig hvor jeg har spist kæmpe mængder af hyldebærsuppe hos min farmor. Jeg elsker det. Hyldebærsuppen laves næsten på samme måde, da det er en base af hyldebærsaft man bruger – opskriften på den lune suppe kan du finde lige her, hvor jeg har toppet den med flødeskum og knas.
Opskriften kan du lave på under en halv time. Når du laver saften skal sukkeret først i ved ”anden runde”, da du først skal koge den rene saft før den bliver sødet – ellers vil der gå alt for meget sukker tabt, da det sætter sig i bærret som vi alligevel kassere.
Apropos sukker, så afhænger mængden af hvor meget væske der kommer. Juster derfor til, efter dine smagsløg.
Varm hyldebærsaft med en skive citron er perfekt i de kolde måneder
Du kan drikke hyldebærsaften kold, som varm. Drik hyldebærsaften fortyndet, uanset hvad. Prøv den varm – det smager fantastisk! Og hvis du lige tilføjer saften en skive økologisk citron, så er den altså hjemme. Perfekt til de kolde efterårsdage.
De skønne bær indeholder gode mængder A- og C-vitamin og antioxidanter, så hvis du har lidt snue, er forkølet eller har ondt i halsen er sådan et glas perfekt.
Gode tips til saft med hyldebær
- Pluk dine bær i en skål, så du ikke maser bærrene for meget, som hvis du plukker dem i en pose. De små bær afgiver utrolig meget farve, så ha’ desuden i mente hvilke tøj du har på når du plukker.
- Lav hyldebærsaften så tæt på din plukning som muligt.
- Lav alligevel en dobbelt portion, nu hvor de dejlige bær er i sæson.
- Kom din saft på plastikflasker og frys dem ned – på den måde har du til hele vinteren, hvor du har lidt godt at lune dig på. Saften kan holde sig mange måneder på frys.
- Holdbarheden er nogle uger, hvis hyldebærsaften opbevares på køl i skoldede flasker.
Læs også mine andre opskrifter på læskende drikke, som kan laves i sæsonen og fryses ned, præcis som denne. Fx rabarbersaft, ribssaft eller klassisk lemonade med citron.